Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας


- Ο πρωθυπουργός φέρεται να σχεδιάζει Συμβούλιο Αρχηγών με συμμετοχή: Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή
- Στόχος είναι η χώρα να αποφύγει την στάση πληρωμών δίνοντας ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας
- Εμπόδιο στο σχέδιο", σύμφωνα με δημοσίευμα, η απροθυμία υπουργών να αφήσουν την καρέκλα

Σχέδιο για ...

μία εκ νέου "νομιμοποίηση" της εκτελεστικής εξουσίας επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που κινδυνεύει να γίνει "η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι" σπρώχνοντας τη χώρα στην στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας του Σαββάτου, ο κ. Παπανδρέου - χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του -συζητά με συνεργάτες του διάφορες πιθανές λύσεις που όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή να μην παραδοθεί η χώρα αμαχητί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει δώσει στίγμα προθέσεων ήδη από το καλοκαίρι όταν ανέλαβε πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στο πλαίσιο της οποιας είχε δεχτεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι αν δεν διαμορφωθεί μία ισχυρή εικόνα εθνικής συσπείρωσης, που θα προσδίδει το αντίστοιχο κύρος στις πολιτικές των υπουργών, το παιχνίδι είναι χαμένο.

Οι δρόμοι για μία εκ νέου "νομιμοποίηση" της κυβέρνησης είναι δύο, σύμφωνα με την Ημερησία. Ο πρώτος είναι να προκηρυχθούν εκλογές που θα ήταν καταστροφικές στην φάση που διανύει η χώρα.

Ο δεύτερος είναι μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μία εθνική πλειοψηφία που μπορεί να συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή, από την οποία θα ζητηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Ημερησία, ο πρωθυπουργός εξετάζει την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με την συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή.

Στη συνάντηση αυτή θα δηλώσει έτοιμος να εξαιρέσει τον εαυτό του από την πρωθυπουργία για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θέτοντας προ των ευθυνών του το σύνολο του πολιτικού κόσμου - ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να εκδηλωθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 17 με 18 Οκτωβρίου αλλά και πριν από αυτή ώστε η χώρα να φανεί αποφασιστική και με ενιαία φωνή στην δύσκολη διαπραγμάτευση.

Ως προς τα αγκάθια αυτής της ιδέας που φέρεται να έχει ο πρωθυπουργός, το βασικό είναι οι καθόλου ευνοικές αντιδράσεις από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που θα δουν την καρέκλα τους στον... αέρα.

Παράλληλα η Ημερησία αναφέρει ότι κυβερνητικοί παράγοντες "φλερτάρουν" με την ιδέα δημιουργίας τετελεσμένων, "δουλεύοντας" την ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Ωστόσο, λέει το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ για την χώρα, από την οποία κερδισμένοι θα είναι όσοι αρνούνται να λάβουν τις δυσάρεστες αποφάσεις.

Ένα δημοψήφισμα με δημοσιονομικό περιεχόμενο και αρνητική απάντηση από τον ελληνικό λαό "ανοίγει την πόρτα" σε εκλογές και μάλιστα φέρνοντας "μπροστά" τις πολιτικές δυνάμεις που πρεσβεύουν το "όχι", δηλαδή την ΝΔ ή ακόμη και μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΛΑΟΣ.

Αυτό θα άνοιγε τους "ασκούς του Αιόλου" όμως εκ μέρους των δανειστών, καθώς ορισμένοι εκ των εταίρων μας εμφανίζονται ήδη έτοιμοι να μας αφήσουν να πέσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου