Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πολιτικός κόσμος "στα κάγκελα" εν αναμονή των αποφάσεων


Της Μαρίνας Μάνη

Το Μαξίμου περιμένει ένα στίγμα των προθέσεων Γερμανίας-Γαλλίας για το πόσο θα αλλάξει η απόφαση Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Οι Μέρκελ-Σαρκοζί περιμένουν – κατά δήλωσή τους χθες – να ολοκληρωθεί η δουλειά των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα για να αποφασίσουν το μέγεθος του «κουρέματος».

Κι ενώ όλοι βρίσκονται επισήμως ...

στο περίμενε, τα πολιτικά σενάρια οργιάζουν για το ποιος και πώς θα διαχειριστεί την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων που κάθε άλλο παρά καλό πέρασμα αναμένεται να έχουν στο εσωτερικό της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση; Μία νέα που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές; Η μία έκτακτης ανάγκης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής χωρίς να στηθούν κάλπες; Η συζήτηση έχει φουντώσει τόσο πολύ, ώστε το Μαξίμου αναγκάσθηκε να διαψεύσει το απόγευμα του Σαββάτου «φήμες» ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να παραιτηθεί ή να συγκαλέσει συμβούλιο κορυφής με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών (Κων.Μητσοτάκη, Κ.Σημίτη, Κ.Καραμανλή) που θα αναζητήσει έκτακτες κυβερνητικές λύσεις.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προκαλούσε έντονες συζητήσεις η συνέντευξη της Αννας Διαμαντοπούλου στο «Κεφάλαιο» και η αναφορά της σε «πολιτικές έκτακτες ανάγκης» που επιβάλλεται να ληφθούν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και από προσωπικότητες - και μάλιστα, άμεσα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Τρίτης – χωρίς εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε «καταστροφικές».

Ο… Τσίπρας και η Παπαρήγα

Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε στο “Capital.gr” ότι μία τέτοια λύση θα μπορούσε να «περπατήσει» μόνο εάν είχε τη στήριξη της ΝΔ «ως κόμμα, όχι δυο-τριών βουλευτών». Ενώ συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν έκρυβε την αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου σχήματος, ακόμη κι αν στηριζόταν από την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι, όπως παρατηρούσε, «σ΄αυτή την περίπτωση το βάρος της αντιπολίτευσης θα έπεφτε στον Τσίπρα και στην Παπαρήγα»…

Προβληματισμό που δεν συμμερίζονται όλο και περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι πιέζουν για «έκτακτες λύσεις» («ακόμη και με εκλογές αν χρειασθεί») καθώς δηλώνουν «ανήμποροι» να σηκώσουν τα μεγαλύρερα βάρη που προοιωνίζονται οι πιέσεις της τρόικας (π.χ. για τους κατώτατους μισθούς) και η δραματική αλλαγή της απόφασης της 21ης Ιουλίου («την οποία χειροκροτούσαμε όλο το καλοκαίρι»).

Ανδρουλάκης για ένα «νέο εθνικό–ιστορικό συμβιβασμό»

Σ’ αυτό το πλαίσιο «ξαναχτύπησε» χθες ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα και με τίτλο «Γράμμα σε σκεπτόμενο πατριώτη», κάλεσε σε «νέο ιστορικό εθνικό και κοινωνικό συμβιβασμό» προτείνοντας δύο εναλλακτικές λύσεις: Ή ανασύνταξη του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος (ίσως και με την προσθήκη ενός-δύο κατάλληλων προσώπων κοινής αποδοχής») ή κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Υπέρ της δεύτερης εκδοχής τάχθηκε δημοσίως και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, προερχόμενη από το «εκσυγχρονιστικό» τμήμα του.

Για «περιορισμούς του μικρόκοσμου» μιλά ο Παπανδρέου

«Παράθυρο» (και) σε τέτοιες λύσεις πάντως θεωρήθηκε η εισαγωγή του Γιώργου Παπανδρέου στον «απολογισμό για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης» που δημοσιοποίησε χθες το Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Πριν από 2 χρόνια ο λαός μας ζήτησε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας από βάρη και δουλείες. Ζήτησε Επανάσταση. Την Επανάσταση του αυτονόητου! Να κάνουμε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητές της. Αυτό κάνουμε. Αυτό προσπαθούμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να ξεφύγουμε όλοι από τους περιοριστικούς ορίζοντες του μικρόκοσμου μας και να κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον. Το καλύτερο για όλους»…

Σε κάθε περίπτωση, στενοί συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα ληφθούν βιαστικές αποφάσεις», καθώς τις συναρτούν από …τις άλλες, τις «μεγάλες αποφάσεις» που εκκρεμούν για την «τύχη» του χρέους και της χώρας.

Εμμένει ο Σαμαράς στις «καθαρές λύσεις»

Τη δική του θέση σ΄αυτό το ομιχλώδες τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει (και πάλι) με δημόσια παρέμβαση ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου «να βρίσκουν έδαφος προτροπές περί του αντιθέτου από βουλευτές της ΝΔ», όπως έλεγε συνεργάτης του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όπλο τη δικαίωση των προβλέψεών του για το άσχημο αποτέλεσμα που θα είχε η «μνημονιακή συνταγή», παραμένει αντίθετος σε κάθε συναίνεση «σ΄αυτή την πολιτική» και σε κάθε συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα «που θα καλύψει τις ευθύνες και θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια πολιτική».

180 ψήφοι και εθνική κυριαρχία

Κατά τους επιτελείς της Λ.Συγγρού, η απάντηση είναι «εκλογές, καθαρές λύσεις» - κι αυτή, λένε, θα δώσουν ακόμη κι αν τεθεί θέμα ευρείας πλειοψηφίας 180 βουλευτών στην ψήφιση «νέα επαχθούς συμφωνίας» από την Βουλή.

Σημειώνουν μάλιστα ότι, αυτή τη φορά, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει αυτή την ευρεία πλειοψηφία καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, «για θέματα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας απαιτούνται 180 ψήφοι».

Σ΄αυτό ακριβώς το ζήτημα θα στρέψει τα βέλη της η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν δεδομένη «την προσπάθεια για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας». Μία γεύση θα δοθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που, όπως συνηθίζεται, θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου