Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Ναυπλίου για την Φτώχεια

Στο νομό Αργολίδας υπάρχει πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που ανήκει στο φάσμα της βαθιάς φτώχειας. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας υποσιτίζονται και πολλές οικογένειες έχουν ελλείψεις ακόμη και σε βασικά είδη ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης. Η ανθρωπιστική κρίση που αυτή τη στιγμή βιώνει η χώρα μας, συντελείται και εδώ.
Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι μετέωρο ούτε ...


καταστροφολογικό. Βασίζεται στη πρόσφατη εμπειρία του χαριστικού παζαριού αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου (από το Αντιφασιστικό- Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας με την στήριξη πολλών φορέων και πολιτών) αλλά και στην εμπειρία διαφόρων δομών αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στο Νομό όπως η Πύλη της Αγάπης, το κοινωνικό παντοπωλείο των Πολιτών στο Άργος και πολλών άλλων.
Το πρόβλημα αν και δεν είναι τόσο ευδιάκριτο στους δρόμους και την καθημερινή ζωή της περιοχής, είναι όμως μεγάλο και καλά κρυμμένο πίσω από τους τοίχους των σπιτιών. Η ντροπή που μπορεί να νιώθει κάποιος ζητώντας βοήθεια, ειδικά στις κλειστές κοινωνίες όπως η δική μας, δυσκολεύουν την άμεση αναγνώριση του προβλήματος αλλά η τεράστια ανταπόκριση που έχουν οι διάφορες κινήσεις αλληλεγγύης αποδεικνύουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που λαμβάνει χώρα και στην Αργολίδα.
Θέση μας είναι πως η πολιτική της ύφεσης που ακολουθείται είναι αυτή που διαμορφώνει μια κοινωνία με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, πλειάδα κλειστών επιχειρήσεων, άστεγους και ανθρώπους εξωθημένους στο περιθώριο και την ανάγκη. Στόχος μας είναι, μέσα από κοινωνικές και κινηματικές δράσεις, να υψώσουμε την ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Να μην υπάρχει πολίτης χωρίς το αναγκαίο για την επιβίωσή του ελάχιστο εισόδημα, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Να μην υπάρχει παιδί που πεινάει, να μην υπάρχει νοικοκυριό που χάνει το σπίτι του, να μην υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Γιατί πιστεύουμε πως τα θέματα της ανεργίας και των απολύσεων, των χαρατσιών, της φτώχειας, της θέρμανσης, της παροχής ενέργειας, των συντάξεων πείνας ,της παροχής φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης, των συλλογικών συμβάσεων, της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, είναι θέματα που απαιτούν προτάσεις και δράσεις στο σήμερα.
Κατόπιν αυτού, εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Ναυπλίου θα στηρίξουμε ενεργά με όλες μας τις δυνάμεις κάθε κίνηση και κάθε οργανωμένη δομή αλληλεγγύης της περιοχής που συνδράμει ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, φύλλου, θρησκείας και εθνικότητας, σεβόμενοι πάντα την ανεξαρτησία αυτών. Αναλογιζόμενοι παράλληλα πως σε αυτή τη προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς, καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής και τα εργατικά σωματεία, να ευαισθητοποιηθούν και να συνδράμουν, όσο μπορούν, σε όλες τις οργανωμένες δομές αλληλεγγύης που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και που χρειάζονται τη βοήθεια όλων για να τα καταφέρουν στο δύσκολο και συνεχώς αυξανόμενο έργο τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θεωρεί πως είναι καθήκον ατομικό και ταυτόχρονα συλλογικό να υψώσουμε την ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι τέκνο της ανάγκης να διαμορφωθεί ένα ρεύμα αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και αντίστασης. Πιστεύουμε πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μορφή οργάνωσης, αντίστασης και συλλογικής αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Αποτελεί το μέσο και το βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση των κοινωνικών αξιών και τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Από τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Ναυπλίου
19/3/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου