Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

H τρόικα διαφωνεί και μπλοκάρει την έκτη δόση


Σε «ναυάγιο» κατέληξαν οι σκληρές μεταμεσονύκτιες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα με την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα να μένει στον «αέρα». Οι δύο πλευρές διαφώνησαν ως προς ...



το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται από τους επικεφαλής σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αρχηγών κρατών της Ε.Ε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις των επικεφαλής και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση. Στέλεχος της τρόικας μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται για την εκταμίευση της επόμενης δοσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ αναβάλλεται έως τα τέλη του μήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Η τρόικα, η οποία αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Αθήνα, εμμένει στην κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως είναι η άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και η εργασιακή εφεδρεία, η περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το πλήρες «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το έλλειμμα εκτιμάται πλέον γύρω στο 8,5% του ΑΕΠ, ή ελαφρώς υψηλότερα (έναντι αρχικού στόχου 7,6% του ΑΕΠ). Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει, σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής στον στόχο μείωσης του ελλείμματος, ότι δεν συζητείται καν θέμα παράτασης στον στόχο, αλλά μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου