Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

ΝΕΟΙ Φοιτητές: ενθουσιασμός αλλά και προσοχή!


Η οργάνωση ΝΕΟΙ συγχαίρει όλους τους νέους και νέες που κατάφεραν να πετύχουν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ταυτόχρονα τους ενημερώνει, ώστε να μην πιαστούν «ψάρια», όπως συνηθίζεται να τους αποκαλούν αστειευόμενοι οι φοιτητές μεγαλύτερων εξαμήνων.


Για το λόγο αυτό η εύρεση σωστής διαμονής είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε:1. Αναζήτηση διαμονής. Ο πιο κλασικός τρόπος είναι οι μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Επίσης, το διαδίκτυο θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο εργαλείο. Όμως, και μονοί σας μπορείτε να ψάξετε στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν για ενοικιαστήρια. Τις περισσότερες φορές θα βρείτε ενοικιαστήρια τα όποια δεν έχουν μπει στον τύπο και κατά 90% έχουν χαμηλότερη τιμή από αυτά που υπάρχουν στις στήλες των μικρών αγγελιών.
2. Έχετε υπόψη σας ότι συνήθως τα σπίτια στο κέντρο της πόλης είναι πιο παλιά αλλά και πιο ακριβά σε σύγκριση με εκείνα των συνοικιών.
3. Στην αναζήτηση της σωστής κατοικίας θα βοηθούσε εάν κάνατε μια βόλτα και στη γειτονιά, για να δείτε αν σας βολεύει η συγκοινωνία, τα καταστήματα, και ιδίως εάν υπάρχουν κοντινά φαρμακεία, σουπερ μάρκετ κλπ.
4. Μην ξεχνάτε να υπογράψετε συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας με τον ιδιοκτήτη και πάντα να ζητάτε απόδειξη όταν καταβάλετε το ενοίκιό σας κάθε μήνα.
5. Μην ξεχνάτε ότι το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, εκτός εάν το επαναφέρουν με νεότερη διάταξη νόμου, καθότι υπάρχει σχετική εισήγηση στο Υπ. Οικονομικών.
6. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα και εαν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

7. Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση, μέχρι του ποσού, που ισούται, με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων.

8. Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

9. Να γνωρίζετε ότι προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μηνά.

10. Είναι χρήσιμο να ελέγξετε το διαμέρισμα ή την κατοικία που θα μισθώσετε μαζί με τον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα αν λειτούργει σωστά η θέρμανση, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά είδη που ενδεχομένως να έχει και γενικά να ελέγξετε για τυχόν ζημίες, ώστε να γνωρίζετε εκ των πρότερων σε τι κατάσταση αυτό βρίσκεται.

11. Να γνωρίζετε ότι ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου και αποδίδει στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που ο τελευταίος έκανε στο ακίνητο.

12. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.

13. Έτσι, μπορείτε να διεκδικήσετε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων, επισκευή και συντήρηση θέρμανσης κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσετε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης από εσάς χρήσης του.

14. Μια συμβουλή ακόμη: αποκτήστε καλή επαφή με τους γείτονες, γιατί δεν ξέρετε ποτέ αν θα χρειαστούν και πότε (πιστέψτε μας, πάντα χρειάζονται)!

15. Καλό θα ήταν να μην τοποθετήσετε στην είσοδο της οικοδομής το δικό σας επώνυμο, ειδικά τα κορίτσια. Πολλές κοπέλες που δεν είχαν το επίθετο τους στο θυροτηλέφωνο γλίτωσαν από ενοχλητικούς τύπους, διότι αυτοί δε γνώριζαν σε ποιο διαμέρισμα μένουν.

16. Ρωτήστε το ποσό που συνήθως απαιτείται μηνιαίως για τα κοινόχρηστα.

17. Όταν τακτοποιηθείτε στο σπίτι σας, σε ένα κεντρικό σημείο, τοποθετήστε χρήσιμα τηλεφωνά της πόλης όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, δρομολόγια τρένων και λεωφορείων κλπ.

18. Ένας φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξέρει και πού συχνάζουν οι φοιτητές της πόλης. Ρωτήστε γνωστούς και φίλους που ενδεχομένως να γνωρίζουν αλλά και τους νέους γείτονες σας!!

19. Όταν επισκεφτείτε για πρώτη φορά τη σχολή σας ψάξτε για το πού είναι η φοιτητική λέσχη εστίασης. Κάθε ΑΕΙ ή ΤΕΙ έχει το δικό του εστιατόριο που σιτίζονται δωρεάν οι φοιτητές.

Η πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, Άννα Ευθυμίου, με την ιδιότητά της ως δικηγόρος τονίζει: «Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει κάνει τις τιμές για την ενοικίαση κατοικίας πιο ελκυστικές. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε μία σε βάθος έρευνα αγοράς, πριν καταλήξουμε. Επίσης, καλό είναι να «παζαρεύουμε» την αρχική τιμή που θα μας πει ο υποψήφιος σπιτονοικοκύρης μας, γιατί ό,τι γλιτώσουμε είναι κέρδος για την καλύτερη φοιτητική μας ζωή αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό!»

Και πάνω από όλα, προσοχή:

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στη σχολή σας και να έχετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί σας!!!

Φροντίστε να περάσετε ανέμελα και δημιουργικά φοιτητικά χρόνια!!


Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ
Άννα ΕυθυμίουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου