Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ποιος ωφελείται;


Ώρες ώρες αναρωτιέμαι μήπως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει όχι κρυφά και έμμεσα, αλλά εντελώς ξετσίπωτα και ξεκάθαρα για λογαριασμό του Βερολίνου, και εμμέσως των ΗΠΑ.

Πριν από λίγες μέρες, και με την συμφωνία κουρέματος του ελληνικού χρέους, που πανηγυρίστηκε ...


δεόντως στην Αθήνα, ποιοι ωφελήθηκαν περισσότερο; Όπως προέκυψε από τις αντιδράσεις των αγορών, οι γαλλικές τράπεζες, με τις μετοχές των Societe Generale και Credit Agricole να «τσιμπάνε» αυξήσεις 19% και 21% αντίστοιχα, λίγη μόλις ώρα μετά την συμφωνία κουρέματος.

Αυτό το θετικό αποτέλεσμα ήρθε (περιέργως) παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές τράπεζες ήταν και οι πλέον εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Ποιοι δυσανασχετούν με αυτήν την γαλλική αισιοδοξία; Μήπως οι Γερμανοί, που θέλουν την ολική οικονομική τους επικράτηση στο χώρο της ευρωζώνης, και όχι μόνο;

Και τι συμβαίνει λίγες μόλις μέρες μετά;

Έρχεται η κυβέρνηση Παπανδρέου και κλωτσάει την «καρδάρα με το γάλα», θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την συμφωνία (την οποία πανηγύριζε) αλλά και το μέλλον της ευρωζώνης.

Έτσι, όπως στην εγκληματολογία, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι «ποιος ωφελείται», έτσι και στο σημερινό «έγκλημα», ποιος ωφελείται;

Μα φυσικά οι Γερμανοί, ο βασικός δηλαδή σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Και ποιος επιφορτίζεται να κάνει την βρώμική δουλειά;

Ποιος;

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου