Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ένας Κνίτης από το Λονδίνο, στην… αγκαλιά της Βάνας Μπάρμπα


Για μερικούς, ο εναγκαλισμός του Γιώργου Κύρτσου με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αποτέλεσε έκπληξη. Για κάποιους άλλους, ήταν απλώς η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, για ένα δημοσιογράφο που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΚΝΕ και επιζητούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Ναι, ο Γ. Κύρτσος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, στα μεταπτυχιακά του χρόνια στο LSE στο Λονδίνο, υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Τώρα τι γύρευε ο Κύρτσος στην κομμουνιστική Αριστερά, θα σας γελάσω και δεν θα το ήθελα- όποιους πρόλαβα και ρώτησα, δεν μπόρεσαν να μου το εξηγήσουν.

Τη δημοσιογραφική του καριέρα πάντως, την ξεκίνησε… σωστά. Στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ως συνεργάτης του Γιάννη Μαρίνου, ενός εκ των θεωρητικών και ικανότερων υποστηρικτών του νεοφιλελευθερισμού. Ταλαντεύτηκε το 1983, όταν πήρε μέρος ως εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης EOK του υπουργείου Eξωτερικών στην προετοιμασία της πρώτης ελληνικής προεδρίας στην EOK.

Τελικά η δημοσιογραφία τον κέρδισε. Το 1984 άρχισε να συνεργάζεται με τον Ελεύθερο Τύπο του Άρη Βουδούρη και τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε διευθυντής στον Τύπο της Κυριακής. Από το 1997 ως το 2002, ήταν διευθυντής και του ημερήσιου φύλλου.

Ως διευθυντής διακρίθηκε και για την ευχέρεια που επέδειξε σε παρασκηνιακούς χειρισμούς. Το 2003 προχώρησε στην έκδοση της ημερήσιας free press «City Press», με την οικονομική βοήθεια κάποιων φίλων του από το κολλέγιο. Ένας από αυτούς, όπως έχει γραφτεί χωρίς ποτέ να διαψευστεί, ήταν και ο Ντόρης Μαργέλλος, γνωστός από την υπόθεση ελληνοποίησης του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Στη δημοσιογραφική του ζωή, τον χαρακτήριζε το πάθος του για την τηλεόραση. Έβγαινε στα παράθυρα πάντα, όταν τον καλούσαν. Γνώριζε ότι κάποιοι τον αποκαλούσαν «μαϊντανό» και αυτός αντέτεινε ότι ήταν το χόμπι του, μέχρις ότου το έκανε και επάγγελμα ως σχολιαστής των δελτίων ειδήσεων του Alpha και του ΑΝΤ1. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι πάντα, το θέμα του ήταν να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην κεντροδεξιά παράταξη. Προσώρας το πέτυχε, όταν διατέλεσε άτυπος σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη διετία 1991- 1993.

Είναι γνωστό ότι προσπάθησε να παίξει ρόλο στη ΝΔ επί ημερών Κώστα Καραμανλή. Φιλοδοξούσε να αναλάβει εκπρόσωπος τύπου. Ο Κ. Καραμανλής επέλεξε τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και ο Κύρτσος πέταξε φλύκταινες- έφτασε μάλιστα να γράψει και ολόκληρο βιβλίο. Λέγεται ότι ανάλογη προσπάθεια έκανε και επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά. Το όνομά του έπαιξε πάλι για τη θέση του εκπροσώπου τύπου. Ο Σαμαράς επέλεξε τον Γιάννη Μιχελάκη και ο Κύρτσος κατέληξε στην αγκαλιά του Καρατζαφέρη και υπό μια ευρεία έννοια στην αγκαλιά της… Βάνας Μπάρμπα- πολιτικά μιλάω πάντα, για να μην παρεξηγηθώ.


Χριστίνα Αναστασίου
newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου