Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Φορολογία με την εφαρμογή μοντέλου ΗΠΑ...


Το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογουμένου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ
Πέρα από τα όσα ξοδεύει κάποιος ...
για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων
Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.
Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική… παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Επίσης θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μέσω συναλλαγών με μετρητά να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Πιο αναλυτικά, επί της ουσίας ως «αφορολόγητο» όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου, εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Οι δαπάνες θα… εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.
Κίνητρα θα δοθούν για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών

Το πλαίσιο
Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.
Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.
Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φτάνει στο 45%.

Μειώνεται ο φόρος

Ισχυρό κίνητρο για την απαίτηση των αποδείξεων

Οι αποδείξεις θα αποκτήσουν εκ νέου… αξία, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν φόρο. Κι αν υπάρχει η ανησυχία ότι με τη μαζική συλλογή αποδείξεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα έχουν υψηλό αφορολόγητο όριο στο νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, ο αντίλογος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πως από την άλλη πλευρά όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις για όλες τις πράξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν το σύνολο του αναλογούντος ΦΠΑ.
Οπως εξηγούν, με το νέο σύστημα θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος, καθώς η αύξηση του δηλούμενου τζίρου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλη.
Ειδικότερα, προκειμένου το κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων να είναι ισχυρό και όλοι οι επιτηδευματίες να υποχρεωθούν να κόβουν αποδείξεις, η πρόταση για την καθιέρωση του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης προβλέπει ότι ο ελάχιστος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογουμένου θα ανέρχεται στο 25%,
Δηλαδή θα είναι υψηλότερο από τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που είναι 23%. Ετσι ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό δέλεαρ να ζητά αποδείξεις με δεδομένο ότι με την έκδοσή τους θα πληρώνει ΦΠΑ από 13% έως 23%, αλλά θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος τουλάχιστον 25%.
Ακόμη και επιτηδευματίες που συνηθίζουν να έρχονται σε συμφωνία με πελάτες προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και, σε αντάλλαγμα, να μειώνουν τα τελικά ποσά πληρωμής αφαιρώντας τον ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν πλέον, με το νέο σύστημα να κόβουν αποδείξεις.

Υπουργείο Οικονομικών

Μπόνους για την κάρτα αποδείξεων και το πλαστικό χρήμα
Με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες των φορολογουμένων «Μπόνους» θα παίρνουν όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους.
Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η υλοποίηση του συστήματος «έσοδα μείον έξοδα» να συνδυαστεί με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες των φορολογουμένων.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους πολίτες επιλέγουν για τις αγορές τους το «πλαστικό χρήμα» ή προμηθευτούν και χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων, θα δίνεται ως μπόνους είτε η επιστροφή μικρού μέρους από το ποσόν της αγοράς είτε η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στο προϊόν ή στην υπηρεσία.

Το σχέδιο

Παράλληλα, θα προχωρήσει το σχέδιο για διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές με μετρητά να καταγράφονται και να αποστέλλονται αυτόματα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η έκδοση της «κάρτας αποδείξεων» από τις τράπεζες ξεκίνησε από τις αρχές του 2012, αλλά οι καταναλωτές τής … γύρισαν την πλάτη.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν από τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους ότι οι φορολογούμενοι δεν προμηθεύονται την κάρτα, αφού πέραν όλων των άλλων ατόνησε και το «κίνημα» των αποδείξεων και δεν προχώρησαν την αρχική σκέψη για στήριξή της μέσω διαφημιστικής καμπάνιας.
Τώρα και με την προοπτική να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από την επόμενη χρονιά, σκέφτονται να την… πριμοδοτήσουν για να πετύχουν ευρεία χρησιμοποίησή της.

Οι κινήσεις
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις:
Παροχή κινήτρων προς τους πολίτες για την πραγματοποίηση συναλλαγών με τη χρήση της κάρτας αποδείξεων είτε μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή της επιστροφής ενός ποσοστού της αξίας των συναλλαγών σε όσους φορολογούμενους θα έχουν χρησιμοποιήσει κάρτες για να εξοφλήσουν τις αγορές τους.
Στόχος του υπουργείου είναι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών να διενεργείται μέσω καρτών, ώστε οι πληρωμές τους να καταγράφονται από τα συστήματα POS και τα στοιχεία των αποδείξεων να αποστέλλονται είτε άμεσα είτε μέσω των τραπεζών στη ΓΓΠΣ.
Τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη ΓΓΠΣ. Ετσι, ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές με μετρητά θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο.
Κώστας Τσαχάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου