Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός και εκλογικά σενάρια


Αυτή η πρόταση για ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012, τον Οκτώβριο (ο προϋπολογισμός κατά παράδοση ψηφίζεται τον Δεκέμβριο), δεν είναι και τόσο ...


αθώα.

Είτε πρόκειται για μια ακόμα απαίτηση των δανειστών μας για να ψηφιστούν νωρίς και νέα μέτρα. Είτε η κυβέρνηση, θέλει να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση και να προχωρήσει σε εκλογές φορτώνοντάς την με υποχρεώσεις.

Στις λεπτομέρειες πάντως κρύβεται ο διάβολος και μια τέτοια λεπτομέρεια είναι η απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού. Η ψήφιση θα γίνει έως τα τέλη Οκτωβρίου και το θέμα έγινε αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Ευ. Βενιζέλος με τον Αντ. Σαμαρά.

Η ΝΔ συμφώνησε με την απόφαση αυτή, άλλωστε έναν προϋπολογισμό που συντάσσει το ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψηφίσει, ίσως να μην τον ψηφίσουν και κυβερνητικοί βουλευτές.

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση πάει σε ψήφιση του προϋπολογισμού τόσο νωρίς. Το κάνουν, λένε, για να δείξουν στους δανειστές μας πόσο αξιόπιστη είναι η Ελλάδα. Δικαιολογίες.

Μια πρώτη εκτίμηση που μπορεί να γίνει είναι ότι θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές μέσα στο Νοέμβριο ώστε στη νέα αξιολόγηση από την τρόικα τον Δεκέμβριο για την 7η δόση, να υπάρχει νέα κυβέρνηση. Στο σενάριο αυτό πιθανότατα να έχει συμφωνήσει και η τρόικα.

Το σενάριο αυτό θα πρέπει να «διαβαστεί» μαζί με τις δημοσκοπήσεις και τη χαμένη πλέον στήριξη του κόσμου στο ΠΑΣΟΚ. Θα μου πείτε, γιατί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση αφού είναι σίγουρη ότι δε θα βγει;

Αυτό έχει να κάνει με τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ και με τα δαχτυλίδια που πιθανότατα δόθηκαν πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Έχει να κάνει με τη γενικότερη παρουσία του Ευ. Βενιζέλου τον τελευταίο καιρό, παρουσία αρχηγική.

Κι έχει να κάνει με το παράθυρο που άφησε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη να μην ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου