Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η Σαμόα έχασε μια μέρα…


Μέχρι σήμερα η Δημοκρατία των Νήσων Σαμόα ήταν μια από τις χώρες που… αποχαιρετούσαν τελευταίες σε όλο τον πλανήτη κάθε ημέρα. Το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος, στο μέσον του Ειρηνικού Ωκεανού, βρίσκεται σχεδόν πάνω ...
σε έναν από τους χρονικούς παραλλήλους της γης, ανέκαθεν είχε ένα… θέμα με την ώρα, αφού η πλησιέστερη στεριά, επομένως και οι πιθανοί εμπορικοί εταίροι του, απείχαν πολλές εκατοντάδες μίλια και είχαν δεκάδες ώρες χρονική διαφορά.

Το μακρινό 1892, οι κάτοικοι της Σαμόα πήραν απόφαση να ακολουθήσουν τη λεγόμενη Ανατολική ώρα, με δυο λόγια να συγχρονίσουν την ώρα τους σε σχέση με την τοπική ώρα της αμερικανικής Πολιτείας της Καλιφόρνια, καθώς εκείνη την εποχή με αυτήν είχαν τις μεγαλύτερες εμπορικές σχέσεις. Μάλιστα για να επιτευχθεί αυτός ο συγχρονισμός είχαν … γιορτάσει την 4η Ιουλίου δύο φορές: μία με την δικιά τους «παλιά» ώρα, και μία με την «αμερικανική» που έκτοτε ακολουθούσαν.

Μετά από έναν αιώνα και πλέον όμως, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις έχουν αλλάξει δραματικά. Τα τελευταία χρόνια η Σαμόα έχει ως βασικούς εμπορικούς εταίρους την Κίνα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Από τις οποίες απέχει μεν περίπου όσο και από τις ΗΠΑ, αλλά χρονικά απέχει 21 και 23 ώρες αντίστοιχα! Με τις δυσκολίες που επιφέρει μια τέτοια χαοτική χρονική διαφορά να είναι κολοσσιαίες. Με κυριότερη το γεγονός πως όταν δύο επιχειρηματίες, στη Σαμόα και στη Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα, μιλούσαν στο τηλέφωνο, ΔΕΝ μιλούσαν καν στην ίδια … ημέρα!!!

Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Με απόφαση της κυβέρνησης της Σαμόα η χώρα μετακινείται στη Δυτική χρονική ζώνη, με αποτέλεσμα από το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου 2011 να απέχει – χρονικά – μία και τρεις ώρες αντίστοιχα από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Για την ακρίβεια θα είναι μια και τρεις ώρες μπροστά αντιστοίχως.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδικασία από αυτήν του 1892. Με δυο λόγια να … χαθεί (!) μία ημέρα από το ημερολόγιο. Κάπως έτσι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοικοι της Σαμόα θα συγκεντρωθούν στις παραλίες, θα ψάλλουν ύμνους και ένα λεπτό αργότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Tuilaepa Sailele Malielegaoi θα υποδεχθεί επισήμως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου