Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πάγωσαν στην κυβέρνηση από το "ξύλο" στις Κάννες


της Μαρίνας Μάνη

«Αν δεν γίνει κάτι να αποτραπεί το δημοψήφισμα, ο Θεός να βάλει το χέρι του», ήταν το πρώτο σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα, στο άκουσμα του τηλεσιγράφου των Μέρκελ-Σαρκοζ. Σύμφωνα με το οποίο, εάν επιμείνει ο Ελληνας πρωθυπουργός σε δημοψήφισμα, τότε αυτό θα αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ – και μέχρι τότε δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Κατά τους δύο ηγέτες, ο Γιώργος Παπανδρέου ...

«συμφώνησε απολύτως μ΄αυτό» - όπως και με την επίσπευση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος: Στις 4 Δεκεμβρίου (Κυριακή) και όχι στα μέσα Ιανουαρίου.


Τον «άδειασαν» ωστόσο ως προς το εάν τους είχε ενημερώσει ή όχι για την επιλογή του, καθώς και οι δύο μίλησαν για «μονομερή» απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει δημοψήφισμα η οποία όχι μόνο τους ήταν άγνωστη, αλλά «χάλασε την ψυχολογία που είχε διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας».

Επιμένει

Ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου εμφανίσθηκε… χαμογελαστός στις κάμερες, εκφράζοντας την πεποίθησή του στις δημοκρατικές διαδικασίες και την ελπίδα του ότι «όλα θα πάνε καλά». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πριν από ελάχιστες εβδομάδες, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να υπάρξει δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ». Και σε πείσμα του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Αγγελου Τόλκα ο οποίος επέμενε χθες (στο Reuters) ότι το δημοψήφισμα θα αφορά στη νέα δανειακή σύμβαση και όχι στην παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα – κινούμενος στην ίδια «γραμμή» με τον προϊσταμένό του Ηλία Μοσιαλο, όπως την παρουσίασε απόπ το βήμα της Βουλής…

Φόβος για νέα «Δεκεμβριανά»

Ο φόβος νέων «Δεκεμβριανών» ήταν έκδηλος στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μετά την απόφαση-καταπέλτη των εταίρων. «Πώς καταφέραμε να ανοίξουμε εμείς τον δρόμο για την έξοδο από το ευρώ;», ρωτούσαν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. Ενώ εξέπεμπαν πανικό για τα κριτήρια με τα οποία θα προσέλθουν στην κάλπη οι «δοκιμαζόμενοι από τα σκληρά μέτρα και άνεργοι» πολίτες, αλλά και για τον διχασμό που θα προκαλέσει όλη αυτή η διαδικασία.

Η άσχημη εξέλιξη στις Κάννες αύξησε τον αριθμό εκείνων που θεωρούν απαγορευτικό το δημοψήφισμα – δηλώνουν μάλιστα ότι «τα πράγματα άλλαξαν» διότι ενώ αρχικώς είχαν ενημερωθεί για διαδικασία που θα αφορούσε στη δανειακή σύμβαση (με την οποία επίσης διαφωνούσαν πολλοί) , εν τέλει μας προέκυψε το «ναι ή όχι στο ευρώ».

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στρέφεται στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή που θα κληθούν, διαδοχικά, να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την πρωθυπουργική πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος – εάν, βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου δεν βρει έναν εύσχημο τρόπο να παγώσει την εξαγγελία του.

Λοβέρδος: Κάτω τα χέρια από την ευρωπαϊκή μας πορεία

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η άποψη που κυριαρχούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ότι «δεν πρέπει να φτάσουμε στο δημοψήφισμα». Ο Ανδρέας Λοβέρδος «φωτογράφισε» μία τέτοια εξέλιξη κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπερτονίζοντας την προσήλωσή του στην «στρατηγική επιλογή της χώρας» να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. «Εχουμε αγωνιστεί όλοι γι΄αυτό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την σταματήσει», ήταν η ενδεικτική – των προθέσεών του – φράση.

Δεν προχώρησε ωστόσο περισσότερο επειδή, όπως είπε, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονταν στις Κάννες. «Κι αύριο μέρα είναι», τόνισε με νόημα.

Λίγα λεπτά αργότερα πάντως, από το ίδιο βήμα, ο κυβερνητικός βουλευτής (και «συνομιλητής» του κ.Λοβέρδου) Πυθαγόρας Βαρδίκος εξέφραζε ευθέως την αντίθεσή του στο δημοψήφισμα.

Θα καταψηφίσουν την πρόταση

Κατά τις πληροφορίες (και πλην απροόπτου, έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση) οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αύριο τα μεσάνυχτα στην κυβέρνηση. Αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον 15 εξ΄αυτών θα καταψηφίσουν την πρόταση για δημοψήφισμα όταν (και εάν…) έλθει στη Βουλή.

Σε μία τέτοια περίπτωση, «δεν ηττάται η κυβέρνηση αλλά ο πρωθυπουργός που θα έχει επιμείνει σ΄αυτό», λένε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Σκέψεις ακόμη και για «αποχή»

Τι θα γίνει στην (υποθετική...) περίπτωση που φτάσουμε σε δημοψήφισμα; Στους κόλπους της αντιπολίτευσης εκδηλώνονται σκέψεις ακόμη και να κληθούν οι πολίτες σε «αποχή» ώστε να μη προσέλθει στις κάλπες το 40% του εκλογικού σώματος που απαιτείται ώστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Συνεργάτες του Α.Σαμαρά δεν αποκλείουν μια τέτοια εξέλιξη «με την προϋπόθεση ότι θα ταχθεί υπέρ της ‘αποχής’ σύσσωμη η αντιπολίτευση και συντεταγμένα», όπως έλεγαν χθες.

ΝΔ: «Τυχοδιώκτης» που παραπλάνησε την Ευρώπη

Σε οξύτατο ύφος σχολίασε αργά τη νύχτα η ΝΔ την εξέλιξη στις Κάννες: «Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Τόσο οι δικές του δηλώσεις όσο και της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, αποκάλυψαν ότι ο κ. Παπανδρέου τους παρουσίασε ότι στην Ελλάδα υπάρχει δήθεν αμφισβήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.

Τέτοιο πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει και πάει να το δημιουργήσει -ξαφνικά με άθλια παραπληροφόρηση- ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία. Ενός ανθρώπου που τολμά να αμφισβητεί την κεντρική εθνική στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας. Επιλογή που χάραξε και μπορεί πλέον μόνον αυτή να εγγυάται, η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη.

Νωρίτερα το μεσημέρι, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Αντώνης Σαμαράς αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «τυχοδιώκτη» και διαχώρισε πλήρως την δανειακή σύμβαση από την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την εφαρμογή της.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου