Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Αναγνώστου: Επισημάνσεις για την μέχρι σήμερα πορεία του δήμου Άργους - Μυκηνών.


Η κάθε Δημοτική Αρχή κρίνεται από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας της, όταν θα έχει ολοκληρώσει το όποιο έργο της. Θα ήταν όμως χρήσιμο πιστεύω, σήμερα 15 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του δήμου από την νέα Αρχή, να κάνω κάποιες επισημάνσεις για την μέχρι σήμερα πορεία, αφού αυτή είναι συνυφασμένη με το παρόν και το μέλλον των πολιτών, ιδιαίτερα ...

σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και σε συνάφεια με τους στόχους που η ίδια η χώρα επιλέγει. Είμαι πεισμένος οτι σήμερα, στόχους της Δημοτικής Αρχής οφείλουν να αποτελούν :

Η κοινωνική και οικονομική ενοποίηση των συνενούμενων με το δήμο του Άργους περιφερειακών δήμων, η ενδυνάμωση της συνείδησης του πολίτη του δήμου Άργους - Μυκηνών.
Η δραστική μείωση των τεράστιων λειτουργικών μη παραγωγικών δαπανών του δήμου και η υιοθέτηση πολιτικών για την μέγιστη ανταποδοτικότητα των πόρων σε μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών.
Η στήριξη συγκεκριμένων δράσεων για την ενίσχυση και υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής με την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η αύξηση του κοινωνικού προυπολογισμού του δήμου είναι επιβεβλημένη.
Η εφαρμογή πολιτικών που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς που θα επιλεγούν για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των περιοχών του νέου δήμου.
Η αξιοποίηση των Ευρωπαικών χρηματοδοτικών εργαλείων και ενισχύσεων.
και τέλος πριν από όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαία η κατάρτιση ενός σχεδίου ανάπτυξης του "όλου δήμου" με σαφείς στόχους, ενδιάμεσα βήματα και μετρήσιμα αποτελέσματα.


Η μέχρι σήμερα πορεία του δήμου μάλλον σε αποκλίνουσα πορεία απο τους παραπάνω στόχους κινείται. Η εφαρμοζόμενη πολιτική, ελλειμματική, αποσπασματική και με τηλεοπτικούς όρους έντονα προβαλλόμενη, δεν αποτελεί το μέρος ενός συνολικού σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος. Αρκείται στη συνήθη διαχείριση, άλλες φορές με λίγο καλύτερα και άλλες με λίγο χειρότερα αποτελέσματα από το παρελθόν. Δημοτικοί πόροι κατανέμονται και σπαταλώνται με όρους κυρίως "παραταξιακούς", χωρίς να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο ανθρώπινο δυναμικό και στις υποδομές του δήμου, στην δυνατότητά του να διαχειριστεί τα πλεονεκτήματά του στον πολιτισμό, στην αγροτική παραγωγή, στον υδάτινο πλούτο, στον τουρισμό. Στο τομέα των Ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων, ο δήμος ακολουθεί την πεπατημένη, "παίρνουμε οτι μας δίνουν", χωρίς να διεκδικούμε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις απευθείας απο την Ευρωπαική Ένωση.
Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να πολιτεύεται με όρους και τρόπους που παραπέμπουν σε περιφερειακό δήμο της περασμένης δεκαετίας. Αδυνατεί να συλλάβει και να αξιοποιήσει τη δύναμη του νέου Καλλικρατικού δήμου, δύναμη που ξεπερνά τα όρια της χώρας.
Όμως γι αυτά δεν χρειάζονται πολλά λόγια και τηλεοπτικοί πρωταγωνιστές, χρειάζεται όραμα, στόχοι, θέληση και σκληρή δουλειά.
Πολύ φοβάμαι ότι η αμετροέπεια είναι συνυφασμένη με την καθημερινή πρακτική των περισσότερων, ευτυχώς όχι όλων, των στελεχών της νέας Δημοτικής Αρχής.
Υπάρχει χρόνος για να διορθώσουν την λάθος πορεία, αρκεί να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες του δήμου και τις αδυναμίες τους.


Γιώργος Αναγνώστου

Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του δήμου Άργους - Μυκηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου