Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πράσινα παλικάρια σφάζονται στην ποδιά της… πράσινης ανάπτυξης!!!


Αν και εγείρει άλλου είδους ερωτήματα, (δεν είναι της αρμοδιότητός του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ) μια κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντόλιου και Μανιάτη για το ποια εταιρεία θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ζεόλιθου στον Έβρο, αναμένεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα. Και αυτό, διότι ...

ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ένας υφυπουργός αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο παραχωρούνται δημόσια έργα. Και το χειρότερο; Να… μαλλιοτραβιούνται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου!!!

Έτσι, γίναμε μάρτυρες μια απίστευτης ιστορίας που αποκάλυψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Τι έκανε λοιπόν. Κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου «καρφώνοντας» τον υφυπουργό του Γιάννη Μανιάτη ότι έχει «μπλοκάρει» και δεν προχωράει στην ανάθεση της εκμετάλλευσης στην εταιρεία που έκανε μελέτες και έρευνες για την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος στην συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου όπως λένε οι φήμες αυτή να δοθεί σε μια άλλη εταιρεία που ενδιαφέρεται.

Όπως ήταν φυσικό αντέδρασε ο Γιάννης Μανιάτης στέλνοντας απάντηση με την οποία κατηγορεί ευθέως τον κ. Γιώργο Ντόλιο ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός ενδιαφερόμενου ιδιώτη προκειμένου αυτός να αναλάβει με απευθείας ανάθεση την εκμετάλλευση και όχι να υπάρξει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός και παράλληλα απειλεί να στείλει όλο τον φάκελο της υπόθεσης στον και στον αρμόδιο εισαγγελέα…!

Ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος υποστηρίζει ότι ενώ « ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανάθεσε την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλευτικού πεδίου εκτάσεως περίπου 300 στρεμμάτων σε μια εταιρεία η οποία έκανε την έρευνα και απέδειξε την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος και έχει καταθέσει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας στο Τρίγωνο του Έβρου, το Υπουργείο και συγκεκριμένα (τον κατονομάζει) «ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης δεν επικύρωσε ποτέ την απόφαση αυτή, επικαλούμενος γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μεταλλευτικό πεδίο περιλαμβάνεται σε άλλο μεγαλύτερο πεδίο, το οποίο είναι δεσμευμένο από το Δημόσιο, λόγω του ότι την έρευνα την έχει κάνει το ΙΓΜΕ και πρότεινε την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού».

Όμως, ο κ. Ντόλιος «αποκαλύπτει» επικαλούμενος το ότι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις έρευνες που υποτίθεται ότι έχει κάνει το ΙΓΜΕ ούτε ότι έχουν προκύψει εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος! Καταγγέλλει μάλιστα ότι «διακινούνται σχεδόν επίσημα φήμες ότι το Υπουργείο μπλοκάρει την υπόθεση, εξυπηρετώντας συμφέροντα μια άλλης εταιρείας…»!!!

Και όλα αυτά γραπτώς και ουχί προφορικώς! Ντοκουμέντα δηλαδή…!

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, αυτή «η άλλη εταιρεία έχει μισθώσει παρακείμενη έκταση για εξόρυξη ζεόλιθου την οποία δεν αξιοποιεί – επικαλούμενη έλλειψη ζήτησης από την αγορά- ενώ η ίδια εταιρεία κατά τις διακινούμενες φήμες, που έχουν γίνει κοινός τόπος στην κοινωνία του Έβρου, εισάγει ζεόλιθο από λατομικό χώρο που αξιοποιεί στην Βουλγαρία…»

Και διερωτάται κανείς: Άραγε ποια είναι τα αποδιδόμενα κίνητρα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συνολικά της Κυβέρνησης από την ματαίωση μιας τέτοιας επένδυσης στην περιοχή;

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι κατηγορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Έτσι, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης καλεί ή εγκαλεί τον συνάδελφό του βουλευτή «γιατί δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στις σταθερές θέσεις της ελληνικής πολιτείας έτσι όπως αυτές διαχρονικά έχουν αποτυπωθεί και σύμφωνα με τις οποίες μόνο με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, μπορεί και πρέπει το συγκεκριμένο κοίτασμα να αξιοποιηθεί». Πάντως προειδοποιεί ότι θα αποστείλει την απάντησή του στο υπουργείο εσωτερικών αλλά και στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να υπάρξει η πλήρη διοικητική, πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση…!!!

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου