Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Το κόκκινο σκαθάρι έκανε την εμφάνιση του στο Άργος


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η εικόνα που παρουσιάζει τελευταία ένας φοίνικάς που βρίσκεται στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Άργους Όλα δείχνουν ότι το δέντρο έχει προσβληθεί από το έντομο Ρυγχοφόρος των φοινικοειδών ή κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινικοειδών, που είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός τους και μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γονατίσει δένδρα φοινίκων ...

όσο μεγάλα και αν είναι.

Ήδη, η εμπειρία τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογειακής λεκάνης είναι οδυνηρή, αφού πανάρχαιοι ιστορικοί φοίνικες χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Μάλιστα δύο πανύψηλοι φοίνικες του Προεδρικού Μεγάρου δε γλύτωσαν από την επέλαση του σκαθαριού.

Πρόσφατη, επίσης, είναι και η ολοσχερής καταστροφή τριών, τουλάχιστον, φοινίκων στο Πορτοχέλι και στην Κοιλάδα Ερμιονίδας.

Το έντομο προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών, ενώ ο Κανάριος φοίνικας (Phoenix canariensis), που είναι και ο πιο διαδεδομένος στη χώρα είναι και ο πλέον ευαίσθητος. Έτσι, σε περίπτωση έλλειψης ικανού αριθμού ευπρόσβλητων φοινικοειδών κανένα είδος δεν μπορεί να γλυτώσει…

Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι ένα σπάνιο είδος είναι ο ελληνικός φοίνικας, ο του Θεοφράστου λεγόμενος, που τον συναντάει κανείς σποραδικά εδώ και κει, ενώ από αυτό το είδος αποτελείται το φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη και δύο μικρές συστάδες, οι μοναδικές στην Πελοπόννησο, στην Αρχαία Επίδαυρο της Αργολίδας.

Πηγή: paratiritis-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου