Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«ΘΕΡΙΖΕΙ» Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ


Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η «νόσος των καπνιστών» στον κόσμο, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας με αφρομή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), την 16η Νομεβρίου.

Η νόσος είναι η τέταρτη αιτία θανάτου ...

παγκοσμίως -μετά τα καρδιολογικά νοσήματα, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια- και αναμένεται να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση μέχρι το 2020. Ετησίως εκτιμάται ότι κοστίζει τη ζωή σε 3 εκατ ανθρώπους.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από ΧΑΠ, γεγονός που μεταφράζεται αριθμητικά σε περίπου 600.00 Έλληνες. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου.

Η νόσος, η οποία σημειωτέον εκδηλώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες, επελαύνει με ταχύτητα στον πληθυσμό των καπνιστών, ενώ το 7% αυτών πληρώνει βαρύ τίμημα για την αγαπημένη του πλην βλαβερή συνήθεια: την ίδια του τη ζωή.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study, στην οποία συμμετείχαν 16.000 ασθενείς με «νόσο των καπνιστών» -εκ των οποίων οι 1.133 Έλληνες- το 7% των ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών!

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι από τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία:
-το 15% χρειάστηκε υποστήριξη της αναπνοής με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό
-το 50% χρειάστηκε παροχή οξυγόνου στο σπίτι
-το 29% εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο εντός τριμήνου εξαιτίας νέου παροξυσμού.

Το κάπνισμα κύριος παράγοντας κινδύνου για την ΧΑΠ
Τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση, με σταδιακή συν τω χρόνω επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χρόνια, τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται. Αυτό οδηγεί στο να μην επισκέπτονται τον πνευμονολόγο προκειμένου να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει τη νόσο.

Η ΧΑΠ αποφράσσει τους βρόγχους και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς τους. Οι βλάβες αυτές, από ένα σημείο και έπειτα. είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και κυρίως να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί με καταστροφικά για τη ζωή του αποτελέσματα.

Πως μπορεί να προληφθεί η νόσος
Οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας τονίζουν ότι οι καπνιστές μπορεί να προλάβουν τη νόσο εάν:
• Με την εκδήλωση έστω κι ενός από τα συμπτώματα (βήχας, απόχρεμψη ή δύσπνοια) επισκεφθούν αμέσως τον γιατρό
• Υποβάλλονται κάθε χρόνο σε σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ)
• Οι πάσχοντες μπουν αμέσως σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου