Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δημόσιο: Καταργείται η υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων

Αναλυτικές οδηγίες για την καλύτερη εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο, δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που ...



πέρασε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το Δημόσιο, πλέον, υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών.

Όπως σημειώνεται γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (πχ απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, κλπ). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση, ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλεί προς γνωστοποίηση της νέας ρύθμισης:

- Τις Διευθύνσεις Διοικητικού των υπουργείων σε όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εποπτεύουν.

- Τις Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

- Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλες τις Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της χώρας.

- Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα δικαστήρια όλων των βαθμών.

Σημειώνεται, ότι οι υπηρεσίες και οι φορείς, στους οποίους υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των φωτοαντιγράφων που έχουν κατατεθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου