Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αλλαγή Πορείας: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 2014

04.04.2014

Συμπατριώτισσες,

Συμπατριώτες,

Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε ενώπιόν μας εν’ όψει των Δημοτικών Εκλογών της 18ης Μαΐου 2014, είναι το εάν θα συνεχίσουμε ή θα σταματήσουμε στη μέση του δρόμου τη μεγάλη «Αλλαγή Πορείας» στο Δήμο μας, που όλες και όλοι μαζί ξεκινήσαμε πριν από τριάμισι χρόνια. Το εάν, δηλαδή, θα αξιοποιήσουμε τα όσα καταφέραμε με τις προσπάθειες και τις ....



θυσίες όλων μας - μέσα στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης – και θα Προχωρήσουμε Μπροστά ή το εάν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, θα ακυρώσουμε τις θυσίες, και θα γυρίσουμε πίσω, στις εποχές των μηδενικών επιδόσεων και των χαμένων ευκαιριών. Τότε, που κάποιοι, που είχαν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του τόπου, «παρακαλούσαν» αντί να διεκδικούν, αυτοσχεδίαζαν αντί να προγραμματίζουν, αδρανούσαν αντί να κάνουν έργο. Καθηλώνοντας, με τις παραλείψεις και την απραξία τους, την περιοχή μας στην άγονη γραμμή της υποβάθμισης και της στασιμότητας. Εκεί απ’ όπου όλες και όλοι εμείς τη βγάλαμε με την «Αλλαγή Πορείας», που μαζί ξεκινήσαμε πριν τριάμισι χρόνια και που μαζί θα ολοκληρώσουμε την επόμενη πενταετία. Αλλάζοντας ριζικά προς το καλύτερο την όψη του τόπου μας, τη μοίρα των κατοίκων του, την προοπτική της νέας γενιάς μας.
Συμπατριώτισσες,

Συμπατριώτες,

Το βάρος που επωμιστήκαμε όταν αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή ήταν μεγάλο. Στα χρόνια που είχαν προηγηθεί, ο τόπος μας πελαγοδρομούσε χωρίς πυξίδα και άφηνε να χάνονται ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και δυνατότητες. Αδιέξοδες επιλογές και αδέξιες κινήσεις, είχαν καταδικάσει την περιοχή μας στην καθυστέρηση και στο μαρασμό. Η οικονομική κρίση, που είχε ήδη ξεκινήσει τη σαρωτική επέλασή της, επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την άσχημη κατάσταση που παραλάβαμε. Υπαγόρευε αναπόφευκτες αναπροσαρμογές στα σχέδια και τον προγραμματισμό που είχαμε εκπονήσει. Και απαιτούσε έκτακτες επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας.
Άμεσα θέσαμε τέσσερις προτεραιότητες. Να ανταποκριθούμε ταχύτατα στην πρόκληση της διοικητικής, λειτουργικής και οικονομικής ενοποίησης των 8 πρώην ΟΤΑ που συγκροτούσαν το διευρυμένο Δήμο μας. Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από τα χρόνια ολιγωριών και παραλείψεων, που είχαν προηγηθεί, και να δώσουμε ξανά στο Δήμο μας την πρωταγωνιστική θέση που η ιστορία μας και οι προσδοκίες των δημοτών μας αξίωναν. Να θωρακίσουμε την κοινωνία μας, και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, από τις καταλυτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και να θέσουμε στέρεα τα θεμέλια για την αναπτυξιακή απογείωση του τόπου μας και την είσοδό του σε μια υγιή, βιώσιμη και διαρκώς επιταχυνόμενη αναπτυξιακή τροχιά, που μόνη αυτή εγγυάται την ευημερία των κατοίκων του και τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Κινούμενοι με σύστημα και αποτελεσματικότητα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τα καταφέραμε, και στο σχετικά λίγο χρονικό διάστημα αυτής της θητείας μας ξεκινήσαμε την «Αλλαγή Πορείας» του τόπου μας. Με γρήγορους ρυθμούς κάναμε πράξη την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών του νέου Δήμου μας. Βάλαμε τέλος στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση και χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο, αποπληρώσαμε όλα τα χρέη των πρώην Δήμων και μειώσαμε κατά πολλά εκατομμύρια το χρέος ύψους 20 εκατ. ευρώ της ΔΕΥΑΑΡΜ που παραλάβαμε. Με γνώση και αποφασιστικότητα βάλαμε ξανά το Δήμο μας σε πρώτο πλάνο και προωθώντας έργα και δρομολογώντας παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε ζωτικά προβλήματα του τόπου μας διεκδικήσαμε και πήραμε ένα μεγάλο μέρος από αυτά που δικαιούμαστε και επί χρόνια κάποιοι άφηναν στα «αζήτητα». Με σωστό συντονισμό και στοχευμένες δράσεις απλώσαμε ένα ισχυρό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας για όσους επλήγησαν οξύτερα από την κρίση και πετύχαμε στο Δήμο μας οι άνθρωποι να μην ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε και να μην χρειάζεται να ζητιανεύουν για να βρουν γιατρό ή να πάρουν φάρμακα. Με άρτια σχέδια, πλήρεις μελέτες και ιεραρχημένες προτάσεις, ξεπεράσαμε το σκόπελο της μειωμένης κατά 70 % εγχώριας χρηματοδότησης για τα έργα, και πετύχαμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ έργα μακράς πνοής ύψους 65 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα αποτελέσει τη βάση για τη δυναμική ανάπτυξη του Δήμου μας και την ευημερία των κατοίκων του στα χρόνια που έρχονται.
Στη μεγάλη, αλλά δύσκολη αυτή προσπάθειά μας – που λεπτομερώς θα παρουσιάσουμε στον απολογισμό μας, που έχουμε δημοκρατικό χρέος να δημοσιεύσουμε – δυστυχώς, προσκρούσαμε στο μηδενισμό, την καταστροφολογία και το λαϊκισμό, μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης, με λίγες δυστυχώς εξαιρέσεις. Που χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις ευθύνες της στην υποβάθμιση του τόπου μας τα προηγούμενα χρόνια, αντί να απολογείται παρίστανε τον τιμητή και τον κατήγορο. Και αντί να βοηθά με γόνιμη κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις, «πετροβολούσε» όσους προσπαθούσαν και αγωνίζονταν να συμμαζέψουν τα συντρίμμια που επί των ημερών των δικών της «εκλεκτών», είχαν επισωρευθεί. Μάταιο, βέβαια, όπως αποδείχθηκε πήγε το «πετροβόλημα». Παρά τον «κλεφτοπόλεμο», τα έργα έγιναν. Όπως μάταια θα αποδειχθεί στις εκλογές της 18ης Μαΐου η απόπειρά τους να μεταμφιεστούν προεκλογικά σε φορείς «λύσεων», όταν είναι ολοφάνερο πως οι πολιτικές τους υπήρξαν η πηγή των περισσότερων σημερινών προβλημάτων. Και γι’ αυτό θα καταβάλουν το τίμημα.
Συμπατριώτισσες,

Συμπατριώτες,

Το έργο που έγινε στο Δήμο μας απέδειξε ότι η «Αλλαγή Πορείας», που όλες και όλοι μαζί ξεκινήσαμε, ανταποκρινόταν σε μια υπαρκτή ανάγκη της κοινωνίας μας και της πατρίδας μας να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να ανοίξουμε το δρόμο προς το μέλλον. Γι’ αυτό, η πορεία αυτή δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση του δρόμου. Οι κατακτήσεις που πετύχαμε δεν γίνεται να πάνε χαμένες. Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά. Να οδηγήσουμε και να ολοκληρώσουμε την αλλαγή, να στηρίξουμε την ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη. Με καθαρό όραμα, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, επεξεργασμένη στρατηγική και σαφείς προτεραιότητες, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα κάνουν συντομότερη την έξοδό μας από την κρίση και να διαμορφώσουμε τους όρους που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες. Ώστε να αναδείξουμε το Δήμο μας σε πόλο οικονομικής και κοινωνικής προόδου της ευρύτερης περιοχής μας. Να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει, στην Αργολίδα, την Πελοπόννησο, την Ελλάδα, την Ευρώπη.
Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης πενταετίας για την παράταξή μας είναι να κάνουμε πράξη στο Δήμο μας ένα μέλλον ευημερίας για όλους. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε όλες οι περιοχές του Δήμου μας, κάθε μια ξεχωριστά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, και όλες μαζί ως ενιαία και αδιάσπαστη οικονομικοκοινωνική ενότητα, να μπορέσουν, αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες ενδογενείς δυνατότητές τους, να αναπτυχθούν ισόρροπα και δυναμικά. Ώστε το αποτέλεσμα της ανάπτυξης να διαχέεται στην τοπική κοινωνία και να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων και στην εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.
Στην κατεύθυνση αυτή, με εδραίο υπόβαθρο αυτά που με μόχθο και με το ξεπέρασμα αναρίθμητων δυσκολιών πετύχαμε όλες και όλοι μαζί, οι προγραμματικοί μας άξονες για τη νέα πενταετία κωδικοποιούνται στα εξής σημεία:

1. Δυναμική ώθηση στην Ανάπτυξη, ώστε με τα αναγκαία έργα υποδομής και την επιτελική στήριξη από το Δήμο κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας και να κάνουμε πράξη τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Πρωτογενής παραγωγή, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμός, είναι για εμάς τομείς αιχμής και πρώτης προτεραιότητας.

2. Ολοκληρωμένη πολιτική Κοινωνικής Προστασίας, που θα ουσιαστικοποιεί τη δέσμευσή μας για αλληλεγγύη και με στοχευμένες παρεμβάσεις θα βρίσκεται κοντά στο δημότη στην ανάγκη του, διασφαλίζοντάς του αρωγή και φροντίδα, με αξιοπρέπεια, είναι για εμάς βασική υποχρέωση.

3. Σεβασμός του περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής μας, που καμιά κερδοσκοπική ή άλλη σκοπιμότητα δεν πρέπει να βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και να θέτει υπό απειλή τις ευαίσθητες οικολογικές ισορροπίες του, είναι για εμάς όρος επιβίωσης του μέλλοντος.

4. Ανάδειξη της βαρύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μας παράδοσης, που συνιστούν συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς μας και πηγή έμπνευσης της τοπικής πολιτισμικής δημιουργίας, είναι για εμάς καθήκον απέναντι στην ιστορία μας και βασικός πυλώνας του νέου αναπτυξιακού προορισμού της περιοχής μας.

5. Συμβόλαιο Ευθύνης με τη νέα γενιά της πατρίδας μας για την έγκαιρη προετοιμασία της ώστε να ανταποκριθεί στο απαιτητικό περιβάλλον της κοινωνίας της γνώσης και να στηριχθεί στις προσπάθειές της για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και στις επιδόσεις της στον αθλητισμό, στην εθελοντική δράση, κλπ, είναι για εμάς αυτονόητο χρέος προς τη ζώσα προβολή του τόπου μας στο μέλλον.

Πρόκειται για πέντε αλληλένδετους και εσωτερικά συνεκτικούς προγραμματικούς άξονες, που συγκροτούν και συνθέτουν το δικό μας όραμα για το Αύριο του Δήμου μας και θα αποτελέσουν τη βάση της προγραμματικής μας πρότασης που αναλυτικά θα δοθεί στη δημοσιότητα. Είναι η δική μας απάντηση στη μεγάλη πρόκληση της ανασυγκρότησης μετά την κρίση, που στηριζόμενη στα κεκτημένα που ήδη κατακτήσαμε, μπορεί να εγγυηθεί μια νέα εποχή προόδου για την περιοχή μας και ευημερίας για όλους αδιαίρετα τους κατοίκους της.
Συμπατριώτισσες,

Συμπατριώτες,

Οι συνεργάτες μου και εγώ, απευθύνουμε προς όλες και όλους προσκλητήριο συστράτευσης για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε. Να ολοκληρώσουμε την «Αλλαγή Πορείας». Να μη σταματήσουμε στη μέση του δρόμου όλα αυτά που με αγώνα και θυσία πετύχαμε. Να Προχωρήσουμε Μπροστά, κάνοντας πράξη ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Γιατί αυτό θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 18ης Μαΐου 2014. Το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας. Που τους οφείλουμε να μη το θυσιάσουμε χάριν καμιάς πρόσκαιρης σκοπιμότητας, καμιάς εφήμερης επιδίωξης. Αλλά να το εγγυηθούμε και να το κατοχυρώσουμε, διασφαλίζοντάς τους το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα για μια δημιουργική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου