Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έκλεισαν τα σπήλαια του Κάψια...


Κλειστά παραμένουν τα σπήλαια του Κάψια, σύμφωνα με καταγγελία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρίπολης Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος ζητά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Στο αίτημά του ο κος Νικολάου, σημειώνει:...
«Μετά από πολύμηνη, συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση των Σπηλαίων του Κάψια, πραξικοπηματικά και χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβήκατε στο κλείσιμο των Σπηλαίων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες, που κατά βάση είναι από μακρινές περιοχές, να βρίσκουν τα Σπήλαια κλειστά, όπως κλειστές βρήκαν τις πόρτες των Σπηλαίων και οι εργαζόμενοι.
Με αυτές σας τις ενέργειες μεθοδεύετε την απόλυση των εργαζομένων και το ξεπούλημα των σπηλαίων σε ιδιώτες.
Θεωρούμε απαράδεκτη, προκλητική και παράνομη την ενέργειά σας και ζητάμε άμεσα έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να αποφασίσει για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα».
Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από τον οικισμό Κάψια, στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Αρχαίας Μαντινείας. Αποτελεί τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται τρεις καταβόθρες, τις οποίες περικλείει πέτρινο φράγμα ημικυκλικού σχήματος. Εντός του σπηλαίου έχει εντοπιστεί ανθρώπινο οστεολογικό υλικό, το οποίο σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, προέρχεται από άτομα που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια πλημμύρας του σπηλαίου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο κατά τα νεολιθικά, ελληνιστικά χρόνια και στον 4ο-6ο αιώνα μΧ.
Παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Τα έργα αξιοποίησής του τελείωσαν το 2009 και η τουριστική εκμετάλλευση του σπηλαίου ανατέθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Μαντινείας με την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.

moriasnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου