Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται αύξηση της προκαταβολής φόρου


Του Σπύρου Δημητρέλη

Αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εισοδηματίες εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα νέα εισπρακτικά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών για το 2012.

Σήμερα η προκαταβολή φόρου στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων για το επόμενο έτος έχει ...

καθοριστεί στο 55% του φόρου που βεβαιώνεται στο τρέχον οικονομικό έτος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να προκαταβάλει στην εφορία τουλάχιστον το 55% του φόρου που του βεβαιώνεται. Στην περίπτωση των μισθωτών και των συνταξιούχων συνυπολογίζεται στο ποσό της προκαταβολής το ποσό της παρακράτησης φόρου, η οποία ως γνωστόν ανέρχεται στο 98,5% του φόρου που αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, των εισοδηματιών που δεν γίνεται παρακράτηση φόρου ή είναι χαμηλότερο του 55% προκύπτει με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης βεβαίωση προκαταβολής φόρου. Για παράδειγμα, ένας άγαμος φορολογούμενος που έχει φέτος εισόδημα αποκλειστικά από μισθώματα ακινήτων ύψους 20.000 ευρώ θα κληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους να καταβάλει φόρο 2.420 ευρώ. Ωστόσο, θα του βεβαιωθεί και πρόσθετος φόρος 1.331 ευρώ ως προκαταβολή του επόμενου έτους (Σημειώνεται ότι θα κληθεί επίσης να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων ύψους 1,5% ή 3% ανάλογα με το αν το εισόδημα προέρχεται από κατοικία άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων ή επαγγελματική στέγη).

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει το ποσοστό της προκαταβολής φόρου στο 65% ή και 70% προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα το 2012 και τα επόμενα έτη. Μάλιστα το μέτρο αυτό εξετάζεται και ως αντιστάθμισμα της απώλειας φορολογικών εσόδων που προκαλεί η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχουν μειωθεί δραματικά τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες από την εκμίσθωση ακινήτων λόγω της μείωσης των μισθωμάτων που προκάλεσε η ύφεση και της αύξησης των ακινήτων που είναι πλέον ξενοίκιαστα. Σημειώνεται ότι εξετάζεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ και ΕΕ).

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου