Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

O Βενιζέλος και ο Μένιππος


Από το ΔΝΤ μας το είπαν, όσο πιο ευγενικά μπορούσαν: «Μην ανακοινώνετε άλλα μέτρα. Απλώς, εφαρμόστε αυτά που έχετε ψηφίσει». Αν θέλετε πέραν όλων των άλλων τα λεφτά της έκτης δόσης.

Ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί εκτός συνόρων για την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες; Σύμφωνα με οικονομικό παράγοντα, ο οποίος συμμετείχε ...


στην τελευταία τριήμερη σύνοδο της Ουάσιγκτον, «καταθλιπτικό». Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να το περιέγραψε -απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο-περίπου ως εξής: «Αν δεν προσπαθήσετε εσείς να σωθείτε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Και το μήνυμα ήταν σαφές. Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά η «ψυχαγωγία» κόπηκε μαχαίρι. Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι στο εξής ισχύ θα έχουν μόνο όσα θα αναλαμβάνονται, ως δεσμεύσεις, γραπτώς. Τα υπόλοιπα, όλα, θα είναι σαν να μη λέγονται. Και κάπως έτσι, οι επικεφαλής της τρόικας διεμήνυσαν ότι θα πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα, αν:

α) πάρουν και γραπτή λίστα με τα ονόματα των επιχειρήσεων και των οργανισμών του Δημοσίου που θα βάλουν λουκέτο έως το τέλος του έτους και β) πάρουν επίσης γραπτή λίστα με τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας, ανά φορέα. Σύμφωνα με το Reuters, το «θαύμα» μπορεί και να γίνει...
Μόνο που ακόμα και σήμερα, σε υπουργικά γραφεία, αποδεδειγμένα, εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν η συζήτηση έρχεται σε οργανισμούς της αρμοδιότητάς τους, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν. Και παίζοντας κρυφτούλι -από ποιον;-συνεχίζουν να κρύβουν κάτω από το χαλί το πρόβλημά τους. Αποτέλεσμα: σχεδόν έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του μέτρου, δεν έχει γίνει τίποτα. Μόνο δηλώσεις, συνήθως «κατηγορηματικές», ενίοτε «σαφείς» και πάντα «ρητές», αλλά -δυστυχώς-πλέον «δεν πιάνουν». Από το ΔΝΤ, μας το είπαν όσο πιο ευγενικά μπορούσαν: «Μην ανακοινώνετε άλλα μέτρα. Απλώς, εφαρμόστε αυτά που έχετε ψηφίσει». Αν θέλετε -πέραν όλων των άλλων-τα λεφτά της έκτης δόσης από το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας να εκταμιευθεί. Κι αν θέλετε, κατά συνέπεια, να πληρώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου ή όποτε τέλος πάντως το κρατικό σας ταμείο μείνει από λεφτά. Γιατί, αργά ή γρήγορα, θα γίνει κι αυτό. Αυτές τις λίστες περίμενε να δει στα χέρια του κ. Βενιζέλου η κ. Λαγκάρντ την Κυριακή, κατά τη συνάντησή τους, αλλά έμεινε με την όρεξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, ως άλλος Μένιππος, αναφώνησε «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Το κακό όμως είναι ότι το ίδιο ακριβώς θα του απαντήσει και η τρόικα όταν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και θα διαπιστώσει -ενδεχομένωςότι το ταμείον είναι... μείον.

Του Γιώργου Μαντέλα, Καθημερινή 28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου