Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Νέο τσουνάμι για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς


Τις εκκρεμότητες που μένουν για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, θα επιχειρήσει να «κλείσει» το υπουργείο Οικονομικών, με τη κατάθεση ενός νομοσχεδίου- σκούπα, που θα έχει ως αιχμή του δόρατος τα «κλειστά» επαγγέλματα, για τα οποία η Τρόικα επιμένει ότι είτε δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι διατάξεις που ψηφίστηκαν είτε αυτές κρίνονται ανεπαρκείς.

Τι σημαίνει αυτό

Πολύ απλά ότι οι διατάξεις που έγιναν αιτία για πολυήμερες κινητοποιήσεις θα επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της λογικής των Βρυξελλών.

Οπως προκύπτει από τη νεότερη Εκθεση αξιολόγησης, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι όποιες παρεκκλίσεις από την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας θα πρέπει να ισχύουν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε συνάρτηση με τη προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Τι σημαίνει αυτό

Πολύ απλά ότι όλες οι μακροχρόνιες μεταβατικές περίοδοι που προβλέπουν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν π.χ. για τα φορτηγά, θα επαναξεταστούν και θα συντμηθούν. Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν χαρακτηρίζει αναγκαία τη δημοσιοποίηση πλήρους καταλόγου των επαγγελμάτων που «άνοιξαν», όπως επίσης αναγκαία τη ταχεία επικαιροποίηση των κανονισμών και των υπουργικών εγκυκλίων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης, αφού όπως προέκυψε τους τελευταίους μήνες, μπορεί να ψηφίζονται διατάξεις αλλά έως ότου εφαρμοστούν με την έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και αποφάσεων, περνάνε από... σαράντα κύματα, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα άσκησης πιέσεων για εξαιρέσεις, ανακυκλώνοντας έτσι το πρόβλημα.

Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί

Ιδιαιτέρως αιχμηρή είναι η Κομισιόν για τις παρεμβάσεις που αφορούν στο σκληρό πυρήνα των «κλειστών» επαγγελμάτων:

Για τους συμβολαιογράφους χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό το νέο πλαίσιο για τη μείωση των αμοιβών τους, για τους δικηγόρους σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο αποτυγχάνει στη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ενώ παραβιάζεται και η κοινοτική νομοθεσία για τη δυνατότητα ίδρυσης εταιριών, όσο, δε, για τους μηχανικούς σημειώνει ότι το ΤΕΕ μπορεί να« τιμωρεί» όσα μέλη του συμφωνούν με τους πελάτες τους κάτω από τις νέες ελάχιστες αμοιβές.

«Αγκάθι» χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση το νέο πλαίσιο για τα ταξί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών ζητά μία με δύο εβδομάδες για να καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματος, αφήνοντας, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψιν τελικά και πληθυσμιακά κριτήρια κατά τη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών.

Στο πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας, θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις με βάση τις οποίες οι επικουρικές συντάξεις θα υποστούν μείωση έως 40% από 1/1/2012, ενώ είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν και φορολογικές διατάξεις για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μεταξύ των οποίων ο τρόπος επιβολής των προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου