Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Γιατί κερδίζει ο Κουβέλης, αντέχει ο Σαμαράς και καταρρέει ο Βενιζέλος, στις δημοσκοπήσεις Πηγή: Γιατί κερδίζει ο Κουβέλης, αντέχει ο Σαμαράς και καταρρέει ο Βενιζέλος, στις δημοσκοπήσεις |


Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πράγματι αποτύπωση της στιγμής και ως εκ τούτου έχουν σχετική αξία. Ομως τα συμπεράσματά τους είναι χρήσιμα και κρίσιμα. Αν λοιπόν και εκ πρώτης όψεως αντιφατικά, όπως σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, τα ευρήματα του τελευταίου βαρόμετρου της Public Issue είναι απολύτως ενδεικτικά της ...



κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Το πολιτικό συμπέρασμα αυτής της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που έγινε για τον Σκάι και την Καθημερινή, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές και τις απαντήσεις,είναι το εξής: Να πάρουμε τώρα τα κακά μνημονιακά λεφτά και μετά να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αντιπολίτευση τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.

Με απλά λόγια, λοιπόν, οι Ελληνες, όπως τουλάχιστον αυτό καταγράφεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση στέλνουν το εξής μήνυμα:

Δεν θέλουν το Μνημόνιο στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα περνάνε πολύ δύσκολα, πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει στο μέλλον, είναι κυρίως οργισμένοι, πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.

Κι όμως, θωρούν τον Αντώνη Σαμαρά καταλληλότερο πρωθυπουργό (43%) και μάλιστα με αυξητική τάση (από 40% τον Σεπτέμβριο) έναντι του28% του συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν σίγουρα (84%) και προτιμούν τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (με 32%) από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (22%).

Kαι στέλνουν το εξής μήνυμα: Στις εκλογές που θα γίνουν, εκτιμούν μάλιστα ότι θα είναι πρόωρες σε ποσοστό 70%, θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (48% παράσταση νίκης).

Δηλαδή, ουσιαστικά ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που θα σημάνουν εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου και παραμονή της χώρας στο Ευρώ και προαναγγέλλουν ότι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στη συνέχεια.

Επίσης, και αυτό είναι το πλέον εντυπωσιακό, η ΔΗΜΑΡ παρά το γεγονός ότι είναι το κόμμα της συγκυβέρνησης που βρίσκεται πιο μακριά από τις προγραμματικές της θέσεις εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο κόμμα της Βουλής και ο Φώτης Κουβέλης ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει επίσης προσωπικά αλώβητος παρά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει και τις αντιφάσεις σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Αυτός που πραγματικά καταβαραθρώνεται είναι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος που βλέπει τη δημοτικότητά του να είναι πλέον στο 20% και την καταλληλότητά του μονοψήφια (στο 7%) κάτω και από αυτή του Φώτη Κουβέλη (στο 9%).

Τα συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου