Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Τα εν Νίκω μη εν Δήμω

Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Ασφαλώς και είχε δικαίωμα ο κ. Νίκος Παπανδρέου να απαντήσει σε σχόλιο ιστοσελίδας που αφορούσε τον αδελφό του. Ας είμαστε σοβαροί, στην Ελλάδα ο καθένας διατυπώνει τη γνώμη του χωρίς να χρειάζεται να τον νομιμοποιεί συγκεκριμένος ρόλος. Άλλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει ...
στην απάντησή του διαπρεπούς (;) (δεν γνωρίζω τι επάγγελμα κάνει - ξέρω ότι καμμιά φορά βοηθά τον αδερφό του σε δουλειές του κράτους αλλά αυτό δεν είναι επάγγελμα. Κι εγώ όταν μου μείνει το αμάξι τον αδελφό μου φωνάζω να σπρώξει).

Ξέρω ότι είναι συγγραφέας (αυτό είναι επάγγελμα αν ζεις από αυτό - μακάρι ο άνθρωπος να πουλάει τόσο ώστε να συντηρεί την οικογένειά του με το γράψιμο). Ως συγγραφέας πάντως είναι σίγουρο ότι έχει αντίληψη της ανάγκης να διατυπώνονται με ακρίβεια και σαφήνεια τα νοήματα και να χρησιμοποιείται ορθώς η γλώσσα.

Λέει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου: «Είναι ο πρώτος και μοναδικός (σ.σ. πλεονασμός) πρωθυπουργός από τότε που θυμάμαι έφυγε οικειοθελώς» Προφανώς παραλείπεται κάτι αναφορικό (που έφυγε ή ο οποίος έφυγε). Αυτό ασχέτως της δικής μου γνώμης ότι τον άνθρωπο αν δεν παραιτείτο οικειοθελώς θα τον έτρωγαν λάχανο οι δικοί του. Η γνώμη του Ν.Π. είναι άλλη. «Παραιτήθηκε. Και το είχε προτείνει (να παραιτηθεί) και τον Ιούνιο αλλά για λόγους κακιάς διαχείρισης από πλευρά Σαμαρά χάλασε - η θριαμβολογία της ΝΔ μόλις το πρότεινε ότι «αν είμαι εγώ το πρόβλημα φεύγω» ακολούθησε με το «Ο Φαήλος έδιωξε τον Παπανδρέου» και χάλασε η πρόταση». Αν παραμερίσουμε ότι λέμε, ας πούμε, της κακιάς πεθεράς αλλά γράφουμε της κακής, επίσης ότι το σωστό είναι «από πλευράς Σαμαρά» ή πως μετά το «ότι» δεν επιτρέπονται εισαγωγικά, υπάρχει ένα σοβαρότερο εκφραστικό πρόβλημα στην πρόταση - περισσότερο υποθέτεις τι μπορεί να εννοεί παρά το διατυπώνει με σαφήνεια.

«Αυτά είναι του χαλιμά». Φαντάζομαι εννοεί παραμύθια της Χαλιμάς.

«Δεύτερον, ως προς την δημοκρατία του». Νομίζω ούτε καν ο αδελφός του τ. Πρωθυπουργού δεν θεωρεί ότι ο ΓΑΠ εγκαθίδρυσε πολίτευμα. Άρα δεν λέμε η δημοκρατία του Γιώργου όπως ας πούμε λέμε η Δημοκρατία του Περικλή. Άρα μάλλον εννοεί την δημοκρατικότητα. «Πιο ελεύθερα πρωθυπουργός να αφήνει τους υπουργούς του, χωρίς ενδείξεις, αλλά περιμένοντας πρωτοβουλίες δικές τους, δεν έχει περάσε. Δεν τους έδινε εντολές (Σε στυλ Καραμανλή και Ανδρέα) και γι΄αυτό κατηγορήθηκε» Πιο ελεύθερους θα ήθελε να πει αλλά μικρό το κακό. Αφού απ΄ την άλλη ο Γιώργος δεν κατηγορείται για φόνο, δεν τους άφησε χωρίς ενδείξεις αλλά χωρίς κατευθύνσεις. Κατά τα λοιπά γνώμη του Ν.Π. είναι ότι ο ρόλος του Πρωθυπουργού μιας χώρας είναι να περιμένει (μέχρι πότε;) τους υπουργούς του να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αυτός να τους παρακολουθεί «απλώς προεδρεύοντας» σαν τον μπαμπά τους.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτά τα παιδιά για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους δεν μεγάλωσαν στη χώρα και είναι απόλυτα λογικό να μην χρησιμοποιούν άριστα τα ελληνικά. Απ΄ αυτό δεν ξεφεύγεις σχεδόν ποτέ. Μακριά από μένα οι χυδαιότητες αυτών που αμφισβητούν την ελληνικότητά τους και τους αποκαλούν «παιντιά». Μάλιστα νομίζω ότι η πιο συγκλονιστική και αυθεντική στιγμή του Γιώργου Παπανδρέου στο Κοινοβούλιο ήταν η έκρηξη του στα σχόλια βουλευτών της ΝΔ για τα ελληνικά του. Η περιγραφή της οικογενειακής περιπέτειας σε περιόδους πολιτικής ανωμαλίας έδινε τελεσίδικη απάντηση.

Ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι συγγραφέας. Τα βιβλία του εμφανίζουν άρτια ελληνικά, προφανώς γιατί, όπως συμβαίνει σε όλους τους εκδοτικούς οίκους και για όλους τους συγγραφείς, τα επιμελούνται διορθωτές. Όταν απευθύνεται στον λαό που κυβέρνησε ο παππούς του, ο πατέρας του και ο αδελφός του, οφείλει από σεβασμό να χρησιμοποιεί τη σωστή γλώσσα αυτού του λαού. Γνωρίζοντας, προφανώς, τις αδυναμίες του, θα έπρεπε και για την επιστολή να συνεργαστεί με κάποιον διορθωτή.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου