Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός… ειδικών συνθηκών

Του Αιμίλιου Περδικάρη


Ένας προϋπολογισμός που δεν μοιάζει με… κανέναν από τους άλλους είναι αυτός που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Όχι διότι εφέτος ψηφίστηκε νωρίτερα από όσα επιτάσσει η κοινοβουλευτική παράδοση ούτε διότι υπαγορεύτηκε από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. Αλλά διότι ...

εγκρίθηκε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 4/5 της Βουλής και παρόλα αυτά η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από το μειωμένο ενδιαφέρον των βουλευτών (σ.σ.: η συνεδρίαση διακόπηκε το μεσημέρι για πρώτη φορά στα χρονικά, λόγω έλλειψης ομιλητών) και από τις έριδες μεταξύ των ίδιων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό!

Την τακτική αυτή ακολούθησαν και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο χρόνος των εκλογών και η επόμενη ημέρα τους, καθώς και οι ευθύνες για την κρίση ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

«Ναι» στον προϋπολογισμό του 2012 είπαν 258 βουλευτές σε σύνολο 299 (απών ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ., Σπ. Γαληνός). Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας – πλην των Χρ. Κατσούρα (ΠΑΣΟΚ) και Π. Καμμένου (διαγραφείς από Ν.Δ.), όπως είχαν προαναγγείλει, ενώ οι βουλευτές Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Δημητρουλόπουλος και Π. Αντωνακόπουλος δήλωσαν «παρών» στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, διαμαρτυρόμενοι για τα κονδύλια των πυρόπληκτων.

Παπαδήμος: Η θέση μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού. Ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη και πως είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, ενώ απαίτησε να μπει τέλος στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ζητώντας πνεύμα συνεργασίας. «Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον, σκιαμαχώντας για το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας μας υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και η επιτυχία είναι υπόθεση όλων μας».

Ως μεγάλους στόχους του προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδήμος ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συγκράτηση των δαπανών και προειδοποίησε ότι η ορθή εκτέλεσή του απλώς θα βάλει τις βάσεις για την υπέρβαση της κρίσης. «Δεν είναι μπόρα που θα περάσει, θα έχει διάρκεια», είπε με νόημα και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων «θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος, αφού μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης αυτό έχει γίνει οδυνηρά αισθητό σε όλους μας», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα, λόγω των παγκοσμίων αβεβαιοτήτων, να μην μπει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2013, όπως εκτιμάται.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως ο προϋπολογισμός υπηρετεί το στόχο σταθεροποίησης πρώτα και στη συνέχεια της επανεκκίνησης της οικονομίας. «Η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο», υπογράμμισε, για να κλείσει λέγοντας πως η εθνική προσπάθεια δεν θα ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Παπανδρέου: Οι αναφορές σε εκλογές βλάπτουν τη χώρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ευθεία αναφορά στα εσωκομματικά, αλλά η ομιλία του ερμηνεύθηκε ως μήνυμα παραμονής στην ηγεσία του Κινήματος, προκαλώντας πονοκέφαλο στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως ο... χρησμός που χρησιμοποίησε: «Αν ήταν η δική μου θυσία λύση, θα την έκανα. Αλλά ας μην ψάχνουμε για βαρβάρους», είπε ο κ. Παπανδρέου πριν αναχωρήσει για το Ντέρμπαν και τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (θα παραμείνει εκεί ως το Σάββατο – οπότε και οι τυχόν εξελίξεις στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ παραπέμπονται από βδομάδα).

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν επιλογή μου και είμαι υπερήφανος γι’ αυτήν», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, εξαπολύοντας διπλή επίθεση: τόσο προς τη Ν.Δ. για τους χειρισμούς της τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της οικονομίας όσο και προς την Ευρώπη – και ιδίως κατά του γαλλογερμανικού άξονα – για την έλλειψη αποφασιστικότητας ως προς τα μέτρα που έπρεπε να λάβει για την ανάσχεση της κρίσης. Αίσθηση προκάλεσε δε η αναφορά του στο προ Μνημονίου εξάμηνο: «Δεν άργησα διότι δεν ήθελα να πάρω μέτρα», είπε και πρόσθεσε ότι «απλώς δεν ήθελα να πάρω τα μέτρα που πρότειναν οι εταίροι μας».

Αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός προς τη Ν.Δ., υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο χρόνος της κυβέρνησης Παπαδήμου θα πρέπει να παραταθεί όσο αυτό είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα και τη δανειακή σύμβαση. «Οι συνεχείς αναφορές σε εκλογές βλάπτουν τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προέβη σε εκτενή απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, χρησιμοποιώντας πρώτο πρόσωπο και τόνο αυτοκριτικό σε αρκετά σημεία, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία – όπως είπε – ότι «το έργο μας θα συνεχίσει επάξια η κυβέρνηση Παπαδήμου». Υποστήριξε δε ότι τόλμησε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και δεν παραιτήθηκε διότι απέτυχε, αλλά για να εξασφαλίσει τη συναίνεση.

Σαμαράς: Μεταβατική η κυβέρνηση και όχι συγκυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπερθεμάτισε ότι το κόμμα του δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «μεταβατική και όχι συγκυβέρνηση», εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ: «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης». Απαντώντας δε στους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ περί συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση, αλλά ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση λόγω των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζει και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την ίδια της Ευρωζώνη. Ειδικά για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι βασικές προτεραιότητες είναι η βιωσιμότητα του χρέους, των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάκαμψη.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στον προϋπολογισμό – παρότι η Ν.Δ. θα τον ψηφίσει – λέγοντας πως συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της ύφεσης και εξέφρασε τη διαφωνία του με «ήδη ψηφισμένα μέτρα», εμμένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των φορολογικών συντελεστών. Έκανε, τέλος, αναφορά στα εθνικά ζητήματα, ορίζοντας ως προτεραιότητα την κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και σχολιάζοντας την απόφαση της Χάγης για το Σκοπιανό είπε πως «παραμένουν οι κόκκινες και οι γαλάζιες γραμμές».

Καρατζαφέρης: Κυβέρνηση συνεργασίας και μετά τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως από την κάλπη θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς «το βάρος της οικονομίας πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερους ώμους», προσδίδοντας στις εκλογές χαρακτήρα διλημματικό σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρώπη – κατηγορώντας την Αριστερά ότι επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε, επίσης, τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Παπαρήγα-Τσίπρας: Προϋπολογισμός κατά των αδυνάτων

Σε αντίθετη τροχιά οι αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φοβούνται την κοινωνική έκρηξη και πως στόχος του ΚΚΕ είναι να μην πετύχει ο προϋπολογισμός, προειδοποιώντας για σειρά νέων και επώδυνων μέτρων που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως είπε. Για «νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως στρέφεται κατά των αδυνάτων και αποτελεί «συνταγή καταστροφής που οδηγεί στη διάλυση της κοινωνίας, στην αύξηση της ανεργίας και στο κοινωνικό κραχ».

Βενιζέλος: Από βδομάδα PSI - δανειακή σύμβαση

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του PSI ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι με την παρουσία του υψηλού κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Άφησε δε παράθυρο για λήψη νέων μέτρων, λέγοντας πως «η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα σημαίνει μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομικούς στόχους» και επικρίνοντας ταυτόχρονα τον κ. Σαμαρά για τον ισχυρισμό του για «ήδη ψηφισμένα μέτρα», καλώντας τον να αναλάβει και εκείνος την ευθύνη που προκύπτει – όπως είπε – από τον προϋπολογισμό που ψήφισε.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου