Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

STOP στη Βία και στο Σχολικό Εκφοβισμό

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
«Ελπίδα Ζωής»
Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας
(σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ)

«Πάντα μου ήταν δύσκολο να κάνω φίλους γιατί πάντα ήμουν ντροπαλός.
Φέτος στο σχολείο κανένας δε μου μιλά και στο διάλειμμα με κοροϊδεύουν ….
Με φωνάζουν ‘’χοντρό’’ και δεν κάνουν παρέα μαζί μου.
Δεν ξέρω γιατί μου το κάνουν.
Τα βράδια κλαίω και σκέφτομαι ότι κανένας δε νοιάζεται
για εμένα αφού κανένας δε με βοηθά».
(Αγόρι 9 ετών)

Τα μισά περίπου παιδιά σε κάποιο στάδιο της σχολικής τους ζωής αποτελούν στόχο ...


κάποιας μορφής εκφοβισμού. Πολλά παιδιά πέφτουν θύματα παρενοχλήσεων, απειλών, πειραγμάτων σωματικής βίας και απομόνωσης. Στις μέρες μας η εκφοβιστική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών στο σχολείο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα. Σε αυτήν εμπλέκονται πέραν του δράστη(θύτη) και του θύματος, οι συμμαθητές, η οικογένεια και το σχολείο.
Είναι σημαντικό οι εκφοβιστικές μορφές συμπεριφοράς να προλαβαίνονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, γιατί η χρόνια θυματοποίηση συνδέεται με ψυχολογικά προβλήματα όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμβάλει στη δημιουργία εχθρικών-εκδικητικών συμπεριφορών, που μπορούν να οδηγήσουν στην κοινωνική περιθωριοποίηση και στην παραβατικότητα.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου και με σύνθημα STOP στη Βία και στο Σχολικό Εκφοβισμό το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘’Ελπίδα Ζωής’’ θα βρίσκεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος το πρωί 10:00-2:30 και το απόγευμα 5:00-8:00. Στα πλαίσια της δράσης αυτής θα δοθεί ενημερωτικό έντυπο υλικό και θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό κατά του φαινομένου της βίας.

Καλούμε τα παιδιά να δώσουν το δικό τους μήνυμα συμμετέχοντας στην προσπάθεια περιορισμού κάθε μορφής της στο χώρο του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου