Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Οδηγίες από υπουργείο Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις από τις 29 Μαΐου έδωσε το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του που απέστειλε στους διευθυντές διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες, ο ορισμός επιτηρητών, η διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων και η συγκέντρωση και διακίνηση των γραπτών μετά το πέρας της εξέτασης.

Συγκεκριμένα: ...



Για τα Γυμνάσια (ημερήσια και εσπερινά):

- Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.

Ως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).

Για τα Γενικά Λύκεια (Ημερήσια και Εσπερινά):

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και Β' τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α', Β' και Γ' τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ' τάξης Ημερησίων ΓΕΛ και Δ' τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν ως και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ' τάξης Ημερησίων Γενικών Λυκείων και Δ' τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ' τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ' τάξης των Εσπερινών Γενικών λυκείων,στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και Β' τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Α', Β' και Γ' τάξης των Εσπερινών Γενικών λυκείων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Γ' τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ' τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014.

Σημειώνεται ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ' τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

- Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

- Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων και γι' αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Για τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και B' τάξης των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων θα αρχίσουν από την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α', B' και Γ' τάξης των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων θα αρχίσουν από την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β') θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α') θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες προς τα εξεταστικά κέντρα:

Α) Κατανομή των μαθητών στις αίθουσες.

Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες στα Ε.Κ. θα γίνεται πρώτα κατά Λύκειο προέλευσης και μετά κατά μάθημα και αλφαβητικά.
Κατά την εξέταση του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και του μαθήματος επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι θα τακτοποιηθούν στις αίθουσες αλφαβητικά ανεξαρτήτως Κατεύθυνσης, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες οι υποψήφιοι θα τακτοποιηθούν αλφαβητικά κατά Κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, κατά τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι εξετάζονται, ανάλογα με την επιλογή τους, στα μαθήματα Γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου. Σύμφωνα με το αναβαθμισμένο πρόγραμμα της Εταιρείας «ΕΠΑΦΟΣ» που σας έχει αποσταλεί και προκειμένου η αρίθμηση των τετραδίων των ως άνω μαθημάτων να είναι συνεχής, παρακαλούμε κατά την εξέταση των τεσσάρων αυτών μαθημάτων Γενικής Παιδείας οι υποψήφιοι να τακτοποιηθούν στις αίθουσες κατά μάθημα και αλφαβητικά.

Εφόσον έχει ορισθεί σε συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο ΓΕΛ να εξετάζονται και υποψήφιοι άλλου ΓΕΛ ή υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) από ένα ή περισσότερα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι αυτοί τοποθετούνται σε διαφορετική αίθουσα κατά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για μικρό αριθμό υποψηφίων από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ αυτοί τοποθετούνται στην τελευταία αίθουσα των υποψηφίων του προηγούμενου ΓΕΛ, εφόσον υπάρχει χώρος, με την επισήμανση να διατηρηθεί απόσταση μεταξύ τελευταίου υποψήφιου του ενός Λυκείου με τον πρώτο υποψήφιο του επόμενου Λυκείου, ώστε να διευκολυνθεί η επικόλληση των αριθμητηρίων που είναι διαφορετικά για κάθε Λύκειο. Οι υποψήφιοι που προέρχονται από διαφορετικά Λύκεια, αφού πρώτα τακτοποιηθούν κατά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), κατανέμονται κατά μάθημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ανωτέρω.

Τέλος επισημαίνεται ότι σε Ε.Κ. που εξετάζονται και υποψήφιοι εσπερινών Λυκείων, θα αποσταλούν 2 σειρές θεμάτων (1 για τα ημερήσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ και 1 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄), με σαφέστατη διάκριση σε κάθε σελίδα τους, εκτός αν τα θέματα είναι απολύτως κοινά για τους υποψηφίους Γ΄ και Δ΄ τάξης, οπότε θα υπάρχει ανάλογη σήμανση σε κάθε σελίδα τους. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή κατά την αντιπαραβολή, συρραφή και διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα ανάλογα θέματα.

Β) Διάθεση καθηγητών Πληροφορικής στα Βαθμολογικά ή τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα

Κατά τις επαφές μας με Προέδρους των Βαθμολογικών Κέντρων, τίθεται μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα της δυσκολίας εξεύρεσης εξεταστών και ιδιαίτερα καθηγητών πληροφορικής, για τις επιτροπές εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Για το λόγο αυτό ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων (VBI) στις Λυκειακές επιτροπές (ΛΕΕ), μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια εξεύρεσης καθηγητών της Πληροφορικής του Λυκείου από τους Προέδρους των Βαθμολογικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων, για τις ανάγκες των Κέντρων αυτών και ειδικά για την εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον». Εφόσον είναι καθηγητής Λυκείου και έχει διδάξει το εν λόγω μάθημα, την ημέρα εξέτασής του, μπορεί να αποδεσμεύεται από τη ΛΕΕ.

Γ) Λειτουργία συστήματος λήψης θεμάτων (VBI).

'Όσον αφορά στο σύστημα λήψης των θεμάτων (VBI) και τον Η/Υ των Ε.Κ., οι ίδιοι οι πρόεδροι των ΛΕΕ μεριμνούν, ώστε:

- ο Η/Υ που είναι συνδεδεμένος με το σύστημα VBI να μην χρησιμοποιείται σε άλλες εργασίες σε όλο το διάστημα των εξετάσεων, να μην έχει καμμία διαδικτυακή σύνδεση (τοπικού δικτύου ή internet) και να μην γίνονται επεμβάσεις στο λογισμικό που διαθέτει, χωρίς την πρότερη ενημέρωση των τεχνικών υποστήριξης του συστήματος στο Υπουργείου Παιδείας.

- η τηλεφωνική γραμμή του MODEM να μην χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο

- να γίνεται πολύ προσεκτική αντιπαραβολή των θεμάτων, όπως αυτά εμφανίζονται στην οθόνη του Η/Υ και όπως εμφανίζονται στην εκτύπωση ειδικά σε θέματα με πίνακες, διαγράμματα, πολυτονικό σύστημα κλπ.

- να παραληφθούν τα αντίστοιχα θέματα για ημερήσιους και εσπερινούς υποψηφίους, εφόσον στο Ε.Κ. εξετάζονται και εσπερινοί υποψήφιοι.

Από την Τετάρτη 28-5-2014, πρώτη ημέρα των εξετάσεων ΓΕΛ, και κάθε ημέρα εξέτασης, οι χειριστές πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους στις 06:15 και το σύστημα να είναι σε ετοιμότητα 06:30, προκειμένου να γίνονται οι δοκιμαστικές εκπομπές μηνυμάτων μέχρι την ώρα αποστολής των θεμάτων στα Ε.Κ. (08:30).

Δ) Ορισμός επιτηρητών.

Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε κατά την κατανομή των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών.
Επίσης, κατά τον ορισμό των επιτηρητών για την εξέταση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Βαθμολογικά και Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα, παρακαλούμε ο αριθμός των επιτηρητών που θα οριστούν να είναι ο απολύτως αναγκαίος.

Ε) Διαφύλαξη του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π.Δ. 60/2006, οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών.

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο.

Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.

Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Επιτροπών απαγορεύουν αυστηρά την είσοδο εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών.


Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής.
Τέλος, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ περί τη λήξη της εξέτασης.

ΣΤ) Τετράδιο – μαύρα αυτοκόλλητα.

Ολοκληρώνεται ήδη η αποστολή των τετραδίων που θα χρησιμοποιηθούν από τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2014. Το τετράδιο φέρει στο εξώφυλλό του την ένδειξη 2014. Με ευθύνη των προέδρων των Επιτροπών δεν θα χρησιμοποιηθούν παλιότερα τετράδια, αλλά ΜΟΝΟ τα φετεινά που φέρουν την ένδειξη 2014. Μόνο στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων της ΜΟΥΣΙΚΗΣ θα χρησιμοποιηθούν τα ροζ τετράδια χωρίς ένδειξη 2014.
Επισημαίνεται ότι φέτος δεν θα υπάρχει στο τέλος του τετραδίου χαρτί (millimetre). Διευκρινίζεται ότι τα τελευταία φύλλα του τετραδίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον υποψήφιο ως πρόχειρο, αφού αναγράψει σαφώς την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιήσει ως πρόχειρες, οι οποίες δεν βαθμολογούνται σε καμμία περίπτωση.

Επίσης, οι πρόεδροι των κέντρων εξέτασης πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στους υποψηφίους για σωστή διαχείριση του χώρου του τετραδίου (16 φύλλα), ώστε να χωρέσει τις απαντήσεις τους. Σε καμμία περίπτωση δεν θα χορηγηθεί σε υποψήφιο δεύτερο τετράδιο, παρά μόνο κατόπιν διαβίβασης του αιτήματος στην ΚΕΕ (μέσω του συνδέσμου της ΕΕΔΔΕ) και πιθανής άδειας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο τα φετινά ή περσινά μαύρα αυτοκόλλητα που είναι τυπωμένα στις σωστές διαστάσεις των τετραδίων.

Ζ) Διακίνηση των γραπτών

Για τη συσκευασία και τη διακίνηση των γραπτών θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες με νεώτερη εγκύκλιό μας, όπου θα διασαφηνίζεται ότι τα γραπτά δοκίμια όλων των εξεταζομένων στο συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο, ακόμη και στην περίπτωση που τα Λύκεια προέλευσής τους ανήκουν σε διαφορετικό δήμο από αυτό του Ε.Κ., βαθμολογούνται στο Β.Κ. , στο οποίο βαθμολογούνται τα γραπτά του δήμου του Εξεταστικού Κέντρου. Η κατανομή των Ε.Κ. σε δήμους γίνεται μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες Δ.Δ.Ε. δεν γίνεται κατανομή των Ε.Κ. σε δήμους.
Η διακίνηση των γραπτών δοκιμίων προς τα Β.Κ. θα γίνει κυρίως με την υπηρεσία ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ των ΕΛΤΑ. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις μπορεί να γίνεται χρήση των άλλων τρόπων μεταφοράς , όπως θα αναφέρεται στην εγκύκλιο, και εφόσον η αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης μας έχει ήδη ενημερώσει ότι τα γραπτά θα διακινηθούν με άλλο τρόπο.

Η) Επικοινωνία με την ΚΕΕ

i) Τα Λύκεια θα επικοινωνούν ΜΟΝΟ με το σύνδεσμο στην ΕΕΔΔΕ (το γραμματέα της ΕΕΔΔΕ) και από την ΕΕΔΔΕ θα μεταφέρονται τα τυχόν ερωτήματα ή προβλήματα στην ΚΕΕ. Μόνο για πολύ έκτακτο και απρόβλεπτο λόγο, τα Λύκεια θα επικοινωνούν απευθείας με την ΚΕΕ και αφού προηγουμένως έχουν ενημερώσει την οικεία ΕΕΔΔΕ.
ii) ΜΟΝΟ τα ΕΕΚ και τα ΒΚ θα επικοινωνούν απευθείας με την ΚΕΕ στα τηλέφωνα και ΦΑΞ που σας έχουμε γνωστοποιήσει με σχετική εγκύκλιό μας. Είναι απαραίτητο τα ΦΑΞ (προσωρινές συνδέσεις) που θα χρησιμοποιήσουν τα ΕΕΚ και τα ΒΚ για να λαμβάνουν οδηγίες και ενδεικτικές απαντήσεις από την ΚΕΕ να είναι πάντα διαθέσιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου