Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ….

γράφει η
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΚΑΛΑΤΟΥ
Καθ. Φυσικής Αγωγής
Υποψήφια
Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Άργος Μυκηνών

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ….

Η ριζική αλλαγή που επέφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) και η δημιουργία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεγάλων σε μέγεθος με πολλές και συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, επέβαλε στην κοινωνία τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο να ενεργοποιηθεί, να βγει από το λήθαργο και το βόλεμα του καναπέ, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναδείξει δράσεις που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν σε θεωρητικό επίπεδο.
Οι λογικές, οι μέθοδοι λειτουργίας της πολιτικής ....



όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες, χωρίς ηθική, χωρίς όραμα και προοπτική οδήγησαν στην απαξίωση της και την απομάκρυνση νέων ανθρώπων από την συμμετοχή τους σε κέντρα και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Όλη αυτή η διαδικασία επέτρεψε σε πολιτικάντηδες και πολιτικοπατέρες να βρίσκουν «Πεδίο δόξης λαμπρό» να πρωταγωνιστούν και να αποφασίζουν για το αύριο του τόπου μας, για το μέλλον των παιδιών μας και εμείς ως βολεμένοι θεατές απλά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ακλουθούμε ως άβουλα μέλη μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε λήθαργο, μιας κοινωνίας που κοιμάται.
Η μη συμμετοχή μας, μας καθιστά συνυπεύθυνους και συνένοχους, η απουσία μας δεν προβάλει τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση δεν προτείνει λύσεις, δεν εκφράζει αισιοδοξία, δεν δημιουργεί ελπίδα, δεν γεννά προϋποθέσεις για αλλαγή και βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας μας.
Συμμετέχουμε ενεργά στη διοίκηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από υπεύθυνο διάλογο, χωρίς ιδιοτέλειες και μικροπολιτικά συμφέροντα.
Συμμετέχουμε ενεργά για να αλλάξουμε την εικόνα του παρελθόντος εκφράζοντας διαφορετικό πολιτικό ήθος, και σύγχρονη πολιτική παιδεία.
Συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη αποφάσεων
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη περνά από την αντιμετώπιση των μικρών καθημερινών προβλημάτων. Η συμμετοχή ενεργών πολιτών σε μία αμφίδρομη διαρκή επικοινωνία, θα οδηγήσει στην άμεση και έγκυρη ενημέρωση για την αντιμετώπιση προβλημάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ευαισθησίας και της κοινωνικής συνοχής. Στοιχεία που ισχυροποιούν τις τοπικές κοινωνίες.
Η συμμετοχή με αδιάλειπτη και αμφίδρομη επικοινωνία προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ανοικτές διοικήσεις. Ο ενεργός πολίτης έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Γνωρίζοντας τα δικαιώματά του ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει ενεργά και να είναι συνυπεύθυνος στην διαμόρφωση και τη λήψη αποφάσεων καθώς και στην έκφραση τάσεων που προέρχονται από τον πυρήνα της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, προσδιορίζοντας έτσι το βαθμό της δημοκρατίας της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του ο πολίτης συμβάλει στην υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας κατά την δημιουργία τους.
Με αυτή την πλέον δημοκρατική μέθοδο, οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες θα αποτελέσουν ασπίδα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικιστική ανάπτυξη, τις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και την οικονομική ανάπτυξη.
Η οικονομική απαξία της τοπικής οικονομίας είναι το σίγουρο αποτέλεσμα της υποβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της απαξίωσης των θεσμών της.
Η ίδια η τοπική οικονομία από μόνη της λειτουργώντας με αίσθημα αυτοσυντήρησης, όπου δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις, έχει την δύναμη να αναδείξει τους τομείς αλλά και τους τρόπους που θα την οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξή.
Ακόμα και σε μια ήδη διαμορφωμένη αρνητική οικονομική συγκυρία η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον κεντρικό κρατικό προγραμματισμό μπορούν να επέμβουν καταλυτικά και να προστατεύσουν τις τοπικές οικονομίες αξιοποιώντας την ευρηματικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες νέων ανθρώπων που διαθέτουν ικανότητα και γνώσεις.
Η επίτευξη των παραπάνω δεν μπορεί να γίνει με την σπασμωδική εφαρμογή μεμονωμένων τεχνικών ή επιμέρους αντιγραφή εφαρμοσμένων μεθόδων που έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει αλλού.
Η επίτευξη των παραπάνω μπορεί να γίνει με σωστό προγραμματισμό και ορθολογική διαχείριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, τις ικανότητες και την διάθεση για προσφορά νέων άφθαρτων ανθρώπων.
Η επίτευξη των παραπάνω μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργή συμμετοχή μας.
Συμμετέχουμε ενεργά για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Συμμετέχουμε ενεργά για την αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων.
Συμμετέχουμε ενεργά για την ανάδειξη δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού
Συμμετέχουμε ενεργά για την στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Συμμετέχουμε ενεργά για να ισχυροποιήσουμε το παρόν και να διαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΚΑΛΑΤΟΥ
Καθ. Φυσικής Αγωγής
Υποψήφια
Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Άργος Μυκηνών με το συνδυασμό "ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου