Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

210 «μαύρες» καταθέσεις σε άνθρωπο της Πολεοδομίας Ναυπλίου


Ούτε λίγο, ούτε πολύ 210 ύποπτες καταθέσεις εντοπίστηκαν από τον ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς υψηλόβαθμου στελέχους της Πολεοδομίας Ναυπλίου.
Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών μέσα σε λίγα χρόνια στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου διακινήθηκαν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ...

προϊόντα μαζικής δωροδοκίας από επιχειρηματίες και ιδιώτες σχετικά με τις off shore εταιρείες του Κρανιδίου αλλά και για να αλλοιώνονται τα στοιχεία ακινήτων προκειμένου να υπάρχουν μεγαλύτερες τραπεζικές διευκολύνσεις σε ιδιώτες. Από την άλλη πλευρά, το στέλεχος της Πολεοδομίας υποστήριξε ότι αυτές οι συνεχείς καταθέσεις στους λογαριασμούς του είναι στο πλαίσιο δανεισμού χρημάτων σε διάφορους συγγενείς του και άλλους ιδιώτες, κάτι που - όπως υποστήριζαν στελέχη του ΣΔΟΕ - θα μπορούσε να παραπέμπει σε «λειτουργία παρατράπεζας» στην αργολική πόλη.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ για αυτή τη διαφαινόμενη εντυπωσιακή υπόθεση διαφθοράς ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρξαν ύποπτες συναλλαγές τού εν λόγω στελέχους της Πολεοδομίας. Ομως από το άνοιγμα των λογαριασμών προέκυψαν στοιχεία που άφησαν άφωνους ακόμη και έμπειρους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Σε διάστημα λίγων χρόνων εκατοντάδες άγνωστα άτομα κατέθεταν ποσά από 2.000 ως 12.000 στους λογαριασμούς του πολεοδόμου στο Ναύπλιο χωρίς καμιά «επίσημη» αιτιολογία και χωρίς από άλλη οικονομική δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου να δικαιολογείται αυτή η εισροή χρημάτων. Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ που συντάχθηκε προ μερικών εβδομάδων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πολεοδόμου φέρεται να διακινήθηκαν 1.995.000 ευρώ και το ποσό για το οποίο δεν έχει προβληθεί καμιά δικαιολογία για την προέλευσή του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 980.000 ευρώ.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με το αναφερόμενο στέλεχος της Πολεοδομίας Ναυπλίου ο οποίος σημείωσε ότι «έδινα δάνεια σε περίπου 10 συγγενείς και γνωστούς μου και αυτοί μου επέστρεφαν τα χρήματα μέσω τραπέζης. Οφειλα να διευκολύνω ανθρώπους που γνώριζα. Στους ίδιους λογαριασμούς υπήρχαν χρήματα και συγγενικών μου προσώπων. Δεν προχώρησα σε καμία επιλήψιμη ενέργεια».
Ωστόσο στελέχη του ΣΔΟΕ αντέτειναν ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός των καταθέσεων στους λογαριασμούς του πολεοδόμου έχει γίνει από ιδιώτες που δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους, ενώ από τις πλήρεις κινήσεις και τον χρόνο των εισροών και των εκροών ποσών δεν δικαιολογούνται οι ισχυρισμοί του ερευνώμενου προσώπου».
Σημειώνεται ότι προ διετίας οι οικονομικές αρχές ανακάλυψαν τη λειτουργία 104 off shore εταιρειών για την εκμετάλλευση ακινήτων στον ιδιότυπο «φορολογικό παράδεισο» του Κρανιδίου που ελέγχεται από τις συγκεκριμένες πολεοδομικές υπηρεσίες.
Αναφέρεται ακόμη ότι το ΣΔΟΕ ετοιμάζει πολυσέλιδο πόρισμα και για τις δοσοληψίες αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετεί στην ίδια περιοχή και στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οποίου ανακαλύφθηκαν περίπου 400.000 ευρώ, που προέρχονται πάλι από τμηματικές καταθέσεις ύψους από 5.000 ως 10.000 ευρώ, μερικές μάλιστα από τις οποίες και την ίδια μέρα. Μεγάλα χρηματικά ποσά φέρεται να εισέρρεαν στους λογαριασμούς του ίδιου αξιωματικού όταν υπηρετούσε σε νησί των Κυκλάδων.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου