Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Πράσινο φως» για το δάνειο των 130 δισ. από το Eurogroup


Έκλεισε νωρίς το πρωί η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η μείωση ...

του ελληνικού χρέους με το PSI θα αγγίξει το 53,5% κατά μέσο όρο ενώ θα συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα διανείμει τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα (περίπου 30 δισ. ευρώ) στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα δανείσουν τις εμπορικές τράπεζες.

H συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση έχει ακόμα δύο σημαντικές προβλέψεις:
Αυξημένη επιτηρηση: Τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα ώστε να παρακολουθούν στενά την πορεία εξέλιξης του νέου προγράμματος.
Συνταγματική εξασφάλιση: Το Σύνταγμα θα τροποποιηθεί (από την μεθεπόμενη Βουλή) ώστε να προβλέπει ότι τα χρήματα του δανείου θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους.

Πάντως, το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο, ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, και θα είναι βιώσιμο. Ο πρωθυπουργος χαρακτηρισε την απόφαση, ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα.

IIF: Το χρέος μειώνεται κατά 53,5%

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η συμφωνία η οποία επετεύχθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας προβλέπει μείωση κατά 53,5% της αρχικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν και αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του

Γιούνκερ: Η συμφωνία εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι η συμφωνία είναι ένα "άνευ προηγουμένου" σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο "για μία πολύ καλή συμφωνία". "Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας", είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για "τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα "καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη".

Σε άνοδο τα Χρηματιστήρια

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου