Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δημοσκόπηση metroweekend: Πρώτη η ΝΔ με 23,6%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,4%


Σημαντικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ενόψει της 17ης Ιουνίου, προκύπτουν από τη νέα μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, που δημοσιεύει αύριο η «metro weekend».

Μεταξύ άλλων, η κοινή γνώμη φαίνεται να τοποθετείται ...

ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Ειδικότερα, το 85,9% απαντά θετικά, ενώ το 10,4% αρνητικά. Στο πλαίσιο αυτό 6 στους 10 θεωρούν ότι μια κυβέρνηση που θα υλοποιούσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 65,7% απαντά αρνητικά και το 29,1% θετικά. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες και στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το 32,8% επιλέγει τη Ν.Δ., το 16,2% το ΠΑΣΟΚ, το 12,1% τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3,5% τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σχετικά με τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, το 56,6% θεωρεί ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ., ενώ το 40,9% διαφωνεί. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ποσοστό των θετικών κρίσεων ανέρχεται στο 75%, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι και το 42,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τη Ν.Δ. Παράλληλα, το 47,2% είδε θετικά την απόφαση του κ. Σαμαρά για επανένωση της Κεντροδεξιάς, το 38% αρνητικά, ενώ το 10,5% ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή περιοδεία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου ακούστηκε και το περίφημο «Ολαντρέου», η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα έκανε αρνητική εντύπωση ακόμα και στους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 34,3% χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «αφελή, γιατί είναι ακόμα πολιτικά άπειρος», το 31,3% «επικίνδυνη, γιατί τέτοιες συμπεριφορές βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας» και το 27,5% «δυναμική, γιατί έτσι φέρονται οι πολιτικοί αρχηγοί στο εξωτερικό». Σημειώνεται ότι το 18,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είδαν τη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα ως «αφελή, γιατί ακόμα είναι πολιτικά άπειρος».

Στην πρόθεση ψήφου:

πρώτη είναι η Ν.Δ. με 23,6% και ακολουθούν:

ΣΥΡΙΖΑ 21,4%,

ΠΑΣΟΚ 13,1%,

Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%,

ΚΚΕ 4,8%,

Χρυσή Αυγή 3,8%,

Δημοκρατική Αριστερά 6,2%,

Οικολόγοι Πράσινοι 1,8%,

ΛΑΟΣ 0,8%,

Δημιουργία Ξανά 2,4%,

άλλο κόμμα 1,7%,

Άκυρο-Λευκό 1,5%,

ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 13,1%.

Τέλος, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 60,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 35,2%.

Η έρευνα διεξήχθη από 23 έως 24 Μαΐου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών προσωπικών συνεντεύξεων σε 1.003 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου