Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Προβάδισμα Ν.Δ. δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΑΚΗ


Υπεροχή της Ν.Δ., δείχνουν οι περισσότερες από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από τις αρχές της βδομάδας για λογαριασμό των κομματικών (και όχι μόνον) επιτελείων. Από τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, η διαφορά που χωρίζει ...
Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, κινείται λίγο πάνω από το 2%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες μεταβολές σε σχέση με τα ευρήματα που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησής τους. Όπως αναφέρουν στην «weekend» υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, τα ποσοστά της Ν.Δ., όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, κινούνται από 26% έως 29,5%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ από 23 έως 26%. Την τελευταία βδομάδα οι τάσεις του εκλογικού σώματος φαίνεται να ευνοούν τη Ν.Δ. «Από τη στιγμή που μπήκε συγκεκριμένη ατζέντα, ο κόσμος έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ξεκάθαρα την επιλογή του» αναφέρουν στην «w» όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κριτήρια με τα οποία κάνουν την επιλογή τους οι ερωτηθέντες.

Πέραν της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη των υπολοίπων κομμάτων διαμορφώνεται πάνω – κάτω ως εξής. Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 9 και 12%, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» από 6 έως 7%, η «ΔΗΜ.ΑΡ» από 4 έως 5,5%, η «Χρυσή Αυγή» από 4,1 έως 6%, το ΚΚΕ από 3 έως 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται κοντά στο 1,5% και ο σχηματισμός των Μάνου – Τζήμερου, μετά δυσκολίες ξεπερνά το 1%.

Καταλυτικός παράγοντας Β’ Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής


Καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, που παραλαμβάνουν τα επιτελεία των κομμάτων, αναμένεται να παίξει η συμπεριφορά των εκλογέων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περιφέρειες, όπως η Β’ Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής (πρώην υπόλοιπο) δείχνει να το αντιμετωπίζει η Ν.Δ. Και, αυτό συμβαίνει, γιατί στις εν λόγω εκλογικές δεξαμενές εξακολουθεί να υπάρχει έντονο αντιμνημονιακό «στοιχείο». Αυτό σε μεγάλο βαθμό ευνοεί (και) τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως για παράδειγμα τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, την «Δημοκρατική Αριστερά», αλλά και την «Χρυσή Αυγή». Είναι ενδεικτικό, ότι στην Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, η Ν.Δ., εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τα δεξιά της. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, βρίσκεται (πλέον) στην 6η θέση. Με δεδομένο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δέκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι λογικό να πέφτει το βάρος των κομματικών επιτελείων στις μεγάλες περιφέρειες, που ουσιαστικά θα γείρουν την πλάστιγγα, διαμορφώνοντας και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημαντική πτώση ΚΚΕ


Στις μυστικές δημοσκοπήσεις σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΚΚΕ, το οποίο δείχνει να αποδεκατίζεται από την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και την Πέμπτη (που εκτυλίχθηκε το επεισόδιο στον ΑΝΤ1 με τον Κασιδιάρη), το ΚΚΕ, κινούνταν πέριξ του 3%. Ωστόσο, η ιστορία με τον Κασιδιάρη και την Κανέλλη, φαίνεται να ευνόησε τόσο το ΚΚΕ, όσο και την «Χρυσή Αυγή», κάτι που αποτυπώνεται και στα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων.

Υπεροχή της Ν.Δ. στην Περιφέρεια


Η μεγαλύτερη συσπείρωση για τη Ν.Δ., καταγράφεται στην Περιφέρεια, όπου ουσιαστικά η συντηρητική παράταξη, δείχνει να επανέρχεται στα ποσοστά που είχε καταλάβει στις εκλογές του 2009. Καταλυτικό ρόλο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, φαίνεται να έχει παίξει τόσο η προσπάθεια συστρατεύσης των κεντροδεξιών δυνάμεων που έγινε από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, όσο και η αποδυνάμωση των όμορων στη Ν.Δ., πολιτικών σχηματισμών. Για παράδειγμα στο σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων, προκύπτει ότι το 80% των ψηφοφόρων της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», προσανατολίζονται να ψηφίσουν Ν.Δ., ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων, που είχαν επιλέξει στις εκλογές της 6ης Μαϊου, τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», τον ΛΑ.Ο.Σ. και το κόμμα των Μάνου – Τζήμερου, δείχνει διάθεση να επιστρέψει στο μεγάλο «μαγαζί» της παράταξης.

Κρατάει ο Κουβέλης, πέφτει το ΠΑΣΟΚ

Στις περισσότερες από τις μυστικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, καταγράφεται μια σταθεροποίηση της δύναμης της «Δημοκρατικής Αριστεράς», γεγονός που εκπλήσσει ακόμη και τους δημοσκόπους. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, κινείται σταθερά πάνω από το 5%, με τάση να προσεγγίσει ακόμη και το 7%. Την ίδια, ώρα, το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να αποσυσπειρώνεται, αφού σε τρεις από τις πέντε δημοσκοπήσεις, κινείται κάτω από το όριο του 10%. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο ποσοστό (πρώην) ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σκληρά μνημονιακών, δείχνουν να επιλέγουν τη Ν.Δ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κόμμα του Βαγγέλη Βενιζέλου, εντοπίζεται στα αστικά κέντρα και σε περιφέρειες που παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ, κατέγραφε ποσοστά ρεκόρ, όπως η Αχαϊα, η Κρήτη και η Θεσσαλία.

Γαλάζια πρωτιά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Εκτός από τις έρευνες που πραγματοποιούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, την τελευταία βδομάδα, διενεργήθηκε μέτρηση και από το τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σύμφωνα, ασφαλείς πληροφορίες της «w», από την συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση, προκύπτει ξεκάθαρο προβάδισμα της Ν.Δ., έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά των δύο κομμάτων, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που κατέγραφαν οι έρευνες πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου