Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Πέθανε η Μαρίκα Μητσοτάκη


Η Μαρίκα Μητσοτάκη άφησε την τελευταία της πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο Ευγενείδιο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν από τις 17 Απριλίου.


Η Μαρίκα Μητσοτάκη, το γένος Γιαννούκου, ήταν σύζυγος του ...
Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930. Είναι μητέρα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της Β’ Αθήνας Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει 13 εγγόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρίκα Μιτσοτάκη απεβίωσε την ημέρα των εθνικών εκλογών και ενώ τα παιδια της ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και η Ντόρα Μπακογιάννη ως αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1953. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη (δημοσιεύματα στον Τύπο, πολιτική αντιπαράθεση), καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν, ως μη ώφειλε, και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών. Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή της το 1991 με τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με το σύζυγο της ήταν κάτοχοι μιας ιδιαιτέρως πλούσιας αρχαιολογικής συλλογής. Η συλλογή αυτή επέστρεψε οριστικά στο κράτος από το ζεύγος Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000, αν και κάποια κομμάτια της είχαν ήδη επιστρέψει νωρίτερα από τους κατόχους τους.

Στις 17 Απριλίου 2012 η Μαρίκα Μητσοτάκη εισήχθη στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, πέρα από τα κινητικά λόγω της πολυομυελίτιδας που υπέστη σε νεαρή ηλικία.

gr.greekreporter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου