Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ανάστατοι είναι εδώ και λίγες μέρες οι κάτοικοι της Κορώνης Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής. Αιτία η ξαφνική απόφαση της περιφέρειας Πελοποννήσου για την δημιουργία λιγνιτικών πεδίων (δηλαδή την εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή) και τη...

μεταφορά στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Με άλλα λόγια: Η Περιφέρεια (λέγεμε Τατούλη) έδωσε άδεια σε εταιρία για εξόρυξη λιγνίτη στις περιοχές Φαλάνθη και Χωματερό, λίγο έξω από την Κορώνη. Προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το ένα ορυχείο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε απόσταση μόλις 270 μέτρα από το χωριό Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη.
Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλά αντίθετα σε μαρασμό την περιοχή με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν, πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και φυσική ομορφιά. Η ανάπτυξη θα έρθει από την ορθή διαχείριση των παραπάνω συγκριτικών πλεονεκτημάτων και όχι γεμίζοντας την περιοχή με κάρβουνο. Είναι η τρίτη φορά που επενδυτές προσπαθούν να βγάλουν λιγνίτη από την περιοχή. Η πρώτη το 1997 και η άλλη το 2005. Πριν επτά χρόνια (2005), μετά από δυναμικές αντιδράσεις πολιτών και φορέων για την επικείμενη οικολογική καταστροφή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τεκμηριωμένα στοιχεία είχε απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας.
Τώρα, η επαναφορά του θέματος μέσω της περιφέρειας (και όχι μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, όπως ορίζει ο νόμος) έχει προκαλέσει και πάλι την έντονη διαμαρτυρία των φορέων και των πολιτών όχι μόνο της Κορώνης αλλά και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, αφού χιλιάδες φορτηγά θα διασχίζουν στενούς επαρχιακούς δρόμους μέρα – νύχτα, χειμώνα - καλοκαίρι και θα σκορπούν σκόνες και ψήγματα λιγνίτη. Έτσι θα υπάρξουν:
• σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,
• καταστροφή του ελαιώνα της κορωνέϊκης ποικιλίας (λόγω γειτνίασης με τα ορυχεία) και των υδάτινων πόρων,
• επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου και ανεπαρκούς οδικού δικτύου,
Η λειτουργία των ορυχείων • αντίκειται στις γενικότερες κατευθύνσεις για ενεργειακή κάλυψη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
• αποτελεί τροχοπέδη και απαξιώνει την προσπάθεια που έχει γίνει για την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής σε άυλο πολιτισμικό αγαθό της ανθρωπότητας και την ανάδειξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα (16/11/2010 Απόφαση UNESCO) Αν αναλογιστεί κανείς το κόστος μεταφοράς του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και την επιβάρυνση του οδικού δικτύου μήπως ο επενδυτής σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ζητήσει, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, τη δημιουργία της δικής του μονάδας παραγωγής στον τόπο εξόρυξης του λιγνίτη; Σημειώνεται ότι σε ένα χρόνο θα λειτουργήσει στη Μεγαλόπολη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800ΜW με φυσικό αέριο που θα καλύψει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της Πελοποννήσου καθώς επίσης θα παρέχει φυσικό αέριο στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου για την ενίσχυση της οικονομικής τους ανάπτυξης.
Συνεπώς: Τι θα προσφέρει η μεταφορά 250.000 τόνων λιγνίτη ετησίως στους Α.Η.Σ. Μεγαλόπολης αλλά και στο ενεργειακό ισοζύγιο; Για την αποτροπή δημιουργίας των ορυχείων έχουν γίνει τοπικές συνελεύσεις, έχουν εκδοθεί ψηφίσματα φορέων και ακολουθούν δυναμικές πορείες διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια, τα αρμόδια υπουργεία και ίσως το γραφείο του πρωθυπουργού.

fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου