Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά-Οι ΥπουργοίΑπό τριάντα εννέα μέλη -37 άνδρες και δύο γυναίκες- απαρτίζεται η νέα κυβέρνηση, η οποία στις 7 το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από τους 39 οι 24 είναι βουλευτές της ΝΔ και οι 14 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Ο αριθμός των υπουργείων είναι ...
αυξημένος κατά ένα (από 15 σε 16), καθώς ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως και το Παιδείας με το Πολιτισμού και επανασυστάθηκαν τρία υπουργεία, το Τουρισμού, το Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και το Μακεδονίας - Θράκης. Οι υπουργοί είναι 17, οι αναπληρωτές υπουργοί 7 και οι υφυπουργοί 14. Από το σύνολο των μελών της νέας κυβέρνησης προηγούμενη κυβερνητική θητεία έχουν 13, ενώ οι υπόλοιποι 26 ορκίζονται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο.

Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα οι υπουργοί, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (που και οι δύο μετείχαν, από άλλες θέσεις, στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο), καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (τον οποίον απεδέχθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος).

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι τρεις αρχηγοί, είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τη διακήρυξη πρέπει να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ.

Αναλυτικά, η λίστα των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, ανά υπουργείο, έχει ως εξής:

Στο υπουργείο Οικονομικών υπουργός αναλαμβάνει ο έως τώρα πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Βασίλης Ράπανος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και υφυπουργό τον οικονομολόγο Γιώργο Μαυραγάνη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ενοποιείται με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπουργός αναλαμβάνει o πρώην υπουργός και βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη και υφυπουργούς τον Αθανάσιο Σκορδά, και τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, με υφυπουργό το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Κούρκουλα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με υφυπουργούς τους αξιωματικούς ε.α. Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενοποιείται με το υπουργείο Πολιτισμού, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και υφυπουργούς τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου.

Στο υπουργείο Υγείας ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριο Σαλμά και υφυπουργό την Φωτεινή Σκοπούλη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Λιβιεράτος (πρόταση ΠΑΣΟΚ), με αναπληρωτή του πρώην υφυπουργό και βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και υφυπουργό τον Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη o βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης (πρόταση ΔΗΜΑΡ), με υφυπουργό τον βουλευτή της Χανίων ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης (πρόταση ΔΗΜΑΡ), με υφυπουργό τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Στο υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με υφυπουργό τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσαυτάρης με υπουργό αναπληρωτή τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στο υπό σύσταση υπουργείο Τουρισμού η βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ η
Στο υπό σύσταση υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης, με υφυπουργό τον επιχειρηματία Γιώργο Βερνίκο.

Στο επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου