Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» 500 δημάρχων και αντιδημάρχων

Στο φως έδωσε για πρώτη φορά η Διεθνής Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) τα πόθεν έσχες 500 δημάρχων και αντιδημάρχων 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας, μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας.
Η Διεθνής Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα «πόθεν έσχες» σε μια δημόσια προσβάσιμη ....



ιστοσελίδα www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi.
Από το 2010 ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίηση των “πόθεν έσχες” Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με σχετική ανάρτηση στις ιστοσελίδες των Δήμων, στο πλαίσιο ενός διαφανή τρόπου λειτουργίας τους. Η ΔΔ-Ε ενισχύει την πρόσβαση του πολίτη στην πληροφορία αυτή συλλέγοντας και παρουσιάζοντάς την με τρόπο απλό και εύληπτο.

«Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια τέτοια πρωτοβουλία έχοντας στόχο να ενθαρρύνει τη διαφάνεια στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδέεται άρρηκτα με τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης των εκπροσώπων της. Πρόκειται για κάτι που ορίζει ο νόμος και προάγει δυναμικά η ΔΔ-Ε μέσα από το πρόγραμμα που αναπτύσσει», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Κώστας Μπακούρης.

Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι η λειτουργία μιας εύχρηστης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από το σύνολο των 714 εν ενεργεία Δημάρχων και Αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, και είναι άμεσα διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, έγινε ακριβής μεταφορά των δεδομένων από τα πρωτότυπα αναρτημένα έντυπα «πόθεν έσχες» που συλλέχθηκαν από τις ιστοσελίδες των επιλεγμένων Δήμων στη Βάση Δεδομένων που ανέπτυξε η οργάνωση.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας-που έχει τη δυνατότητα της απλής ανάγνωσης- μπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αφορούν στα τρία τελευταία έτη (2013, 2012, 2011), ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα σύγκρισης των στοιχείων μέσα στο χρόνο και να ενημερώνεται για τη διαμόρφωση της περιουσιακής κατάστασης των αιρετών πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος δεν έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση ή έχει υποβάλει αντίρρηση χρήσης των στοιχείων του στην ιστοσελίδα της ΔΔ-Ε, ο αναγνώστης της σελίδας ενημερώνεται μέσω σχετικής ένδειξης.

Κατά το στάδιο της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, η ΔΔ-Ε ενημέρωσε ατομικά τους ενδιαφερόμενους και υπέβαλε σχετική γνωστοποίηση έναρξης επεξεργασίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τηρώντας τις διατάξεις του Ν.2472/1997. Το δικαίωμα διαγραφής των δεδομένων από την πλατφόρμα έγινε σεβαστό στις περιπτώσεις που ασκήθηκε-από τρεις Δημάρχους και έναν Αντιδήμαρχο-σύμφωνα με το άρθρο 13 του ίδιου νόμου και εξακολουθεί να υφίσταται για όσα άτομα επιθυμούν να διαγραφούν από την πλατφόρμα.

Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014).

2 σχόλια: