Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τα προεκλογικά συνθήματα της Μεταπολίτευσης!


Εκλογές σημαίνει σύνθημα. Σύνθημα που αποτυπώνει όχι μόνο την εποχή την οποία έγινε η κάθε μία εκλογική αναμέτρηση, αλλά και την ψυχολογία της εποχής και του κόσμου και τις μεγάλες αγωνίες του λαού.

Και επειδή όσα χρόνια και να περάσουν τα συνθήματα θα είναι συνυφασμένα με την προεκλογική ...

περίοδο, το parapolitika.gr θυμάται τα μεγάλα συνθήματα των εκλογών.

1974: «Ε-ε-έρχεται» - «Έξω από το ΝΑΤΟ, Έξω οι Βάσεις»

Το 1974 στις πρώτες εκλογές μετά την Χούντα, επικράτησαν συνθήματα όπως «Καραμανλής ή τανκς» από τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας όπου επίσης φώναζαν «Ε-ε-έρχεται» για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Από την άλλη, στις προεκλογικές ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε το «ο λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά» αλλά και το σύνθημα-απάντηση στην δήλωση του Καραμανλή «Ανήκομεν εις την Δύσι»- «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Έντονα πολωμένο το κλίμα εκείνη την εποχή και όσο πλησίαζαν οι εκλογές τόσο ανέβαιναν και οι τόνοι. «Απόψε πεθαίνει η Αριστερά» και «Φόλα στο σκύλο του ΠΑΣΟΚ» από τα πιο έντονα συνθήματα.

1977: «Παρέλαβε χάος, έφτιαξε κράτος» - «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

«ΝΔ- η μεγάλη εγγύηση, παρέλαβε χάος-έφτιαξε κράτος» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας όταν το 1977 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Άλλα συνθήματα που ακουγόντουσαν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν τα «Νέα Δημοκρατία, ειρήνη, τάξη, ευημερία» και «Η Ελλάδα ψηφίζει Καραμανλή».

Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως έμβλημα ο ήλιος και “φωνάζει”: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Παπανδρέου υιοθετεί την λέξη «αλλαγή» στις ομιλίες του.

«ΚΚΕ δυνατό στη Βουλή και το Λαό» φωνάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ μαζί με το «Έξω οι Αμερικάνοι».

1981: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» - «Δεν θέλω ου»

Η «αλλαγή» μπαίνει στο επίκεντρο των πολιτικών συνθημάτων κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων του 1981. «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και «Εμπρός Ανδρέα, για μια Ελλάδα νέα», ακούγονται μεταξύ άλλων στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη μεριά ακούγεται το «Νέα Δημοκρατία για πάντα Δημοκρατία», ενώ ο Γεώργιος Ράλλης δηλώνει «Δεν θέλω ου» στους οπαδούς της ΝΔ οι οποίοι φωνάζουν «Αλήτες προδότες κομμουνιστές» και «Κομμούνια θα γίνεται σαπούνια» εναντίον του ΚΚΕ που δηλώνει «Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ» και καλεί σε «Δημοκρατική συνεργασία όχι άλλο 63’».

1985: «Νέο ξεκίνημα» - «Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία»

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλάει για «Εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να φωνάζουν «Το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία το 1985.

«Κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ» δηλώνουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που κάνουν λόγο για «Νέο Ξεκίνημα» με τον νέο αρχηγό του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εξάλλου όλη η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ επικεντρώνεται στο πρόσωπο του αρχηγού της. «Ψηλέ, προχώρα έφτασε η ώρα», «Σεισμός, σεισμός έρχεται ο Ψηλός» ακούγεται στις ομιλίες του.

1989:«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» - «Καλημέρα Ελλάδα»

Η προεκλογική περίοδος του Ιουνίου του 1989 εξελίσσεται κάτω από τη βαριά σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τη λέξη «μαζί» στις αφίσες του και ακούγεται το σύνθημα : «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». «Είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός» δηλώνουν στον Ανδρέα Παπανδρέου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

«Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή», «Ώρα για δουλειά» προβάλει η Νέα Δημοκρατία, ενώ το σλόγκαν «Καλημέρα Ελλάδα» δεσπόζει στις αφίσες της. «Μητσοτάκη, μπες μπροστά, η Ελλάδα στο ζητά», «Νέα Δημοκρατία ή ακυβερνησία» ακούγεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ενώ από τα συνθήματα δεν λείπει και η «κάθαρση»: «Κάθαρση, όχι στο νέο διχασμό».

Το αίτημα της κάθαρσης προβάλει και ο (ενιαίος) Συνασπισμός. «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, τώρα μπροστά με την Αριστερά» και «Απάντηση στη κρίση, Αριστερά η λύση» είναι τα βασικά συνθήματα.

Noέμβριος 1989: «Ξεπεράσαμε το παρελθόν» - «Νέα Πορεία»

Η προεκλογική περίοδος το Νοέμβριο του 1989 είναι ιδιαίτερα «χαλαρή» καθώς η μακράς διαρκείας και έντονη προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων έχει κουράσει ιδιαίτερα τον κόσμο. Παράλληλα, έχει προηγηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού, η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο και η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

«Νέα Πορεία» είναι το βασικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ. «Ξεπεράσαμε το παρελθόν για να χτίσουμε το μέλλον» γράφουν οι αφίσες της ΝΔ.

«Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;» - «Συνεργασία, εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, σταθερότητα»

1990: Η αλλαγή έγινε μεταρρύθμιση

Το Απρίλιο του 1990 διεξάγονται οι τρίτες εκλογές μέσα σε μια περίοδο 10 μηνών. Η κούραση του κόσμου είναι εμφανής στο πολιτικό σκηνικό.

Η «αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ γίνεται «μεταρρύθμιση» και στις αφίσες του δεσπόζουν οι λέξεις: «συνεργασία, εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, σταθερότητα».

«Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;» είναι το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας που αξιοποιεί την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού.

1993: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω»- «Μόνο μια δυνατότητα. Να πετύχουμε»

Η κόντρα Μητσοτάκη-Σαμαρά για το Σκοπιανό βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1993.

«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», διακηρύττει η Νέα Δημοκρατία, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το «Έχουμε μόνο μια δυνατότητα. Να πετύχουμε». Παράλληλα, η Πολιτική Άνοιξη προβάλει το «Υπέρβαση τώρα», ενώ ο Συνασπισμός –που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή- δηλώνει: «Αψηφήστε τους». Το ΚΚΕ προβάλλεται ως «Η αριστερή απάντηση».

1996: «Νέα εποχή, μεγάλη νίκη» - «Ώρα για δουλειά»

Τα debate και οι δημοσκοπήσεις κυριαρχούν πλέον στην προεκλογική περίοδο του 1996. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη μιλάει για «Νέα εποχή, μεγάλη νίκη», ενώ η ΝΔ διακηρύττει ότι ήρθε η «Ώρα για δουλειά».

«Είμαστε εδώ» είναι το βασικό σύνθημα του ΔΗΚΚΙ.

«Αντεπίθεση λαέ, ισχυρό ΚΚΕ», φωνάζουν οι ψηφοφόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ στον Συνασπισμό προβάλλεται το σλόγκαν «Κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε».

2000: «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα…»- «Το μέλλον ξεκίνησε»

Αναμφισβήτητα αυτό που έμεινε από τη προεκλογική περίοδο του 2000 ήταν το μελοποιημένο από τον Σταμάτη Σπανουδάκη σύνθημα της ΝΔ : «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε».

«Το μέλλον ξεκίνησε» και «Όλοι μαζί δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» δηλώνει το ΠΑΣΟΚ.

2004: «Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε»- «Νέα πολιτική, καλύτερη ζωή»

«Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή» και «Νέα πολιτική, καλύτερη ζωή» είναι τα συνθήματα που δεσπόζουν στις αφίσες του Κώστα Καραμανλή το 2004.

«Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε» λέει το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου και καλεί: «Μαζί στη νέα εποχή, ενώνουμε τους Έλληνες, αλλάζουμε την Ελλάδα».

2009: Aπόφαση ευθύνης και Πάμε

Ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε το 2009 το "απόφαση ευθύνης" θέλοντας να προιδεάσει τον ελληνικό λαό γι αυτό που ερχόταν, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου που επικράτησε και πανηγυρικά είχε σύνθημα το "Πάμε"

Το αφιερωμα είναι βασισμένο σε στοιχεία από τον Ελεύθερο Τύπο

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου