Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

O υποδιευθυντής των φυλακών Τίρυνθας ζητούσε χρήματα από κρατούμενους για "φιλανθρωπικoύς σκοπούς"?


Ερώτηση στη Βουλή από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο και Τάσο Κουράκη

Απίστευτα πράγματα καταγγέλλονται για τις φυλακές της Τίρυνθας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος και Τάσος Κουράκης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «πριν από λίγες ημέρες ...

και κάνοντας χρήση των ευεργετικών όρων της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ομάδα κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου (Τίρυνθας), που ετοιμαζόταν για την υφ' όρων αποφυλάκισή της, άκουσε με έκπληξη τον υποδιευθυντή των φυλακών να απαιτεί την καταβολή 200 έως 500 ευρώ, υπέρ φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, από τον κάθε εν δυνάμει απολυόμενο.

Μάλιστα, στις εύλογες απορίες των κρατουμένων, ο υποδιευθυντής απάντησε ότι υπήρχε σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, κατ' εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (άρθρα ΠΚ 105 επόμενα), ενώ στις εντεινόμενες διαμαρτυρίες τους, ξεκίνησε ένα ιδιότυπο «παζάρι» για το πόσα ευρώ θα κατέβαλε ο κάθε κρατούμενος, προκειμένου να αποφυλακιστεί, καθώς η καταβολή ποσού υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών είναι βασικό προαπαιτούμενο για την υπό όρους απόλυση, έπειτα από τη σχετική διάταξη της εισαγγελίας.

Όπως καταγγέλλεται από κρατουμένους και φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, η εν λόγω Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει επιβάλει ως όρο απόλυσης την καταβολή ποσού, ακόμη και 10.000 ευρώ, υπέρ φιλανθρωπικού ιδρύματος ή σκοπού».

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι «και το υπουργείο αναγνώριζε στην αιτιολογική έκθεση της πρόσφατης ρύθμισης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει το 60% των κρατουμένων στερείται οικονομικών μέσων, ακόμη και για την προμήθεια μιας οδοντόκρεμας» και ζητά να να «αρθούν οι δυσβάστακτοι, οικονομικοί όροι για την απόλυση των κρατουμένων», αλλά και να να «διευθετηθεί το θέμα της υφ' όρων απόλυσης, χωρίς να υπόκειται σε διατάξεις ή προϋποθέσεις οικονομικής φύσης».

Το θέμα δημοσιεύτηκε και σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και έχει πάρει διαστάσεις... Ενώ όλοι περιμένουν τις εξελίξεις και βέβαια τι απαντήσεις θα πάρουν οι δύο βουλευτές από τον αρμόδιο υπουργό.
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών με τίτλο: Δυσβάστακτοι οικονομικοί όροι για την υφʼ όρoν απόλυση κρατουμένων από την εισαγγελία Ναυπλίου

Πριν από λίγες ημέρες και κάνοντας χρήση των ευεργετικών όρων της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ομάδα κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου (Τίρυνθας), που ετοιμαζόταν για την υφʼ όρον αποφυλάκισή της, άκουσε με έκπληξη τον υποδιευθυντή των φυλακών να απαιτεί την καταβολή 200 έως 500 ευρώ, υπέρ φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, από τον κάθε εν δυνάμει απολυόμενο.

Μάλιστα, στις εύλογες απορίες των κρατουμένων, ο υποδιευθυντής απάντησε ότι υπήρχε σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, κατʼ εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (άρθρα ΠΚ 105 επόμενα), ενώ στις εντεινόμενες διαμαρτυρίες τους, ξεκίνησε ένα ιδιότυπο ʽʼπαζάριʼʼ για το πόσα ευρώ θα κατέβαλε ο κάθε κρατούμενος, προκειμένου να αποφυλακιστεί, καθώς η καταβολή ποσού υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών είναι βασικό προαπαιτούμενο για την υπό όρους απόλυση, έπειτα από τη σχετική διάταξη της εισαγγελίας.

Όπως καταγγέλλεται από κρατουμένους και φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, η εν λόγω Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει επιβάλει ως όρο απόλυσης την καταβολή ποσού, ακόμη και 10.000 ευρώ, υπέρ φιλανθρωπικού ιδρύματος ή σκοπού.

Επειδή η φιλανθρωπία και η επίδειξη αλληλεγγύης δεν μπορεί να επιβάλλεται διά νόμου και να προέρχεται από το πιο αδύναμο κοινωνικό στρώμα, όπως είναι οι κρατούμενοι, προς το πιο φτωχό ή το πιο περιθωριοποιημένο.

Επειδή όπως και το υπουργείο αναγνώριζε στην αιτιολογική έκθεση της πρόσφατης ρύθμισης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει το 60% των κρατουμένων στερείται οικονομικών μέσων, ακόμη και για την προμήθεια μιας οδοντόκρεμας.

Επειδή η τελευταία νομοθετική ρύθμιση έγινε προκειμένου να αρθούν εμπόδια και καθυστερήσεις στην υπό όρους απόλυση κρατουμένων που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Θα αρθούν οι δυσβάστακτοι, οικονομικοί όροι για την απόλυση των κρατουμένων;

2. Πώς θα διευθετηθεί το θέμα της υφʼ όρον απόλυσης, χωρίς να υπόκειται σε διατάξεις ή προϋποθέσεις οικονομικής φύσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Μουλόπουλος

Τάσος Κουράκης

argoliki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου