Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

9 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ


του Κώστα ΓΚΑΡΚΑΣΟΥΛΑ
Δημοτικού Συμβούλου Άργους - Μυκηνών

Στα Πολιτιστικά Νομικά πρόσωπα του νέου Δήμου Άργους-Μυκηνών, το τελευταίο χρονικό διάστημα επήλθε λαίλαπα από την νέα δημοτική Αρχή. Στα Νομικά πρόσωπα Πολιτισμού, σήμερα η κατάσταση είναι τραγικά ανύπαρκτη. Kαι εξηγούμαι:


1) Δημοτικό θέατρο: Από το 1981 πού συστήθηκε έως το 1984 που πήρε την τελική μορφή του, ως Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είχε παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με τουλάχιστον 30 θεατρικές παραστάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης από το 1992 έως το 2010 & για 19 συνεχόμενα χρόνια διοργανωνόταν κάθε άνοιξη το ``ΠΑΝΑΡΓΟΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ & ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ`` με συμμετοχή από θεατρικές μαθητικές ομάδες των Νηπιαγωγείων-Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων όλου του Νομού καθώς και πολιτιστικών συλλόγων. Τα δε δύο τελευταία χρόνια το 2009-2010 είχε μετεξελιχθεί σε συνεγασία πάντα με την διεύθυνση της Β/βαθμιας εκπαίδευσης Ν.Αργολίδας σε «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» όπου μαθητικές ομάδες της Αργολίδας συμμετείχαν με θέατρο-μουσική-φωτογραφία-χορό-τραγούδι-ποίηση-έντυπο- εθελοντισμό κ.α. Πού είναι όλα αυτά κύριε Δήμαρχε φέτος;

Ποιο θεατρικό έργο έχετε προγραμματίσει να ανέβει;

Γιατί διαλύσατε έναν θεσμό πού λειτουργούσε 19 συναπτά έτη κύριοι της νέας δημοτικής Αρχής;

Όλα αυτά έχουν περιπέσει σε πλήρη αδράνεια & ανυπαρξία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές φέτος να μην παρουσιάσουν καθόλου στους συνδημότες μας τις δημιουργίες τους. Ποιός θα λογοδοτήσει για αυτό στους μαθητές & στους γονείς κύριε Δήμαρχε;
2) Δημοτική χορωδία: Μετά την αποχώρηση της εξαίρετης Μαέστρου κας ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ, καμία προκήρυξη για πρόσληψη νέου Μαέστρου δεν κάνατε, οι δε χορωδοί αυτής, πήγαν σπίτι τους απογοητευμένοι και η χορωδία διελύθη.

Μήπως ήταν σκόπιμο αυτό;

Γιατί δεν αναγνώστηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο η επιστολή των χορωδών;

Τι φοβάστε;

Μήπως είχατε κατά νού να αντικαταστήσετε την Δημοτική Χορωδία με υποκατάστατο ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ της πόλης μας;

Είστε σύμφωνος σε αυτό, να αυτοχαρακτηρίζεται ιδιωτική χορωδία της πόλης μας σε Δημοτική, χωρίς να έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο;

Ποιός θα λογοδοτήσει για την Διάλυση της Δημοτικής χορωδίας Κύριε Δήμαρχε;

3) Τέλος, η Ιστορική Δημοτική Φιλαρμονική με ιστορία σχεδόν εκατό ετών στην πόλη μας απαξιώθηκε. Οι μουσικοί εκτελεστές( περίπου 45 άτομα) δεν πήραν το 2011 ποτέ την αμοιβή τους, με την μορφή του φιλοδωρήματος που έπαιρναν ανέκαθεν, από την νέα Δημοτική Αρχή, παρόλες τις υποσχέσεις.

Όμως προς τιμή τους, εμφανίστηκαν στις βασικές εκδηλώσεις του Δήμου (εθνικές εορτές, Αγ.Πέτρου κ.λ.π). Εδώ αξίζει να σημειωθεί,ότι μετά από 30 χρόνια δεν συνοδεύτηκε η εικόνα της Παναγίας παραμονή Δεκαπενταύγουστου και του Αϊ Γιάννη παραμονή 29η Αυγούστου από την Δημοτική μας Φιλαρμονική.

Ποιός θα λογοδοτήσει για την διάλυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, τον μουσικό καθρέπτη της πόλης μας;

Μήπως τώρα που πλησιάζει η εθνική μας εορτή έχουμε πάλι υποσχέσεις για να εμφανιστεί η δημοτική φιλαρμονική;

Μάλιστα τώρα τελευταία, παραδέχτηκε η Δημοτική Αρχή διά στόματος Δημάρχου, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Δημοτική Φιλαρμονική και γενικότερα για τις κοινωνικές δομές που παρείχε ο Δήμος όλα τα προηγούμενα χρόνια (θαλάσσια μπάνια ηλικιωμένων, πρόγραμμα παιδί και θάλασσα).

Βέβαια δεν μας απάντησε ποτέ ο κύριος Δήμαρχος πώς υπάρχουν χρήματα για τόσους πολλούς ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες που προσέλαβε, με αποκορύφωμα την νέα ειδική σύμβουλο για θέματα παιδικών σταθμών, η οποία διαθέτει υψηλότατα προσόντα, ενώ λίγους μήνες πρίν είχε προσλάβει άλλο σύμβουλο για θέματα παιδείας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι εκπαιδευτικός και παρότι είχε διατελέσει πρόεδρος των παιδικών σταθμών επι δημαρχίας Πλατή.

Για όλα αυτά λοιπόν υπάρχουν χρήματα;

Όλα αυτά βέβαια συμπληρώνουν το πάζλ της διάλυσης των νομικών προσώπων και των κοινωνικών δομών του Δήμου μας!

Για πρώτη φορά φέτος δεν έγιναν τα μπάνια των ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ηλικιωμένοι να στερηθούν την απόλαυση της θάλασσας,όταν επί σειρά ετών απολάμβαναν τα μπάνια τους, όπως την περσινή χρονιά, παρά την ομολογουμένως οικονομική & δύσκολη εφετινή χρονιά την δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

Ακόμα για πρώτη φορά φέτος δεν έγινε το πρόγραμμα «παιδί & θάλασσα» όπου πάρα πολλά παιδιά κάθε καλοκαίρι πήγαιναν στην θάλασσα ή στο κολυμβητήριο τα τελευταία χρόνια και μάθαιναν κολύμβηση, γυμνάζονταν και γενικότερα περνούσαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά.

Ποιός θα λογοδοτήσει για αυτό κύριοι της νέας Δημοτικής Αρχής;

Τέλος θέλω να αναφερθώ σε ένα άλλο κομμάτι της καθημερινότητας μας, το ανώτερο όργανο της δημοκρατικής ελευθερίας της έκφρασης, που είναι το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στο οποίο μόνο «ελεύθερη έκφραση» δεν έχουμε εμείς της αντιπολίτευσης. Μόνο διάλογος δεν γίνεται εκεί. Τουναντίον έχουμε σε αφθονία φωνασκίες, φραστικούς προπηλακισμούς, ειρωνείες, απειλές, συνεχείς παρεμβάσεις την ώρα που προσπαθούμε να μιλήσουμε, με αποτέλεσμα, να επιχειρείται αποπροσανατολισμός από τις αρχικές μας σκέψεις.

Γενικότερα επικρατεί μία ομιχλώδης και χαώδης εικόνα ,που πιστεύω πως έχει στόχο την φίμωση και τον αποκλεισμό όσων έχουν προτάσεις για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του Δήμου μας (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων).

Αυτά βεβαίως έρχονται να προστεθούν στην Ναπολεόντια και αλαζονική συμπεριφορά του Δημάρχου με τις αυτοκρατορικές συνήθειες, που απαγορεύουν στους άλλους να ομιλούν και να συνδιαλέγονται, παρά μόνο να ακούν τους κενού περιεχομένου λόγους του, που μόνιμα ενέχουν υποσχέσεις, που δεν πραγματοποιούνται.

Αλήθεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πότε θα σταματήσει να λειτουργεί ως σύμβουλος της πλειοψηφίας και θα αποφασίσει να αποδεχτεί τον ρόλο του, ως πρόεδρος όλων των συμβούλων;

Ακούστε κύριοι της νέας Δημοτικής Αρχής. Αυτά είναι συζητήσεις και συμπεράσματα που βγαίνουν από τους συμπολίτες μας καθημερινά, δίχως αντιπολιτευτική διάθεση, προσδοκώντας η δημοτική θητεία αυτή (των μεγάλων προσδοκιών και του …60%) να προσθέσει ένα λιθαράκι και όχι να αφαιρέσει έναν ολόκληρο βράχο κεκτημένων κοινωνικών δομών.

Κλείνοντας καλώ τη νέα Δημοτική αρχή να επαναφέρει όλες αυτές τις κοινωνικές δομές και δραστηριότητες του δήμου μας και όχι μόνο, αλλά να τις βελτιώσει εάν είναι δυνατόν, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή πολιτισμού στο νέο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Πολιτισμός δεν παράγεται μόνο με τα πανάκριβα σε κόστος, φεστιβάλ του καλοκαιριού, αποτελούμενα από συγκροτήματα & θιάσους της Αθήνας, εφήμερα & προσωρινά, για να δικαιολογήσουμε την ανυπαρξία μας, αλλά ο πραγματικός Πολιτισμός είναι ο ντόπιος Πολιτισμός που παράγεται από τους δικούς μας πολιτιστικούς συλλόγους και νομικά πρόσωπα.

Πηγή: www.argonafplia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου