Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της αλλαγής των χρήσεων γης...


«Αντάρτικο» κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη εκδήλωσαν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγή των χρήσεων γης και στην καθολική απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στο σχετικό κείμενο που...


συνέταξαν και υπογράφουν οι «19», με πρώτο τον βουλευτή Πιερίας Ι. Αμοιρίδη, επισημαίνουν στον κ. Σηφουνάκη ότι «επειδή το σχέδιο Π.Δ. εμπεριέχει πολύ σημαντικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής» και «επειδή υπάρχουν γενικά πολεοδομικά σχέδια που μόλις έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι σε εξέλιξη», πρέπει να φέρει σχέδιο νόμου. Έτσι ζητούν «λόγω της σοβαρότητας των άρθρων το σχέδιο Π.Δ. να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή και να ακολουθήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία».
Εκτός του κ. Αμοιρίδη το κείμενο υπογράφουν οι κκ. Σ. Εμινίδης, Αργ. Λαφαζάνης, Ι. Βλατής, Δ. Βαρβαρίγος, Ν. Τσώνης, Σπ. Μαργέλης, Χρ. Μαγκούφης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Εμ. Στρατάκης, Δ. Κουσελάς, Μ. Κατρίνης, Ν. Ζωίδης, Αθ. Αλευράς, Αν. Σιδηρόπουλος, Β. Τόγιας, Μ. Τζελέπης, Γ. Παπαμανώλης και η κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση.
Με το προωθούμενο ΠΔ (με το οποίο τροποποιείται προηγούμενο) απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923 και εκτός περιοχών που βρίσκονται υπό πολεοδόμηση. Σε αυτές τις περιοχές προβλέπεται «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης».
Στο σχέδιο ΠΔ προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων όπως είναι οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας που αφορούν σε περιοχές που προστατεύονται με ειδικές διατάξεις (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, NATURA, κλπ.), ενώ προστίθενται και οι Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, Συμβατότητας Χρήσεων που αφορούν στην δημιουργία ζωνών ελέγχου δόμησης γύρω από τις πόλεις και τους οικισμούς ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υποδοχής χρήσεων που δεν εντάσσονται στον ιστό του οικισμού ή της πόλης και δημιουργείται η κατηγορία Oριοθετημένων Οικισμών για τις χρήσεις που επιτρέπεται να εγκαθίστανται στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος, τη δυναμικότητά, το βαθμό προστασίας τους κ.α.
Επίσης, εισάγεται ανώτερο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων (π.χ. εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία κλπ.) όταν αυτές αναπτύσσονται σε περιοχές Γενικής Κατοικίας, ενώ εισάγεται και η έννοια της Αποκλειστικής Κατοικίας.

press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου