Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σας αρέσουν οι τσίχλες;


Τι δεν λείπει ποτέ μέσα από την τσάντα μιας γυναίκας; Μα φυσικά, το λιπγκλος, οι ...


σερβιέτες και οι τσίχλες σε διάφορες γεύσεις. Είτε είναι κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας ή πολύτιμος σύμμαχός σου κάθε φορά που χρειάζεται να δροσίσεις την αναπνοή σου, η τσίχλα και το μάσημά της είναι μια από τις αγαπημένες σου συνήθειες.
Μπορεί από μικρή να είχες δεχτεί παρατηρήσεις και να είχες «φάει» αποβολές για τον τρόπο με τον οποίο τις μασούσες, ποτέ όμως δεν την αποχωρίστηκες και τις κουβαλάς σε κάθε τσάντα, σχολική ή επαγγελματική. Πόσα, όμως, γνωρίζεις γι΄αυτές; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζεις μασώντας τσίχλες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία σου;

Τα συν:
Σε ανακουφίζει από την καούρα
Το 2005 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σάλιο που εκκρίνεται από το μάσημα, μειώνει τα οξέα του στομάχου, που βρίσκονται στον οισοφάγο ενώ τα βοηθά να σταλούν πίσω στο στομάχι, ανακουφίζοντας από την καούρα.
Αν νιώσεις καούρα κάνε το κόλπο και δοκίμασε να μασήσεις την τσίχλα της αρεσκείας σου. Θα δεις άμεση ανακούφιση που θα διαρκέσει για περισσότερες από 2 ώρες.

Εξουδετερώνει τα βακτήρια και φρεσκάρει την αναπνοή
Το μάσημα ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου που είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού για να καταπολεμά τα βακτήρια. Η ξυλιτόλη άλλωστε, οργανική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται στις τσίχλες ως υποκατάστατο της ζάχαρης βοηθά στην μείωση της οδοντικής πλάκας.
Για καλύτερα αποτελέσματα προτίμησε τσίχλες με γεύση κανέλας. Μελέτες έχουν δείξει πως το έλαιο κανέλας μειώνει τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας ενώ ανακουφίζει και τον πονόδοντο.

Σου κόβει την όρεξη
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, που διεξήχθη σε 115 άτομα έδειξε πως το μάσημα τσίχλας πριν και μετά το μεσημεριανό γεύμα διώχνει τις λιγούρες. Οσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα μασούσαν τσίχλες ανά μία ώρα μετά το κυρίως γεύμα, τσιμπολογούσαν λιγότερα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, ένιωθαν μικρότερη πείνα και δεν είχαν ιδιαίτερη λαχτάρα για γλυκά.
Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα αν σκεφτείς ότι ο οργανισμός καίει περίπου 11 θερμίδες κατά το μάσημα!

Κάνει καλό στα αυτιά σου
Αν από μικρή υπέφερες από ωτίτηδες τότε θα γνωρίζεις πολύ καλά πως το φούσκωμα μπαλονιών αλλά και το μάσημα της στσίχλας είναι ευεργετικά.

Τα πλην:

Μήπως ζαλίζεσαι;
Σε μια προσπάθεια να γίνει η τσίχλα πιο φιλική προς την στοματική υγεία αλλά και ολιγοθερμιδική, οι περισσότερες εταιρίες αντικατέστησαν τη ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη.
Παρά το γεγονός ότι η ασπαρτάμη εγκρίθηκε το 1996 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, υπάρχουν ακόμη αντικρουόμενες απόψεις και ευρήματα για την αμφιλεγόμενη γλυκαντική ουσία. Όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί, αν έχεις ευαισθησία στην ασπαρτάμη μπορεί να εμφανίσεις ζάλη, πονοκέφαλο ή και αλλεργίαενώ η ουσία κατηγορείται ακόμη και για επιληπτικές κρίσεις και περιστατικά κατάθλιψης.

Σου φέρνει φούσκωμα;
Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει μπορεί η τσίχλα να σου κόβει τις λιγούρες, σου προκαλεί όμως πρήξιμο στο στομάχι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, όταν μασάς τσίχλα, με την κίνηση της γνάθου απορροφάς μεγαλύτερη ποσότητα αέρα απ΄ ότι συνήθως.
Αιτία για το φούσκωμα που νιώθεις μπορεί να είναι επίσης και η δυσκολία πέψης των διαφόρων γλυκαντικών, υποκατάστατων της ζάχαρης που περιέχουν οι τσίχλες.
Πηγή: womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου