της Εύας Στάμου
«Σας ευχαριστώ. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα» «Μισό λεπτό. Περιμένετε να ετοιμάσω την απόδειξη.» «Δεν πειράζει.» «Όχι, σας παρακαλώ, είμαι υποχρεωμένη να σας δώσω.» «Μα δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσω!»
Είναι ποτέ δυνατόν ένας πελάτης όχι μόνο να μην ζητά αποδείξεις για υπηρεσίες ...
που έχει μόλις πληρώσει, αλλά και να αρνείται έντρομος να πάρει την απόδειξη που του προσφέρει ο παρέχων αυτές τις υπηρεσίες;
Ναι, στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά. Στη χώρα που, για κάποιες κοινωνικές ή ηλικιακές ομάδες, η επίσκεψη στον ειδικό της ψυχικής υγείας αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού, η άρνηση αποδοχής απόδειξης είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πελάτες που επιμένουν ότι δεν θέλουν απόδειξη, φτάνουν στο σημείο να καθυστερούν να δώσουν τα αληθινά στοιχεία τους προκειμένου να μην καταχωρηθούν στο βιβλίο πελατών. Αν σκέφτεστε ότι με την στάση αυτή επιδιώκουν απλά μείωση στην τιμή, έχετε χάσει την ουσία του προβλήματος. Αυτό που ανησυχεί όσους έχουν αυτή τη νοοτροπία, περισσότερο κι από τα χρήματα, είναι ότι με την κοπή αποδείξεων υπάρχουν “ενοχοποιητικά στοιχεία” για την επίσκεψή τους στον ψυχολόγο.
«Τι να την κάνω την απόδειξη;» με ρώτησε πρόσφατα, με έκδηλη απορία, ένας ηλικιωμένος κύριος. «Μήπως πρόκειται ποτέ να την δείξω σε κάποιον; Είναι ποτέ δυνατόν να δείξω στην εφορία ή στον λογιστή απόδειξη από ψυχολόγο;» Στο ίδιο στυλ ένας πενηντάχρονος πατέρας που συνόδευσε στο πρώτο ραντεβού τον έφηβο γιο του, αναφώνησε τρομαγμένος: «Όχι, όχι αποδείξεις, σιγά μην το κάνουμε βούκινο ότι ερχόμαστε σε ψυχολόγο!»
Εδώ χρειάζεται μια βασική διάκριση. Οι περισσότεροι πλέον αντιλαμβάνονται ότι το να θέλεις να συζητήσεις και να επιλύσεις ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με τη βοήθεια ενός ειδικού της ψυχικής υγείας, δεν είναι μεμπτό - κάθε άλλο! Το αν θα το κοινοποιήσεις όμως, ή αν θα το κρατήσεις για τον εαυτό σου, είναι θέμα προσωπικής επιλογής.
Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως αντιληπτό είναι πως η παροχή και λήψη αποδείξεων δεν είναι θέμα ‘γούστου’ ή προσωπικής διάθεσης. Σε μια πολιτισμένη κοινωνία ενός ευνομούμενου κράτους, που θέλει να έχει δημόσια παιδεία, δημόσιο σύστημα υγείας, δημόσιο πυροσβεστικό σώμα, και πλήθος άλλες βασικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, η παροχή και λήψη αποδείξεων πρέπει να συνοδεύει κάθε οικονομική συναλλαγή.
Στην περίπτωση μάλιστα της ψυχοθεραπείας οι “καθαροί λογαριασμοί” κάνουν ιδιαίτερα καλό στην ψυχική υγεία.
protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου