Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ενστάσεις για τη λειτουργία του Δ.Σ. Δήμου Άργους - Μυκηνών


Επιστολή απέστειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Λυρκείας κ. Δημήτριος Σκούφηςστον Δήμαρχο Άργους – Μυκηνών και στον πρόεδρο του Δημοτικού με θέμα τη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 28-9-2011


ΘΕΜΑ: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 28-9-2011

Με αφορμή τα όσα πρόεκυψαν κατά την διάρκεια συζήτησης κάποιων θεμάτων κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ θα ήθελα να σας επισημάνω ...


για μια ακόμη φορά, ελπίζω τελευταία ( μετά και από τις από 18-4-2011 και30-6-2011 όμοιες έγγραφες επισημάνσεις μου) ότι:
· Η παντελής έλλειψη εισηγήσεων, αν όχι για το σύνολο τουλάχιστον για την πλειονότητα των θεμάτων που εισάγονται για συζήτηση στο ΔΣ
· Η εφαρμοζόμενη εκ μέρους της δημοτικής αρχής πρακτική μη ανάθεσης κάποιας μορφής- προφορικής κατά βάση- εισήγησης-ανάπτυξης των περισσοτέρων εκ των προς συζήτηση θεμάτων στους καθ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής κλπ κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του ΔΣ
· Η απλή εκφώνηση εκ μέρους του Πρόεδρου του ΔΣ τις περισσότερες φορές του αναγραφόμενου αποκλειστικά και μόνο στην ημερήσια διάταξη αύξοντα αριθμού των θεμάτων και η άμεση υπαγωγή τους σε ψηφοφορία, χωρίς δηλ. ούτε καν ανάγνωση του τίτλου με τον οποίο έχουν καταχωρηθεί σε αυτή
· Και τέλος επειδή η όποια- προφορική κατά κανόνα- εισήγηση-ανάπτυξη κάποιου θέματος της ημερησίας διάταξης -συνήθως ιδιαίτερης βαρύτητας- μετά από πιέσεις και μόνο της αντιπολίτευσης- αποδεικνύονταν τις περισσότερες φορές ανεπαρκής, προφανώς λόγω ελλιπούς προετοιμασίας, είχε σαν αποτέλεσμα μαζί με όλα τα παραπάνω να μην παραβιάζεται απλά και μόνο ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ αλλά και να εκθέτουν το Σώμα -κατά την άποψή μου- δυσμενώς και ανεπανόρθωτα, τουλάχιστον στα μάτια των δημοτών, θα ήθελα να απευθύνω προς κάθε αρμόδιο μια ύστατη έκκληση: Να σταματήσουν να έρχονται προς συζήτηση και λήψη απόφασης θέματα, που ενώ είναι σε προγραμματισμένη συζήτηση Τακτικής Συνεδρίασης του ΔΣ, Επιτροπών κλπ, οι φάκελοι τους δεν περιέχουν τις αντίστοιχες εισηγήσεις, τα αναγκαία δικαιολογητικά δηλαδή και ότι άλλο στοιχείο απαιτεί η ικανοποίηση της ανάγκης για την πλήρη και σαφή ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.

Πολλές φορές έχουμε όλοι μας διαπιστώσει ότι ακόμη και οι φάκελοι για εξαιρετικά και σπουδαία θέματα είναι ελλιπείς, γεγονός που καταδεικνύει ότι η λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε.
Παράλληλα έχει γίνει κανόνας η συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης.
Κατά πάγια τακτική και τα θέματα αυτά όχι μόνο ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή αλλά και δεν συνοδεύονται από εισηγήσεις. Ωστόσο ακόμη και αν οι εισηγήσεις για κάποια από αυτά δίνονταν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων δεν θα ήταν δυνατόν να μελετηθούν από τους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσουν γνώμη και θέσεις. Υπό τα δεδομένα αυτά είναι ανάγκη και τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα να περιοριστούν δραστικά και πάντως στα απολύτως αναγκαία.

Εν όψει και όλων των παραπάνω, στο πλαίσιο των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της 28ης-9-2011, παρακαλώ, να με ενημερώσετε αναλυτικότερα και λεπτομερέστερα γραπτά για τα εξής:
· Ποιους υπόχρεους, ποιο ακριβώς χρηματικό ποσό, ποια τέλη κλπ και ποιο ημερολογιακό έτος αφορά «η διαγραφή ποσών από τους βεβαιωτικούς κατάλογους του πρώην Δήμου Λυρκείας». Πρόκειται για το θέμα υπό α/α 4 της ως άνω συνεδρίασης (μπορεί εν προκειμένω να είναι αρκετή και η αποστολή ενός φ/φου του από 31-8-2011εγραφου της Δ/νσης οικονομικών του Δήμου ,που όπως αναφέρεται έβαλε το θέμα).
· Πως ακριβώς, υπό ποίες δηλ. προϋποθέσεις , δεδομένα κλπ θα λάβει χώρα από το νέο Δήμο Άργους-Μυκηνών η «έναντι» των οριστικών καταναλώσεων και κατ επέκταση των τελικών οφειλών, έκδοση προσωρινών λογαριασμών των τελών ύδρευσης για το τρέχον έτος για όλους τους πλην του τέως Δήμου Άργους και Νέας Κιου, υπόχρεους.
· Ποιο κατά την άποψη σας θα είναι αναλυτικότερα το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άργους-Μυκηνών και της Δ. Ε. Υ.Α. ΑΡ-Μ στο πλαίσιο της σχετικής έγκρισης που δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (θέμα 23ο της συνεδρίασης της 28-9-2011)και τούτο διότι η σχετική προφορική ανάπτυξη του θέματος ήταν πολύ γενική και ως εκ τούτου μη αρκούντως διαφωτιστική.
Ωστόσο και μέχρι την οριστικοποίηση του κειμένου της προγραμματικής θεωρώ σκόπιμο να σας επισημάνω εν προκειμένω ότι σε κάθε περίπτωση τα υφιστάμενα σήμερα ελλείμματα της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης αφορούν « αποκλειστικά» τον τέως Δήμο Άργους και τους δημότες του. Και αυτό προφανώς διότι οι σχετικές επιβαρύνσεις των υπόχρεων για κάλυψη των αντίστοιχων ανταποδοτικού χαρακτήρα-σύμφωνα με το ισχύον σχετικό νομικό πλαίσιο- δαπανών παροχής εκ μέρους της επιχ/σης των υπηρεσιών αυτών, υπολείπονταν συστηματικά και για πολλά χρόνια του πραγματικού τους κόστους.
Ως εκ του λόγου αυτού θα πρέπει να αποκλειστεί οιοσδήποτε άμεσος και κυρίως έμμεσος τρόπος κάλυψης, στο πλαίσιο της υπόψη προγραμματικής σύμβασης, των οιονδήποτε υφιστάμενων ανοιγμάτων της ΔΕΥΑ.ΑΡ-Μ ιδίως υπό το πρόσχημα της ανάληψης από τούδε και εφεξής εκ μέρους της δραστηριοτήτων κάλυψης συναφών μεν με το αντικείμενό της αναγκών των Δημοτικών εκείνων Ενοτήτων του σημερινού Δήμου στις οποίες η ΔΕΥΑ.ΑΡ-Μ δεν είχε ως τώρα καμία αρμοδιότητα- πλην όμως με ενδεχομένως πολλαπλάσιο- αντί ίσως ίσου ή και μειωμένου κόστους- εκείνου με βάση το οποίο διεκπεραιώνονταν οι ανάγκες αυτές έως σήμερα.
Άλλωστε για μια σειρά από πολύ σημαντικούς λόγους, ιδίως υπό τις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν για τα επόμενα 7-8 χρόνια περαιτέρω επιβαρύνσεις των τελών ύδρευσης στις φτωχότερες περιφέρειες του Δήμου, όπως αυτή πχ του πρώην Δήμου Λυρκείας.
Αντίθετα με την οργάνωση που διαθέτει σήμερα ο Δήμος μας- διοικητική και τεχνική - είναι δυνατόν με κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις , αν όχι να μειωθούν τα τέλη αυτά σε πολλές περιοχές του, να επιδιωχθεί τουλάχιστον ένα ουσιαστικός εξορθολογισμός τόσο των πάγιων επιβαρύνσεων όσο και των ανά κ.μ. κατανάλωσης ισχυόντων τιμολογίων ύδρευσης, για την καλύτερη κατά περίπτωση αντιστοίχιση των παρεχόμενων σε κάθε δημοτική, τοπική κλπ ενότητα του σημερινού Δήμου, σχετικών υπηρεσιών στα πραγματικά κόστη τους, για να έχει και έννοια ο όρος της ανταποδοτικότητας που αποδίδεται στα τέλη ύδρευσης.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ - ΜΥΚΗΝΩΝ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου