Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2011


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα εκατομμυρίων φορολογουμένων φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών. Με το νομοσχέδιο οι φόροι που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ...

εκτινάσσονται στα ύψη, αφού:
Μεγάλο «ψαλίδι» μπαίνει στις φοροαπαλλαγές. Συγκεκριμένα μειώνεται στο ήμισυ από 20% σε 10% η έκπτωση φόρου που έχουν οι φορολογούμενοι για δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα. Περισσότερο πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 για τους φορολογούμενους άνω των 30 και έως 65 ετών. Για νέους ηλικίας έως 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο μειώνεται στις 9.000 ευρώ. Μόνο από τη νέα φορολογική κλίμακα οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο έως 900 ευρώ.
ΤΕΚΝΑ
«Ψαλιδίζεται» το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω. Ειδικότερα το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα δυο πρώτα και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν ο ένας σύζυγος δεν έχει εισόδημα ή αυτό που έχει είναι μικρότερο από το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας, το αφορολόγητο ποσό που αφορά τα τέκνα ή η διαφορά που προκύπτει και μέχρι το αφορολόγητο ποσό που αφορά τα τέκνα προστίθεται στο αφορολόγητο ποσό του άλλου συζύγου. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου απαιτούνται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους. Η καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να γίνεται μέσω διαδικτύου ή μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική για το φορολογούμενο. Τα δεδομένα που καταγράφονται για λογαριασμό του φορολογούμενου είναι: α) ο ΑΦ . του εκδότη της απόδειξης και β) η ημερομηνία και το ποσό της συναλλαγής.
Εκπτώσεις δαπανών
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα της προηγούμενης παραγράφου μειώνεται κατά 10% κάθε καταβαλλόμενης από τις παρακάτω δαπάνες:
Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
Των ενοικίων κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.
Τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Το ποσό της κάθε δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.
Των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ και εφαρμόζονται για δεδουλευμένους τόκους που καταβάλλονται από 01.01.2011 και μετά, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου, καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής.
Τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια διακόσια (1.200) ευρώ για άγαμο και τα δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400) ευρώ για οικογένεια.
Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μειώνει το φόρο μόνον εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση και επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική δήλωση.
Της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ.
Τις δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. Το ποσό της δαπάνης της περίπτωσης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
Των ασφαλιστικών εισφορών. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.
Μειώσεις
Το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 για τους φορολογούμενους άνω των 30 και έως 65 ετών
Τρίτεκνοι
«Ψαλιδίζεται» το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω. Ειδικότερα το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα δυο πρώτα και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο
Αποδείξεις
Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου απαιτούνται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου