Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Τι γράφει ο Σημίτης για Βενιζέλο-Παπανδρέου-Καραμανλή-Παπαδήμο


Την Δευτέρα κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη με τίτλο «Ο εκτροχιασμός», στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός ανιχνεύει τις αιτίες του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα αλλά ασκεί κριτική και στα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το βιβλίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της .....
εφημερίδας «Τα Νέα» αποτελεί ταυτόχρονα χρονικό και ανάλυση της κρίσης που έπληξε την Ελλάδα το 2009 και, εκτός από τη βαθιά ύφεση στην οποία οδήγησε, ανέδειξε τον πελατειακό χαρακτήρα της πολιτικής αλλά και τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις παθογένειες της διοίκησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αποδώσει ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυσή του, είτε δεν κατανόησε σε όλη τους τη διάσταση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης είτε προέταξε οικονομικές ιδιοτέλειες αντί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρεται και στα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα χρόνια της κρίσης. Για τον Κώστα Καραμανλή αναφέρει ότι η κυβέρνησή του «ακολούθησε τον παραδοσιακό τρόπο των επιλεκτικών παροχών σε ομάδες ψηφοφόρων». «Κυβερνούσε με την ουτοπική ελπίδα ότι τα προβλήματα τακτοποιούνται από μόνα τους, αυτόματα, χάρη σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, πλατιά χαμόγελα και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις».

Για τον Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ότι ως πρωθυπουργός ήταν αμφίθυμος, για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα. Επί μήνες το «κενό πολιτικής επιχειρήθηκε να καλυφθεί με δηλώσεις για τη διαφθορά». Χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα». Η κυβέρνησή του «απέτυχε να δρομολογήσει την πορεία προς την ανάκαμψη».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης γράφει και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το αίτημα της Μέρκελ προς τον Παπαδήμο να συμμετάσχει κι αυτός «εκτάκτως» στο Eurogroup της 17/2/2012 επιβεβαίωνε πως για τους Ευρωπαίους βάραινε το ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως «υπουργός Οικονομικών, δεν διέθετε οικονομική πείρα, δεν είχε προσαρμοσθεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και προκαλούσε τις αντιδράσεις ακόμα και όσων συμπαθούσαν την Ελλάδα».

Με την παρουσία του στην κυβέρνηση ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη, πέτυχε να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της χώρας, που προκάλεσε η αμφισβήτηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011. Κατάφερε να συγκεκριμενοποιήσει αυτές τις αποφάσεις , να πραγματοποιήσει την αναδιάρθρωση του χρέους και να προωθήσει την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου