Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη συγκέντρωση, αλλά και οδομαχίες, στο κέντρο των Αθηνών


Πολύωρες συγκρούσεις ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς των ΜΑΤ ακολούθησαν τη μαζικότερη κινητοποίηση εργαζομένων των τελευταίων μηνών. Στο χθεσινό συλλαλητήριο μετείχαν περισσότερα ...

από 100.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αντιεξουσιαστές, οι οποίοι επί τρεις και πλέον ώρες πρωτοστάτησαν σε επεισόδια στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Συνολικά 21 πολίτες τραυματίστηκαν και 50 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, ενώ μόλις πέντε άτομα συνελήφθησαν.

Για μία ακόμη φορά εκτεταμένες είναι οι φθορές σε υποδομές, πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείων, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Πυρπολήθηκε εκ νέου το φυλάκιο στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ κουκουλοφόροι χρησιμοποιώντας σφυριά «ξήλωσαν» μάρμαρα μπροστά στη Βουλή, στα ξενοδοχεία και στην πλατεία Συντάγματος. Αργά το απόγευμα, οι δρόμοι της πρωτεύουσας έμοιαζαν με πεδίο μάχης.
Οι τόνοι σκουπιδιών που δεν απομακρύνθηκαν από τους κεντρικούς δρόμους (στο «μέτωπο» των απορριμμάτων δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των απεργών δεν έδωσε άμεσα αποτελέσματα) λειτούργησαν ως καύσιμη ύλη στα οδοφράγματα των διαδηλωτών. Στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος και στα στενά των Εξαρχείων, βουνά απορριμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Επί περίπου τέσσερις ώρες το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με ρίψη μολότοφ, χημικών, δακρυγόνων, μαρμάρων και πετρών, βανδαλισμούς και λεηλάτηση καταστημάτων, καθώς και τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών. Στα «θύματα» της χθεσινής ημέρας, συγκαταλέγεται και το φυλάκιο του Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, όπως και αρκετά άλλα σημεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, έγινε προσαγωγή 28 ατόμων, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα. Εξάλλου, τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι πολίτες, που μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό και το Γ. Γεννηματάς. Τραυματίστηκαν και 25 αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Από το απόγευμα, και μετά την επιχείρηση της αστυνομίας και των ΜΑΤ για εκκένωση της πλατείας από τον κόσμο και τους κουκουλοφόρους, επικράτησε ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Αθήνας, με μεμονωμένα μικροεπεισόδια να εξελίσσονται στους γύρω δρόμους.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις και πορείες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ ήταν από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Αθήνα, με τις αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας να κάνουν λόγο για 75.000 πολιτών, τα συνδικάτα να μιλούν για 200.000 άτομα και τα ξένα πρακτορεία να ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη και στις 500.000 και 800.000 άτομα, που διαδήλωσαν κατά των νέων οικονομικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, παρά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, η πορεία αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που προκάλεσαν περίπου 200 ατόμα στο Σύνταγμα, τη Βουκουρεστίου, την Κοραή και την Ακαδημίας. Η αστυνομική επέμβαση στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε μετά τον εκτεταμένο πετροπόλεμο των κουκολοφόρων προς τους άνδρες των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια του οποίου καηκαν ένα εκδοτήριο του ΟΑΣΘ, ένα μηχάνημα ανακύκλωσης στο υπουργείο Οικονομικών, κάδοι σκουπιδιών και ενεχυροδανιστήριο στο κτίριο που στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος της Βουλής, στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ η περιοχή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ υπάρχουν αναφορές για κλοπές από τα περιπτερα και τις βιτρίνες καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές.

Πρώτο θέμα είναι και στα περισσότερο ξένα ΜΜΕ η 48ωρη απεργία και οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα και την Αθήνα, που την θεωρούν ως η «Μητέρα των απεργιών».

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα, ξεκίνησαν όταν μικρός αριθμός κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ στο φράχτη που είχε στηθεί στην είσοδο της Βουλής ρίχνοντας μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι με την πλευρά τους απαντούν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Μία από τις βόμβες μολότοφ έπεσε πάνω σε άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες. Η άμεση παρέμβαση των συναδέλφων του όμως, απέτρεψε μία χειρότερη έκβαση.

Επεισόδια έγιναν και στη Βουκουρεστίου, όπου κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκαλώντας ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών. Στην οδό Σταδίου άγνωστοι επιτέθηκαν σε ειδικό φρουρό που πήγαινε για να αναλάβει το πόστο του, τον χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι και του έκλεψαν το όπλο του. Eπίθεση δέχθηκε και διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο όπου άγνωστα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Μικροεπεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στις οδούς Σόλωνος και Ακαδημίας με κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και να πετούν πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαδηλώσεις και στην επαρχία

Μαζική η προσέλευση του κόσμου και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας. Χιλάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πύργο Ηλείας, Μυτιλήνη, Αγρίνιο, Σέρρες, Λάρισα, Πρέβεζα, Ξάνθη και Τρίκαλα. Μάλιστα, στο Βόλο σημειώθηκαν επεισόδια, όπου υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι προκάλασαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών.

Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας. Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Εργατικό Κέντρο και συνέλαβαν δύο άτομα, ενώ ένας δικηγόρος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς. Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν με δύο πορείες, μία του Εργατικού Κέντρου και του ΕΔΟΘ και μία δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 15.000 άτομα. Το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες η συγκέντρωση των «Μοτοσικλετιστών εν δράσει» στις 17:00 έξω από τον ΟΛΘ, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο.

Πάνω από 15.000 οι διαδηλωτές και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου βρίσκονται υπό κατάληψη τα γραφεία της Περιφέρειας. Για 30.000 διαδηλωτές κάνουν λόγο τα συνδικάτα στην Πάτρα, ενώ στα Χανιά υπολογίζονται σε 8.000 ανθρώπους. Υπό κατάληψη το κτίριο της περιφέρειας στη Μυτιλήνη.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκεντρώσεων, πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας ομάδες ατόμων, αρκετοί εκ των οποίων φορούσαν κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν, στην Πλατεία Συντάγματος, με ιδιαίτερη σφοδρότητα και κατ΄ επανάληψη κατά των αστυνομικών δυνάμεων περιφρούρησης του Κοινοβουλίου καθώς και των υπόλοιπων δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, με τη ρίψη μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων.

Μέχρι στιγμής από το χώρο των επεισοδίων έχουν προσαχθεί είκοσι οκτώ (28) άτομα και συνελήφθησαν άλλα πέντε (5) άτομα για, κατά περίσταση επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, κατοχή εκρηκτικών υλών (μολότοφ) κ.λπ. Επίσης τραυματίστηκαν είκοσι πέντε (25) αστυνομικοί οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σχετικά με τα αναφερόμενα σε τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και ηλεκτρονικές σελίδες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για μεγάλη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων κατά των Αστυνομικών, με αποτέλεσμα τη διάχυση καπνού και αερίων στην ατμόσφαιρα, ανακοινώνεται ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε η αναγκαία - περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ουσιών. Τα όποια καπνικά φαινόμενα προέρχονται από την καύση κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις ομάδες των ατόμων που επιτίθεντο κατά των Αστυνομικών.

www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου