Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σ.Κωτσοβός: Οι Θέσεις μας στη Διαβούλευση για την μελέτη του Ιστορικού Κέντρου Αργους

Κύριοι,

- Από την αρχή της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπλασης/ βελτίωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφού η τελευταία σημαντική επέμβαση σ΄ αυτό έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

- Ετσι συναινέσαμε στις διαδικασίες με το βασικό σκεπτικό ...



της μή απώλειας των χρηματοδοτήσεων, όμως με την σαφή προϋπόθεση ότι στο ουσιαστικό μέρος , θα εξαντλούσαμε τις δυνατότητες σύγκλισης απόψεων του δημ. συμβουλίου και των φορέων της πόλης.-

- Αντ΄ αυτού -καίτοι το ζητήσαμε και πρό μηνών- εισπράξαμε την ανύπαρκτη ενημέρωση σε εύλογα προγενέστερο χρόνο τόσο του Δημ. Συμβουλίου όσο και των συναρμόδιων φορέων της πόλης, για τους βασικούς στόχους & ιδέες του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να ζητούνται τώρα επι τροχάδην και επι τελικού σχεδίου, προτάσεις εντός ελάχιστων ημερών ...

ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ :

- Για εμάς απαράβατοι βασικοί άξονες της μελέτης αυτής πρέπει να είναι, η διατήρηση της διαχρονικής εμπορικότητας της πόλης, η προβολή των βασικών χαρακτηριστικών της με εύκολη επισκεψιμότητα και ευχάριστη διαμονή στο κέντρο της απο τους δημότες και τους επισκέπτες της, η ανεμπόδιστη κυκλοφοριακή ροή και επιμελημένη στάθμευση γύρω απ΄αυτό, αλλα και η κανονιστική αυστηρότητα στις επι μέρους χρήσεις των κοινόχρηστων χώρων του .-

Ειδικώτερα και σχετικά με την προτεινόμενη μελέτη :


ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ:

* Στην προσθήκη τεχνικών κατασκευών και αισθητικών ή άλλων παρεμβάσεων που θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον αλλα και την γενικώτερη εικόνα του κέντρου, χωρίς να αλλοιώνουν βασικά χαρακτηριστικά της πόλης.

* Στην ανάγκη πεζοδρόμησης και γενικώτερης ανθρωποκεντρικής στόχευσης του κέντρου, με παράλληλη όμως την δυνατότητα του κάθε δημότη ή επισκέπτη να έχει εύκολη κίνηση & πρόσβαση σ΄αυτό (κυκλοφοριακό / στάθμευση).

* Στην αυστηρή οριοθετηση ,απο τώρα και συνεχή έλεγχο στη συνέχεια, των διαθέσιμων κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα / λαϊκή αγορά) με δυνατότητες ομοιόμορφης οριοθέτησης & στέγασής τους.

*Στην προσθήκη υγρού στοιχείου (τεχνικές μικρές λίμνες / συντριβάνια) στους διαμορφούμενους χώρους, επ΄ουδενί όμως σε μέγεθος και είδος που προτείνεται στην μελέτη για το πάρκο & την πλατεία.

* Στη δημιουργία ασφαλών ποδηλατόδρομων στην αναπλασόμενη περιοχή –και όχι μόνο- αλλα και τη δημιουργία παιδικών χαρών.

* Στην αύξηση των χώρων πράσινου, ειδικής φύτευσης ωστε μ΄αυτό να τονίζονται οι ενδιαφέροντες χώροι και μνημεία.

* Στη δημιουργία θεματικών ενοτήτων ιστορικού χαρακτήρα , ωστε μ΄αυτές να τονίζεται η διαχρονικότητα της πόλης και της περιοχής.


ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ :

* Στην έλλειψη συγκεκριμένης οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης που θα μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα της επισκεψιμότητας (κίνηση/στάθμευση), με το δεδομένο της απαγόρευσης στάθμευσης στην πλ.Λαικής Αγοράς και του κλεισίματος κυκλοφορίας Δαναού, Καλλέργη κλπ.

Μια δοκιμαστική διάρκεια όμως των προτεινόμενων λύσεων, θα ήταν απαραίτητη, για την αποφυγή -τυχόν- δυσάρεστων εκπλήξεων .(Στον τομέα αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί και η λειτουργία μικρής αστικής συγκοινωνίας σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ)

* Στην ασαφή αποτύπωση της επέμβασης σε διάφορους επι μέρους χώρους & εγκαταστάσεις.

* Στην ασαφή οριοθέτηση εκ των προτέρων των χώρων της λαικής αγοράς ,του αριθμού των θέσεών της ,της προσβασιμότητας σε αυτήν των πωλητών και των οχημάτων τους για φορτοεκφόρτωση ,αλλα και εκείνης για τη συγκεκριμενοποίηση των χώρων των ταξί (πλάτος οδού / αριθμός ταξί κλπ)

* Στην απουσία απο τον σχεδιασμό μεγάλου μέρους του κέντρου (π.χ.πεζόδρομοι) αλλα και αναγκαίων και σαφών λύσεων σύνδεσης/επαφής με τους αρχαιολογικούς χώρους (οδός Δαναού / δενδροστοιχία / διαπλάτυνση πεζοδρομίων).

* Στην μη ανάδειξη των κτιρίων του ευρύτερου χώρου και ειδικώτερα στον οπτικό αποκλεισμό απο τον επισκέπτη των βασικών 3 μνημείων του (Δημαρχείο, Στρατώνες, Νεοκλασσική Αγορά) απο συστοιχία ψηλών δένδρων μπροστά τους.

* Στην αποκοπή του βόρειου και νότιου τμήματος της κεντρικής πλατείας (που αποτελεί την συνήθη κίνηση των δημοτών) απο την τεχνιτή λίμνη και τη σύνδεσή τους ΜΟΝΟ με ενα γεφύρι, αμφισβητώντας τόσο τη χρηστικότητά του, όσο και την αναγκαιότητα τέτοιου μεγέθους του υγρού στοιχείου .

* Στην διαφαινόμενη κατάργηση κλασσικών χαρακτηριστικών της κεντρικής πλατείας π.χ. των τεσσάρων χαρακτηριστικών & αιωνόβιων φωτιστικών της πλατείας , μεγάλου μέρους των νερατζιών, αλλα και του δημοτικού κτιρίου «Καζινό» στο πάρκο, που εφόσον δεν μισθωθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο πληροφοριών, τουρισμού κλπ του Δήμου.

* Στην έλλειψη ενιαίου ελεύθερου χώρου συνολικά στο κέντρο για κοινωνικές συναθροίσεις κλπ & την έλλειψη ελεύθερου χώρου στο κεντρικό ηρώο.

* Στις προτεινόμενες λύσεις των διάφορων εγκαταστάσεων ( π.χ.των ποικιλόχρωμων στεγάστρων του είδους & μεγέθους των πινακίδων με τη διαδρομή της ιστορίας της πόλης στην οδό Βασ.Ολγας, αγαλμάτων χωρίς θεματική αναφορά κλπ) .

* Στην μη αναφορά ή έστω απλή στόχευση της μελέτης, σε μια χρωματική κατεύθυνση των κτιρίων που περιβάλλουν τον αναπλασόμενο χώρο, αφού θα αναδεικνύουν & θα αναδεικνύονται μαζί μ΄αυτόν.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ αυτονόητο ότι :

Όλες οι τελικές λύσεις θα έχουν συγκεκριμένες προβλέψεις και μελέτες και για τις κάθε είδους απαιτούμενες υποδομές, και ότι θα τύχουν έγκαιρα και νόμιμα με ευθύνη του μελετητή και των υπηρεσιών του Δήμου, όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, για την αποφυγή εμπλοκών τόσο στη χρηματοδότηση όσο και την υλοποίηση τους.-

Τέλος οι θέσεις μας θα θέλαμε να ληφθούν υπόψη & να είναι -κατα το δυνατό- συντρέχουσες με αυτές των λοιπών συναρμόδιων φορέων της πόλης .-

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου