Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τσίπρας: «Δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια»


Για τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές στις 17 Ιουνίου μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία και είχε επαφές με στελέχη του αριστερού κόμματος Die Linke, των Πρασίνων, ενώ γίνεται προσπάθεια ...
να βρεθεί χρόνος και να πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλιστών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας – πρωτίστως στην Ευρώπη – ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στη λάθος συνταγή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως εάν κερδίσει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι «υποχρεωμένος να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να αλλάξει τους νόμους» που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του μνημονίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και τόνισε πως θα καταθέσει προτάσεις και θα είναι έτοιμος να ακούσει τις εναλλακτικές προτάσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τόνισε πως παγκοσμίως δεν υπάρχει η καλύτερη εμπειρία από τα προγράμματα του ΔΝΤ, πρόσθεσε δε πως ορισμένες φορές οι εκπρόσωποι του Ταμείου δείχνουν διαλλακτικότεροι από εκείνους της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του είπε πως έχει ήδη ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο εύκολος δρόμος και πρόσθεσε πως ο δρόμος που προτείνουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν οδηγεί πουθενά.

«Δεν θα γίνουμε σαν τον κ. Σαμαρά, που άλλα λέει τη μια και άλλα λέει την άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην άρνηση του CDU – κόμμα της Άγκελα Μέρκελ – να συναντηθεί με την επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, λέγοντας πως όσοι αρνούνται τη συνάντηση «μάλλον έχουν ενοχές», ενώ πρόσθεσε: «Είναι λογικό η Καγκελάριος να επιθυμεί να τηρήσει το πρωτόκολλο και να μην συναντηθεί με ένα αρχηγό κόμματος. Εμείς πιστεύουμε όμως ότι οι αντιθέσεις πρέπει να γεφυρώνονται ή να βρίσκουμε που διαφωνούμε τουλάχιστον, μέσα από δημοκρατικό διάλογο».

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε και αιχμές για προσπάθεια ενίσχυσης του Αντώνη Σαμαρά στις επικείμενες εκλογές μέσω της πρότασης της Άγκελα Μέρκελ για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρόκειται για «λάθος κίνηση» από την πλευρά της Καγκελαρίου και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα έχουμε Σύνταγμα και διαδικασίες. Δεν αμφισβητείται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η επιθυμία για παραμονή στο ευρώ. Υποψιάζομαι ότι η κ. Μέρκελ έκανε την παρέμβαση για να βοηθήσει τον ομοϊδεάτή της κ. Σαμαρά να κερδίσει τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου