Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πέντε κινήσεις

του Σταύρου Θεοδωράκη

Και ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για την δόση ενώ η Ντόρα δηλώνει ότι δεν θα ξαναψηφίσει μέτρα, ακόμη κι αν δεν πάρουμε άλλη δόση.

Ο Ανδρουλάκης δε, ψήφισε τα μέτρα για τη δόση αλλά δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό που βγάζει η δόση σε αντίθεση με την ΔΗΜΑΡ που ψήφισε τον προϋπολογισμό που έβγαλε η δόση αλλά δεν ψήφισε τα μέτρα που έδωσαν τα λεφτά για να βγει ο προϋπολογισμός.

Μια στιγμή παιδιά να οργανωθούμε γιατί ...


έτσι όπως μπερδευτήκαμε δεν θα ξέρει και ο Παναγούλης ποιόν να λυντσάρει αύριο (αυτό ήταν μαύρο χιούμορ). Η Βουλή ψήφισε και το 3ο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό. Κάποιοι θα σου πουν «καλώς», κάποιοι θα σου πουν «κακώς». Όποιο επίρρημα κι αν επιλέξεις η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και απορώ με κάποιους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να γράφουν ή να κάνουν εκπομπές για το νόημα της ψήφου Σκανδαλίδη και τις επόμενες κινήσεις του Μιχελογιαννάκη. Λες και αν λύσουμε τον γρίφο θα μπούμε στην… ανάπτυξη! Κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι πρέπει να πάψουν να κομπορρημονούν ή να μεμψιμοιρούν (εναλλάξ) και να κοιτάξουν και πέρα από την σκιά τους. Η κοινωνία πνίγεται. Κι αν αυτό τους φαίνεται πολύ ποιητικό μπορώ να το γράψω και αλλιώς. Πέντε μόνο κινήσεις έχει ανάγκη ο τόπος αυτή τη στιγμή.

- Πολιτική σταθερότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει και 3η φορά εκλογές μέσα στο 2012.

- Σιγουριά ότι το ευρώ θα ζήσει. Μόνο έτσι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

- Λεφτά στην κοινωνία. Από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, Τράπεζες και ΕΣΠΑ. Να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η αγοραστική δύναμη των «μεσαίων».

- Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Που δεν θα αφήνει παραθυράκια για φτωχούς επιχειρηματίες με τεράστιες προσωπικές περιουσίες και «νοικοκυρές» με λογαριασμούς στην Ελβετία.

- Δικαιοσύνη από τα ψηλά μέχρι τα χαμηλά. Όταν ο Άκης οδηγήθηκε στην φυλακή, δικαστικοί «ψιθύριζαν» ότι «είναι μόνο η αρχή και ακολουθούν και άλλα ηχηρά ονόματα». Πού 'ν' τα; Επίσης κρανοφόροι, κουκουλοφόροι, μαχαιροβγάλτες, μπρατζαράδες και άλλοι αυτόκλητοι σωτήρες πρέπει να λογαριαστούν με την δικαιοσύνη χωρίς πολλά μπλα μπλα.

Βέβαια αν λύσουμε αυτά τα πέντε μετά θα χρειαστούμε άλλα πέντε (Παιδεία –γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη – τουριστική πολιτική –μικρό και αποτελεσματικό δημόσιο – νέο εκλογικό νόμο και νέο Σύνταγμα) αλλά ας μην βάλουμε πολύ ύλη στο πολιτικό μας σύστημα και τα χάσει.

Σε αυτά τα αρχικά «πέντε», έχουν να συνεισφέρουν κάτι οι αγορητές της Βουλής που τόσες μέρες βαυκαλίζονται με τα χειροκροτήματα των ομοίων τους; Να δώσει και με την ευκαιρία ένα δείγμα γραφής ο «έτοιμος να κυβερνήσει ΣΥΡΙΖΑ». Μια συγκεκριμένη πρόταση να κάνει για την φοροδιαφυγή ή για την κατανομή του ΕΣΠΑ. Ο κόσμος όπως δείχνουν οι φθινοπωρινές συγκεντρώσεις βαρέθηκε να κατεβαίνει κάθε μέρα και σε μια διαδήλωση. Θέλει λύσεις. Και για αυτούς που θα αμφισβητήσουν ότι «ο κόσμος βαρέθηκε» έχω μια απόδειξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι «κάθετα αντίθετοι» με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των Συμβουλίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αντίθετοι είναι και η «μαύρη αντιπολίτευση» και ένα τμήμα της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ αλλά ας μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που παραδοσιακά έχουν μεγάλες δυνάμεις στα πανεπιστήμια. Προσέξτε λοιπόν. Σε όσα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) έχουν γίνει εκλογές η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 75%! Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που δεν είναι βέβαια νεοφιλελεύθερη φωλιά, η συμμετοχή έφτασε το 89! Στο Δημοκρίτειο το 85%, στο Αριστοτέλειο το 76%, το ίδιο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πάντειο. Και αυτό, επαναλαμβάνω, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό λοιπόν; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και όλα τα λιμά της αντιπολίτευσης μαζί με τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν ούτε 25% στα Πανεπιστήμια; Όχι βέβαια. Απλώς ο κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και της αριστεράς, έχει κουραστεί να κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα. Θέλει να ζήσει σήμερα και δεν μπορεί να περιμένει τους πολιτικούς παραδείσους του αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου