Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας: Να τους ανατρέψουμε πριν μας πεθάνουν- ανακοίνωση για την υγεία

Να τους ανατρέψουμε πριν μας πεθάνουν!
Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας μας αφορά όλους και όλες.
Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνεχώς από τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ χιλιάδες ...



μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Η άρον-άρον απόσυρση από τη συγκυβέρνηση του ψηφισμένου πριν λίγους μήνες χαρατσιού των 25 ευρώ για είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και το «άδειασμα» του φανατικού υπερασπιστή κάθε μνημονιακού μέτρου, Υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη, αναδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή για ένα απάνθρωπο μέτρο, που θα ενίσχυε τον αποκλεισμό των φτωχών στρωμάτων από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Καταδεικνύει επίσης, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται από την αρχή και είναι μονόδρομος: Ότι είναι εφικτή η κατάργηση στη Βουλή μνημονιακών διατάξεων και νόμων! Οι λεονταρισμοί και τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Βενιζέλου και του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, που έχει ψηφίσει στη Βουλή όλα τα μνημονιακά μέτρα δεν ξεγελούν κανένα και προκαλούν μόνο χλεύη και οργή.
Οι δυσκολίες όμως πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, ανέργων και νεόπτωχων συμπολιτών μας παραμένουν. Παραμένει επίσης ο νέος μηχανισμός επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, που είναι το «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή 3 φαρμάκων το οποίο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, αφού οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες.
Η επιβάρυνση αυτή προστίθεται σε μια σειρά από ήδη εφαρμοζόμενα εισπρακτικά κυρίως μέτρα όπως:
• Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και 100%
• Ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων
• Η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις
• Το εισιτήριο των 5 ευρώ για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία
• Η αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
• Η δραματική μείωση κατά 539 εκατ. ευρώ του ποσού για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Την ίδια στιγμή το μοντέλο που προωθούν με το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ- ΙΚΑ, δομών που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και τη παράλληλη μετατροπή του Οργανισμού μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική κατάσταση όπου οι λειτουργεί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά, ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που έχουν ανάγκη.
Είναι πλέον σαφές, ότι ο στόχος των μέτρων δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Αν τους αφήσουμε, η εικόνα της υγείας του μέλλοντος θα είναι το μαρτύριο του ανασφάλιστου καρκινοπαθή συνανθρώπου μας που απεβίωσε πρόσφατα, ψάχνοντας απελπισμένα να βρει κάπου θεραπεία την οποία αδυνατούσε να πληρώσει. Είναι η εικόνα της φρίκης που επιβάλλουν στην κοινωνία μας στο όνομα «του πρωτογενούς πλεονάσματος και της ανάκαμψης…».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού χαρατσιού που επιβλήθηκε στην υγεία, καθώς και η ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, είναι αδιαπραγμάτευτη.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν νοείται ούτε μια μέρα λουκέτου στις δομές του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες. Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος. Άλλωστε, αν η κυβέρνηση ήθελε αληθινή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δε θα διέλυε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δε θα άνοιγε πόλεμο με τους λειτουργούς υγείας. Δε θα έκανε προμετωπίδα της πολιτικής της το μνημονιακό στόχο των απολύσεων και την πάση θυσία δραματική μείωση των δαπανών υγείας. Δε θα επέβαλλε στους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για περίθαλψη, νοσηλεία, φάρμακα.
Τα «ισοδύναμα» που αναζητούν ας τα καλύψουν από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες. Ας τα καλύψουν από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά- που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν- και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής με συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία, συλλογικοτήτων, τοπικών κοινωνιών και κάθε πολίτη ξεχωριστά, που θα οργανώνει κοινές δράσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας και ενάντια στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και ενάντια στις απολύσεις, για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
Η ΥΓΕΙΑ δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ τις πληγές που μας άνοιξαν
ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ξανά η ελπίδα
ΕΝΩΜΕΝΟΙ όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Ναύπλιο, 9/2/14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου