Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

11 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την παρουσίαση της διακήρυξης αρχών του συνδυασμού του για τις Περιφερειακές Εκλογές παρουσίασε στα Μέσα Ενημέρωσης της περιφέρειας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Τρίπολη. Ο κ. Δέδες συνοδευόταν από ...



την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη και τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Πουλά, Γιώργο Πουλοκέφαλο και Παναγιώτη Αλευρά. Στο προοίμιο της παρουσίασης ο υποψήφιος περιφερειάρχης αποκάλυψε και το όνομα του συνδυασμού, που θα είναι «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».
Ο κ. Δέδες περιέγραψε το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές και το οποίο καθορίζεται από την πολύπλευρη (οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική) κρίση, η οποία, όπως είπε, «έφερε μαζί της ραγδαίες αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αίτημα για να μην χαθεί άλλος χρόνος αναδύεται επιτακτικά. Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα βάλει τις βάσεις για την Πελοπόννησο του 2020. Η «Πελοποννησιακή Συνεργασία» επιχειρεί να προσεγγίσει τα προβλήματα με εφόδια την κριτική πολιτική θεώρηση και την επιστημονική τεκμηρίωση».
Απαντώντας στο ερώτημα «ποιοι είμαστε και σε ποιους απευθυνόμαστε», ο υποψήφιος περιφερειάρχης περιέγραψε την ομάδα που θα στελεχώσει τον συνδυασμό ως μία ομάδα «δραστήριων κοινωνικά και πολιτικά ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων με καταγεγραμμένη διαδρομή στους χώρους της Αυτοδιοίκησης. Οι πολιτικές και ιδεολογικές μας αφετηρίες είναι διαφορετικές. Μένουμε, όμως, μακριά από κομματικές δεσμεύσεις, χωρίς να απεμπολούμε τις πολιτικές μας καταβολές. Κρατάμε σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις, μακριά από τα δεσμά των οικονομικών συμφερόντων. (…) Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Περιφέρειας που ανησυχούν για την τύχη του τόπου τους. Για το μέλλον των παιδιών τους. Σε όλους τους πολίτες που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Σε εκείνους που βιώνουν τα αποτελέσματα μιας διοίκησης που μαραζώνει την περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα. Σε όλες εκείνες τις αγωνιστικές συνειδήσεις, που διαθέτουν ακόμα αντισώματα στην ηττοπάθεια και την αδιαφορία...».
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διακήρυξης αρχών ο κ. Δέδες έκανε αναφορά σε μια σειρά από ζητήματα, όπως: στο ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης που θα προωθήσει η παράταξή του, την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών, την ενίσχυση των αμεσοδημοκρατικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, την αποκέντρωση των διοικητικών λειτουργιών και την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων, την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου με την κεντρική εξουσία και την ενίσχυση των πολιτικών αλληλεγγύης.
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της διακήρυξης αρχών ο κ. Δέδες απάντησε σε ερωτήσεις των Μέσων Ενημέρωσης. Ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα και την υφέρπουσα φημολογία ότι ο ίδιος αποτελεί λαγό του κ. Βουδούρη: «ούτε λαγοί είμαστε ούτε κουνέλια κανενός. Αντίθετα, είμαστε η μόνη παράταξη που από την πρώτη στιγμή οριοθετήσαμε την διακριτή μας σχέση με την παράταξη του κ. Βουδούρη. Η πιο σημαντική διαφορά μας είναι πως εμείς δεν κατεβήκαμε στις εκλογές για να διαγράψουμε κάποια κομματική νίκη, ή να δώσουμε χαρακτήρα κομματικού δημοψηφίσματος. Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο με μία ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρόταση γιατί δεν θέλαμε να διαπραγματευτούμε, ούτε να επανακαταλάβουμε τις θέσεις και τα αξιώματά μας, μέσα από τον μηχανισμό και την παράταξη στην οποία βρισκόμασταν. Αυτό ήθελε και τόλμη και ρίσκο», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει μετατρέψει την πολιτική σε επάγγελμα και για την δική του θέση γύρω από αυτό το θέμα ο κ. Δέδες είπε: «Στη διακήρυξή μας καταγράφεται η δικιά μας θέση που αντιστοιχεί με μία στάση ζωής. Είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από μάχιμα επαγγέλματα, έχουμε δώσει δείγμα γραφής στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο και μετά αναζητούμε πολιτικές θέσεις. Προϋπόθεση για να ενταχθείς στην πολιτική είναι να έχεις μια ζώσα σχέση με την κοινωνία…».
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα των τεχνικών εταιρειών όπου εμφανίζονται συγγενικά πρόσωπα του κ. Τατούλη και οι οποίες αναλαμβάνουν εργολαβίες της περιφέρειας ο κ. Δέδες απάντησε ότι «στα ζητήματα της νομιμότητας θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει το άγρυπνο μάτι των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας για να ελέγχουν αυτή τη νομιμότητα. Στα ζητήματα πολιτικής ηθικής, κριτής είναι ο λαός. Ας κάνουν οι ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης την δουλειά τους, για τα ζητήματα νομιμότητας και ας κάνει ο λαός την δική του δουλειά στα ζητήματα πολιτικής ηθικής…».
Ο κ. Δέδες, με αφορμή σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στο μοντέλο διοίκησης του απερχόμενου περιφερειάρχη. Όπως είπε, η πολύπλευρη κρίση ήταν αποτέλεσμα της αναπαραγωγής αυτού ακριβώς του αποτυχημένου μοντέλου με την αδιαφάνεια τον εγωκεντρισμό, τον συγκεντρωτισμό και την έλλειψη δημοκρατίας. «Όλα αυτά έχουν απορριφθεί γιατί αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά και παρωχημένα. Η σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών έχει να κάνει με την αποκέντρωση, την συλλογικότητα και τη διαφάνεια…».
Για τη διαδικασία ολοκλήρωσης των διεργασιών συγκρότησης του συνδυασμού στις περιφερειακές ενότητες και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας ο κ. Δέδες απάντησε: «μπήκαμε τελευταίοι στην μάχη των εκλογών, άρα έχουμε μπει σε μια κούρσα ταχύτητας που δεν μας τρομάζει. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βρήκαμε ανταπόκριση πέραν του αναμενομένου σε όλους τους νομούς. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε συγκροτήσει ήδη τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός των ημερών».
Για τις αποκαλύψεις του κ. Γόντικα σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων ο κ. Δέδες ανέφερε πως «μέχρι την Δευτέρα θα έχει συνέλθει η ομάδα των περιφερειακών συμβούλων που βρίσκονται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα διαμορφώσει συγκεκριμένη θέση για το σημαντικό αυτό ζήτημα…».
Τέλος, για τα αίτια που οδήγησαν στη διαρραγή των σχέσεων των «4» στελεχών της παράταξης με τον κ. Τατούλη, ο κ. Δέδες απάντησε ότι «για όσους παρακολούθησαν τα πελοποννησιακά δρώμενα από την αρχή της θητείας το 2011 άρχισε να αναπτύσσεται μια λογική εσωτερικών συγκρούσεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διαφοροποιήσεις, τόσο για την αντιπαράθεση με τον διοικητή της αποκεντρωμένης περιφέρειας κ. Αποστολόπουλο, μέσα στην εκτελεστική επιτροπή και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Μαλαπάνη, την οποία ακολούθησε προσωπική μου δήλωση διαφοροποίησης και καταγγελίας του ελλείμματος δημοκρατίας. Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα. Δημιουργήθηκε ένα καθεστώς αναγκαστικής συνύπαρξης. Σε μια τέτοια πολιτική σχέση υπάρχουν προτεραιότητες που δεν σου επιτρέπουν συχνά να προκαλέσεις ρήξη. Για εμάς κριτήριο ήταν η παραγωγή άμεσου έργου, που το είχε ανάγκη όσο ποτέ ο πολίτης της Πελοποννήσου...».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,
ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΔΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου